Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Влияния върху хората

Влияния

Алтернативен линк


Какво подразбирате под думата влияние"? Отде произлиза коренът на тази дума? - От думата ”вливам”. Значи, за да влияеш някому, трябва да му влееш нещо. (ООК – ІV r. – 24 лекция – 17).



Говоря за влиянието, като закон, който засяга всички хора. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 91).



Някой казва: „Аз искам да бъда независим. Аз не искам да се влияя от никого.” Ти благодари, че се влияеш. Ако не се влияеше, ти ще бъдеш една мъртва твар. Това значи да нямаш никакво съзнание. Тъй, щото, когато някой казва, че не иска да се влияе от никого, това значи, че той не разбира живота. Ако ти не се влияеш от никого, ти няма да мязаш за патка, даже и на комар нямаше да мязаш, а даже и на някакво животно или растение. Човек се страхува от влияние, да не се повлияе от някого и от нещо. Че кой те създаде по този начин? Баща ти и майка ти не ти ли повлияха с нещо? по цели дни те носеха на ръце. Братята и сестрите не ти ли повлияха? Учителите, които те учиха, не ти ли повлияха? Цялото общество, между което се движеше, не ти ли повлия? И след всичко това, ти казваш: „Искам да бъда самостоятелен, да не завися от никого.” (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 175).



Всички души са свързани помежду си по такъв начин, че образуват нещо цяло, неразривно. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 66).



Хората са свързани помежду си с нещо невидимо, което оказва известно влияние върху тях. Тази е причината, дето хората съзнателно или несъзнателно си влияят... Човек излъчва особена динамическа енергия, която се отразява и върху окръжаващите. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 209).



Никой не живее за себе си. Наистина, хората взаимно си влияят и помагат, без да съзнават това. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 66).



Външният свят има известни отношения към вас. (MOK IV г. – 20 лекция - 52).



Човек възприема черти, качества, движения от другите хора, което показва, че те се влияят и във физическо, и в духовно, и в умствено отношение. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 311).



В това отношение, човешкият мозък е градина, в която всеки може да посее един плевел или някой хубав цвят. (МОК ІV г. - 20 лекция - 52).



В окултната геометрия кръгът представя един самосъзнателен индивид. Центърът на кръга, това е центърът на съзнанието у индивида - субектът. Кръгът, това е неговият вътрешен, субективен свят. Периферията или окръжността - това е мястото, където съзнанието идва в досег с външния, обективен свят. (ДОБРИ НАВИЦИ - 226).



Ясно е тогава, че тангентите представят отделни съзнания или групи съзнания, които упражняват влияние върху индивида отвън и го ограничават. Следователно, всяка промяна в съзнанието на човека показва, че някаква тангента е упражнила влияние върху него. Чрез допирната точка, тя внася известен импулс в човешкото съзнание и е в състояние да измени неговото движение, т. е. да предизвика известна промяна в неговите мисли, чувства или постъпки. Ако съзнанието се подчини на този импулс отвън и следва посоката, по която тангентата се движи, то ще има успех във външните работи. Но ако се възпротиви на този импулс и се движи в посока, обратна на тангентата, то ще влезе в стълкновение с онази група съзнания, които тази тангента представя. (ДОБРИ НАВИЦИ - 226).



Освен тези външни влияния върху съзнанието на човека, които тангентите предизвикват, има и други - вътрешни, субективни влияния. Едно висше съзнание, което докосва самия център на съзнанието у индивида и упражнява влияние върху субективния му живот... Тогава в човека настъпват дълбоки вътрешни промени, които изхождат от самия му център и за резултат имат онова, което наричаме разширение, повдигане, просветление на съзнанието и пр. Само в такъв случай човек може да се освободи от ограничителното въздействие на външните тангенти. (ДОБРИ НАВИЦИ - 226).



Има две влияния в света: влияние на Божествените закони, което иде от възвишения свят; влияние на земните закони и сили, като електричество, магнетизъм и други от низш характер. Тук се отнася влиянието на низшите същества върху човека. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 119).



Всяко добро разположение на духа ви показва, че сте под влиянието на същества, чиито мисъл и разбиране са по-високи от вашите. Всяко неразположение и потъмняване на съзнанието показват, че се намирате под влиянието на същества с по-низък умствен и духовен живот. (СЪБУЖДАНЕ - 67).



Без да съзнавате, какви последствия ще имат връзките ви с хората, вие се свързвате с тях и като резултат на това в съзнанието ви настъпва или мрак, или светлина. Обаче, дойдете ли до връзка с Бога, в съзнанието ви се явява неприривна светлина, а в душата ви - дълбок мир. Дойде ли до връзка с Ангелите, пак ще се изпълните със светли мисли и възвишени чувства. Ако пък се свържете с хора от различни краища на света, ще преживеете съответни на тях мисли и чувства. И най-после, ако изпаднете в света на животните, и те ще укажат известно влияние върху вас... Вие неизбежно ще минете през тези кръгове на съзнанието, които пък крият за вас известни възможности. Докато човек е на Земята и той ще влияе и те ще му влияят. Той ще се намира под влиянието на средата и на условията на животните, на растенията и на хората... За да реши тия задачи правилно, човек трябва да се моли... Молитвата подразбира вътрешна връзка с Божествения свят. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 157).



Още от детската възраст човек започва да се влияе от другарчета, от учители, от външни хора. Той се поддава на подражание и неусетно придобива навиците на ония, с които дружи. Щом може да се поддаде на отрицателни влияния, защо да не се поддаде и на положителни?... Както си внушавате отрицателни неща, така ще си внушавате и положителни. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ и ОБИЧ - 342).



Малко или много, човек все се поддава на влияния. Достатъчно е да минете край някое дете, което ще ви каже една обидна дума, за да се повлияете от нея. Ако това дете ви запита, дали сте болен, защо имате жълт цвят на лицето, вие веднага ще се върнете дома си и ще започнете да се самонаблюдавате, какво ви боли. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА – 171).



В живота оказва влияние и това, което знаете, както и това, което не знаете. В живота оказват влияние и видимите, и невидимите процеси. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 180).



Няма човек в света, който да не се влияе... Между добрите и лошите хора има известно съотношение, което показва, че те взаимно си влияят. (ТРИТЕ РОДОСЛОВИЯ - 71).



Докато съм между меки, между добри хора, и аз съм мек. Щом се отделя от тях, ставам пак такъв, какъвто съм бил по-рано. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 57).



И най-силният, и най-ученият човек не може да се освободи от влияния. Малко или много, всеки човек се намира под чужди влияния и внушения. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 177).



Колкото да се пазят от влияния, хората не могат да бъдат свободни от тях. За пример, ако някой мъж обича да лъже, той непременно ще повлияе на жена си. (СВЕТОТО МЯСТО - 149).



Някой път, когато се намирате в присъствието на хора, от които излиза злоба, то тези стрели на злоба предизвикват в нас известно неразположение. То е, защото те са предизвикали известни удари, които ни се отразяват във вид на болка. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ -1921 г. - 120).



Като наблюдавам съзнанията на хората, както и техните мисли, виждам, че върху тях влияят ред същества, светли и тъмни. Те трябва да имат светлина, разбиране, за да се справят с тия странични влияния. Едни им влияят отляво, други - отдясно, и те не знаят кого да слушат, как да се справят. Едни от тия същества са красиви, други - грозни. Със своите добри или лоши влияния, те хвърлят отражение и върху лицето на човека, което някога е тъмно, а някога светло. Тия същества се борят в човека, защото всяко от тях иска да има надмощие върху неговия мозък. Онзи, който е чувствителен, той сам различава влиянието на тия два вида същества върху себе си: от ляво той усеща особена пихтиеста материя, която се стреми да проникне в него и го безпокои; отдясно пък забелязва някаква приятна светлина, която му създава радост. И наистина, ако има някаква чувствителна фотография, тя би могла да фотографира тия същества. Като говоря за тия същества, не искам да се плашите, но да различавате доброто от злото. Доброто и светлината идат отгоре и отдясно, а злото и тъмнината идат отдолу и отляво. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 59).



Някой казва: "Аз не искам да се влияя от никого". Казвам: Влиянието в живота е неизбежно. Слънцето не влияе ли на Земята?... Влиянието е закон: Ще влияеш и ще ти влияят. Чрез влиянието става вливане от един човек на друг. Благодарение на влиянието хората си помагат взаимно. Мнозина се плашат от влиянието, защото мислят, че ще изгубят свободата си. Не, това е криво разбиране. Истински свободен човек е онзи, който може разумно да използва влиянието на хората върху себе си. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА – 33).



Частта не може да се извади от своето цяло... Всяка част е зависима от другите... В края на краищата частта трябва да се примири с цялото, тя не може да излезе извън него. И сега, всичката борба на съвременното общество седи в това, че хората искат да излязат от цялото. Това, обаче, е невъзможно. Всяка част има известно отражение... Всеки човек трябва да се движи в рамките на това цяло. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС – IV г. - 4 лекция - 77, 78).



Как се изявява сегашният човек? Понеже е изложен на различни влияния, добри и лоши, често човек се изявява така, както сам не желае, благодарение на което нарушава своя вътрешен мир, както и мира на своите близки. За пример, ако дойде някой нервен човек при него, и той става нервен; ако дойде някой добър, и той става добър. Ако времето е топло, той става разположен; ако времето е студено, той започва да се свива. Който разбира Божиите закони, той лесно се справя с външните условия на живота и на природата. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА – 184).



Всички хора взаимно си влияят. Това влияние не може да се избегне. (МОК - IV г. - 19 лекция - 24).



От някои влияния човек не може да се избави. Вие като спите вечерно време, без да съзнавате, си влияете. (OOK – ІV г.- 24 лекция - 18).



Влияе се на слабия, а не силния. Слабият има условия да се поддава на изкушения и пороци, обаче силният се справя лесно с тях. Силният разполага с много енергия. (ТРИТЕ ПОСОКИ – 109).



Искате ли да направите човека вярващ, част от енергията на вярата трябва да излезе от вас и да влезе в неговия съответен център. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 71).



За сега човек още не е господар на себе си, вследствие на което не може да бъде независим. Като знаете това, вие трябва да бъдете будни и разумни, да не се поддавате на влияние. (УЧЕНИЕ И РАБОТА – 328).



Мислите ли, че влиянието е нещо? (ООК – ІV г. 24 лекция – 17).



Хората си взаимно влияят. Някои хора се плашат от влиянието. Няма човек, който да не влияе. И ония хора, които минават за най-упорити, които казват, че не се влияят, те най-много се влияят. Всеки един човек си има слаба страна. (ПРАВА ОБХОДА, ПРАВА ПОСТЪПКА - 95).



Не се плашете от влиянията. Ако влиянията на хората са добри, приемете ги без страх. Ако влиянията на хората са лоши, пак ги приемете без страх и размишлявайте. Понякога човек може да се ползва и от отрица­телните влияния. Да се влияеш от лошото, от отрицателното в човека, значи, след като видиш погрешката, която той прави, да бъдеш внимателен, ти да не я направиш. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - 38).



Хората взаимно си влияят и предават нещо от себе си. Духовният предава на окръжаващите нещо от своята духовност, ученият - от своето знание. Затова е казано, че, с какъвто дружиш, такъв ставаш. (Опорни точки в живота - 72).



Всеки трябва да даде израз на живота, който Бог е вложил в него. Да не се мъчи да подражава на другите (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 49).



Не трябва да бъдете еднакви, понеже така ще се обезсмисли животът. И ако той говори, да не говори, както вие говорите; ако той мисли, да не мисли, както вие мислите. Да мисли той по своему, но да не употребява същата форма, защото там е красотата. (АКО ГОВОРЯ - II том - 37).



Докато човек постоянно се влияе отвън, той не може да бъде щастлив. Това не подразбира, че човек може и не трябва да се влияе. Преди всичко, съществува закон на влияние, под който се намират всички живи същества. Щом Бог пребивава във всички свои части, ние не можем да не се влияем едни от други. Обаче, според Великия Божи Закон, който регулира всички неща, не е позволено на човека да изгуби своя център. Каквито промени и да претърпява човек, под чието влияние и да се намира, той всякога трябва да пази своето място, своя център, да не излиза вън от него. (КОЗАТИВНИ СИЛИ - 219).



Днес хората не успяват, защото се намират под влиянието на учения с различен морал, с различни становища. Едни забраняват на човека едно, други - друго, и той не знае какво да прави и какво да не прави. За да не се обърка, човек трябва да прави това, което Природата прави. Всичко, което Природата е създала, е разумно. (ДА ВИ ДАДЕ - 99).



Когато нашата Земя се движи в пространството на тази Вселена, ние се намираме под влиянието на тези същества, с които дохождаме в съприкосновение. И цялото това грамадно пространство, с всичките същества имат един отглас в нашите сърца, и души. (СИЛА И ЖИВОТ - 3 серия - 218).



„Ние не искаме да бъдем под влиянието на другите хора!” Действително, те са прави. Има внушения, от влиянието, на които хората трябва да се пазят, но не всяко влияние е зло. (ЗА ТОВА СЕ РОДИХ - 12).



Който иска да учи, трябва да бъде свободен от всякакви влияния. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 204).





НАГОРЕ