Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

БОГАТСТВОТО

Алтернативен линк


БОГАТСТВОТО




Щом се родите, може да се предскаже богат ли ще бъдете, или не. Туй богатство се обуславя от златото, което е във вашата кръв.

“Доброто семе”, стр. 193; 97



Има в човека една тайна сила, и ако вие знаехте да боравите с нея, ще знаете къде има злато, сребро, скъпоценни камъни, ще идете там, ще си вземете малко, няма какво да огъвате сухите корички от хляб, нито да носите скъсаните обувки, но след като разкриете тези тайни в Природата, има закон: Всеки, който е кредитиран от Природата, не му се позволява на такси да се вози. После не му се позволява да има повече от три костюма, от три шапки.

“Истинната лоза”, стр. 339; 97



В историята не се помни каква е нормата да бъде човек щастлив. Не само това, но колкото богатите стават по-богати, повече изгубват своето щастие. Те изгубват условията за щастието. Дори богатството носи своето нещастие в себе си. То е един закон вътрешен.

“Вечният порядък и безпорядъкът в живота”, стр. 28; 119



Когато някой се приближи до богатата Природа, тя се отличава по това, че всякога ще го приеме в къщи и ще му даде нещо. Щом се приближи до сиромахкинята Природа, тя ще го обере и ще го изпъди вън. Законът е такъв.

“И ще доведат всичките ви братя”, стр. 217; 125



В бъдещата култура ще има един закон: Богатият човек няма право да се жени, сиромахът ще има право да се жени. Тогава ако каже някой: “Искам да се женя”. – “Сиромах стани”. – “Искам да живея добре”. – “Не се жени”. Питам тогава: кой ще се ражда? Законът в Природата е такъв: Само бедните се раждат, само богатите умират. Искаш да живееш, беден бъди; искаш ли да умреш, богат стани.

“Запечатаната книга”, стр. 86; 97



Като умре човек, той оставя всичките си богатства на Земята. Значи има един закон, който охранява всички богатства, придобити на Земята.

“Ако всичкият свят спечели”, стр. 131; 97



Сиромахът, който е недоволен от сиромашията си, няма да се раздели от сиромашията. Сиромахът не само да е недоволен, но да се радва на сиромашията. Такъв е законът.

“Живейте разумно”, стр. 234-235; 97



Без богатство, ти не можеш да развиеш своята щедрост. Чрез онова, което излиза, богатият развива своята щедрост. А пък сиромахът ще приеме онова, което му трябва и ще бъде благодарен.

“Единният живот”, стр. 203; 122



Големи страдания има в това богатство, големи жертви. Когато богатият човек започне да мисли, той ще знае как да го употреби. Сиромахът, като дойде до голямата сиромашия, той да започне да мисли и да благодари, че сега ще се пречисти, защото сиромашията е процес на чистене. Когато дойде богатството в света, да се не опетни. То е онзи велик закон в света.

“Постижимото”, стр. 16; 120



Да допуснем сега, че вие по някой път искате да бъдете богати. Колко богатство е потребно? Природата е създала така: запример, ако вие математически намерите колко богатство ви трябва, веднага ще ви даде богатството. Законът в туй отношение няма никакво изключение.

“Противоречията в живота”, стр. 242; 149



Материалното благо е една мечка. Ти трябва да си запознат с мечката. Като те срещне, да се качиш на гърба й. Ако не познаваш тази мечка – законите на материалните блага – като те срещне, ще ти създаде най-големите нещастия.

“Вералах – да даде Господ”, стр. 434; 168



Богатият да се радва, когато се освободи от богатството си; и сиромахът да се радва, когато се освободи от сиромашията си.

“Сиромах и богат”, стр. 147-148; 194



Материалното богатство на човека се обуславя от неговото духовно богатство. Богатството се обуславя от човешката мисъл, от човешките чувства и постъпки, те са основата. Не мислете, че богатството е нещо произволно. То е точен закон, няма никакво изключение.

“Организиран и неорганизиран свят”, стр. 175; 148



Богатият не може да бъде блажен, то е закон.

“Само хляб”, стр. 156; 204






НАГОРЕ