Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енергийна обмяна между хората

ПРЕГРЪЩАНЕ

Алтернативен линк


ПРЕГРЪЩАНЕ
















Прегръщането означава да дадеш нещо от себе си, от своята Любов и своята мъдрост. Когато прегърнеш някого братски и проектираш своята любов и своите добри мисли, ще внесеш живот в него. (МИРОВАТА ЛЮБОВ - 23)



Любовта с език не се предава. На съвременния наш език е немислимо да предадеш една идея на Любовта. Една Божествена идея така трябва да се предаде, че да те разбере всеки. Ако искаш философски да предадеш една мисъл - може, но Любовта се предава чрез контакт, чрез допиране. Тя се предава от живот в живот. Онзи, който те люби, не говори, той те пипне и ти чувстваш, че в тази душа има Любов. Ти знаеш, че в това пипане има нещо свещено, един свещен трепет се разлива в душата ти. Проговори ли ти, нищо не остава в тази ръка, всичката тази красота изчезва като че небето се дига, и ти оставаш, като Адам и Ева, гол. Аз съм го хванал, а той ме пита, казва ми: „Кажи ми една дума, обичаш ли ме?" Щом ме питаш, ти не вярваш вече. В твоя ум има изопачена мисъл. „Ама ти обичаш ли ме?” - Изопачен ум имаш. „Ама говориш ли ми Истината?” - Е, хубаво, нима ако ти кажа, че говоря Истината, не мога да те излъжа? Мога хиляди пъти да ти кажа „обичам те” и пак да не те обичам. Това не е доказателство. А онзи свещен трепет, който мога да предам на душата ти, като те пипна, нима това не е доказателство? (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 95)



Ако силният човек те обича, той ще те прегърне, ще те стисне и може да те удуши. Защо ти е такава любов? Прегръдки, целувки, които задушават или препятстват на човека да расте и да се развива, не са на място. Всички хора познават тия прегръдки и целувки и затова търсят нещо ново. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ – 80)



Този, когото обичаш, колко време трябва да го държиш за ръцете? И този, когото обичаш, колко време трябва да го държиш в прегръдките си? Ние казваме: „Дълго време”. - Не, не трябва дълго време. Майката колко време носи детето си на ръце? Колко години? (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 401)



Какво правят децата, когато искат от майка си нещо? Прегръщат майка си, започват да я милват, да я целуват и да казват нежно: „Мамо!” А това прегръщане какво означава? С лявата си ръка детето внася своята обич, а с дясната - своя ум; по този начин то внася в майка си своята сила, а тя е готова да направи за него всичко. Затова децата са обичани. (МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОСМИЧНАТА ОБИЧ - 41)





НАГОРЕ