Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енергийна обмяна между хората

ПОГЛЕД

Алтернативен линк


ПОГЛЕД
















Някога гледаш човека и не знаеш как да гледаш. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 183)



Погледнеш един човек: или даваш, или взимаш. И той те погледне: или дава, или взима. Това е обмяна. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 37)



Има четири вида погледи: един поглед, който ражда раздори; друг, който ражда съблазън; трети, с който се подхлъзва, и четвърти, с който човек отива към Бога. Трите погледа могат да ни отклонят от правия път и ще ни турят в съблазън. Само един поглед съществува, който може да ни тури в правия път. (ПЕТТЕ ВРАТИ - 18)



Констатирате една погрешка, но същевременно всяка една погрешка, която вие констатирате, е ваша погрешка. И всяко добро, което сте констатирали, е ваше добро... Казвам, винаги констатирайте доброто в другите хора, понеже то е и ваше добро. Когато другите хора вършат доброто, тяхното добро влиза във вас. То става добро във вас. Когато виждате погрешките на другите хора, те стават и на вас по-грешки, затуй констатирайте повече доброто в хората, а по-малко техните погрешки, да се намалят. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 256)



Даже и с погледа си може да произведеш реакция в човека. Като го погледнеш няколко пъти по един и същ начин, той непременно ще се смути. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 251)



Трябва да се научите да регулирате очите си. Като погледнете някого, трябва от този поглед невидимият свят да изпрати своето благословение. Във всички хора, които искат да се учат, има желание не да дават, а да вземат. Техните очи не са като кюнци (тръби), през които се препраща вода, а са като смукала, помпи. Такива не трябват. Обмяната трябва да става правилно - колкото взимате, толкова и да давате. (КРОТОСТТА И СМИРЕНИЕТО – 22.01.1920 г – 11)



Мощна сила се крие в човешкия поглед... И хората със своите погледи си влияят благотворно... Ти си отчаян, неразположен. Мине край тебе едно дете или стар човек и те погледне. Чрез погледа си той иска да ти каже: „Не се отчайвай, върви напред. Добър е Господ, ще ти помогне.” (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 36)



Аз съм виждал, някой дойде и погледне особено. Това не е хубаво гледане. Вие, майките, как гледате вашите деца? Колко вида гледане употребявате? Това е магнетизъм. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1921 г. - 120)



Българинът казва: лоши очи има този човек. Това се дължи на отсъствие на магнетизъм. Значи, в организма се набрало излишно електричество. Някога електричеството е в такова голямо количество, че организмът мъчно се справя с него. То може да убие човека. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 140)



Да погледнеш човека криво, това значи да го прободеш с копие. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 183)



Някой път погледът може да бъде мътен. Защо става погледът мътен? Защото няма благородство, защото няма справедливост, защото няма красота. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 566)



Някой те погледне и набързо свали погледа си надолу. Аз считам хубав поглед този, да те погледне някой с една нежна усмивка, а не да те погледне и после да свали крадливо надолу погледа. Така прави младата мома. Тя иска с това да покаже, че има срамежливост. А какво нещо е срамът? - Срамът дойде, когато хората съгрешиха. Когато направиха едно престъпление, те се усетиха голи, туриха си дрехи. Не е хубав този поглед, да се погледне някои тъй нахално, с един хипнотичен поглед. Хубав поглед е мекият поглед. Да те погледне някой с един мек, нежен поглед и да каже: „Братко, в името на Бога на Любовта, Който живее в мене, аз съм готов да извърша всичко онова, което е за твоето добро”. И когато той ме погледне, да каже същото. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 351)



Ако зрението ви се увеличи няколко пъти повече, отколкото е било досега, ще забележите, че от очите на всички хора излизат неприятни, тъмни лъчи, които са в състояние да напакостят на всеки, към когото са насочени. Това са червени пламъци, подобни на тези на някоя нагорещена пещ, в която се пекат керемиди. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 203)



Да мислиш, че някой те погледнал криво, това е човешко разбиране. Какво означава кривият поглед? Лошите мисли и чувства са кривите човешки погледи. Срещаш някого и си казваш: „Голям нехранимайко е тоя човек.” Тая мисъл се възприема като крив поглед. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 122)



Срещнеш един човек, не те погледне добре... Не си доволен от него... Недоволен си, защото тоя човек не е предал Божественото както трябва... Срещнеш друг, погледне те добре, доволен си... Доволен си, защото той е предал Божественото правилно. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 336)



Погледа не трябва да бъде фиксиран, като на някоя статуя, но трябва да бъде ритмически... Най-първо ще обърнете погледа си към Бога на Любовта и когато стане съединението, ще обърнете погледа си към страдащите, към вашите братя на Земята. И ще знаете как да погледнете. Ако ти обърнеш първо погледа си към света, а после към Бога, въпросът е свършен. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г - 339)



Погледнеш някого и кажи мислено: „Много ви обичам.” Като му кажеш: „Колко много ви обичам”, той се усмихне. Като погледнеш някого, кажи: „Много красива е мисълта ми за вас, хубави са чувствата ми.” Кажете нещо хубаво за човека, познавате или не познавате. Кажеш: „Харесвам този човек, нещо хубаво има в очите, тъй мило ме погледна.” Този поглед - той казва нещо. Кажете: „Пожелавам добро и на вас.” Усмихнете се. Някой върви, свил вежди, поглежда строго. Религиозните хора отвън са сериозни. За една седмица по новия начин - когото срещнете казвайте: „Колко ви обичам, на добър път.” Положително мислете. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 193)



Как ще познае човек, че го обичате? От вашия поглед Ако го погледнете и погледът внесе нещо в него, вие го обичате. Погледнеш ли го един път с любов, престани да го гледаш. Ако продължаваш дълго време да го гледаш и все му даваш нещо, той ще затвори очите си и ще каже: Достатъчно е това, преядох, не мога повече да нося. Видиш ли, че някой затваря очите си пред тебе, не питай защо ги затваря, но отстрани погледа си от него. Много си му дал. Ако ти затвориш очите си, това показва, че, но искаш да му дадеш много. Тогава той ще продължава да те гледа, иска да му дадеш още. Някой път, които взима си затваря очите, а някои, които – дава... Трябва да бъдете внимателни, да знаете, колко да давате и колко да взимате. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 263)



Като погледнете човека, тъй го погледнете, че за винаги у него да остане този мил поглед. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II том - 149)





НАГОРЕ