Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

ТЪРПЕНИЕ.БЕЗКОРИСТИЕ.ЖЕРТВА

Алтернативен линк


ТЪРПЕНИЕ




Ако ти отиваш в един дом, трябва да носиш подаръците на Любовта. Влизаш в който и дом да е, ще носиш скъпоценностите на Любовта. Тогава ще бъдеш добре дошъл. Ако носиш прости камъни, никой не ги иска. Ние сме богати с човешки подаръци, ние нямаме нужда от тях. Трябва да се откажем. За бъдеще подарявайте си скъпоценните камъни, направени от Любовта. Първият камък да бъде на вашето, Божественото търпение.

“Търпение”, стр. 490; 154



Който много бърза, не живее по закона на Любовта. Единственото нещо, което не бърза, това е Любовта.

“Учение и служене”, стр. 292; 167



Неволята подразбира закона на необходимостта, а търпението – закона на Любовта.

“Радостни и търпеливи”, стр. 65, 66; 5



БЕЗКОРИСТИЕ




Представете си, че имам една много хубава ябълка, която обичам и я държа в стаята си, да я гледам. Дойде някой у дома, види я и той я обикне. Седнем и двамата около нея и двамата я обичаме. Дойде трети и той я обикне. Дойде четвърти, пети, шести, десети, всички я обичаме, всички седнем наоколо ¢... Сега ще положите този закон на безкористие вътре в душата си и ще работите.

“Волята Божия”, стр. 20, 21; 27



Който иска, той няма Любов в себе си.

“Възкресение на Любовта”, стр. 162; 11



Мисълта, която искам да ви оставя е следната: трябва да бъдете абсолютно безкористни във вашата Любов. Законът е този: Да обичаш другите като себе си. И най-идеалното: Да обичаш БОГА.

“Слуги на Божествения ум и на Божественото сърдце”, стр. 54; 160



ЖЕРТВА




По някой път тя сама се разкрива, но само на онези, които може да я възприемат и да се ползват от нея. За да ви се разкрие Любовта, трябва да преминете няколко закона: закона на жертвата и закона на самоотричането.

“Който иска славата”, стр. 22-23; 30



Любовта е закон, който противодейства на низшите прояви на човешкото естество. Да любиш, това значи да въздействаш на своите лоши пориви. Докато не ограничи своите низши прояви, човек не може да люби. С други думи казано, Любовта изисква жертва. Който люби, той непременно трябва да пожертва нещо от себе си. Който разумно жертва, той е истински човек – човек на Любовта.

“Десет думи”, стр. 66; 40



Любовта се проявява само тогава, когато вие сте готови да се жертвате за един човек, когото всички отхвърлят, гонят и никой не го приема. Знаете ли какъв е законът на Любовта? Когато кажеш за някого, че ти е брат, в Небето вече те държат отговорен за това и ти казват, че ти си длъжен да пожертваш за него всичко – и честа, и имота, и живота си. Не си ли готов да пожертваш всичко за него, ти не си му брат.

“Път, Истина и Живот”, стр. 9-10; 10



Когато Христос употребява думата познавам, то значи да познаваш, че един човек те люби, че е готов да се жертва за тебе във всичките условия на живота.

“Аз те познах”, стр. 6; 30



Човек може да се жертва по закона на Любовта, а не по закона на насилието. Само Любовта освобождава. Същото се отнася и до мисълта.

“Даване и вземане”, стр. 75; 110



Ние трябва да изпълним Божия закон не по буквата на нещата, но по Дух. Строг е този закон. Когато дойде слугата на Съдника, вие трябва да бъдете готови да се отречете от себе си, да приложите закона на Любовта.

“Най-голямо веселие и най-малка радост”, стр. 117; 54



Според Божествения закон, вълкът като срещне овцата, трябва да ¢ каже: “Аз съм много гладен. Можеш ли по закона на Любовта да се пожертваш за мене?” Ако овцата се съгласи, той може да я изяде; ако не се съгласи, ще почака да мине втора, трета, докато се намери някоя да се пожертва. Ако не се съгласи никоя овца, той ще се нахрани с корени. Едно време така е живял вълкът. Това ще ви го докажа. То не е фигура, а велик закон.

“Вярата”, стр. 32; 8






НАГОРЕ