Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Съвършен

Добродетели на Доброто
Алтернативен линк


Съвършен




“Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.”


(Мат. 5:48, СИ)




“... За да бъдете съвършени и цялостни, без никакъв недостатък”


(Як. 1:4; СИ)




“...Докато всички достигнем до единство на вярата и


на познаването Сина Божий,


до състояние на мъж съвършен,


до пълната възраст на Христовото съвършенство...”


(Еф. 4.13; СИ)




“Който не греши с дума, той е съвършен човек,


мощен да обуздае и цялото тяло.”


(Як. 3:2; СИ)




“За да постигне съвършенство,


човек трябва да даде ход на Божественото в себе си.”


(38;133)




“Любовта прави човека съвършен. ” (30;61)




Съвършеният човек има само един идеал - към Бога.


Пътят към Бога се намира в съвършенството.” (72;25)




“Можем ли да бъдем съвършени? - От вас зависи.


Щом Бог е изпратил една душа на земята,


тя може да бъде съвършена.” (45;35)




“Човешкият живот ще завърши развитието си на земята,


когато човек постигне съвършенство.” (45;28)




Мъдростта, вложена в свещения текст на Библията, разглежда съвършенството като състояние на цялостност и завършеност, при което всяко безсилие, несъвършенство или недостатък, съществували преди, са премахнати или превъзмогната. За вярващия човек символ на съвършенството е самият Бог (Мат. 5:48). Съвършени са и средствата, с които Той си служи, както и законите Му (Пс. 17:31 - СИ; Як 1:25). Един от важните етапи по пътя към съвършенството е чистосърдечното и предано подчинение на осъзнатата Божия воля. Бог от Своя страна усъвършенства вярващите в Него по образа на Христос (Кол. 3:10). Видимо изражение на съвършенството е Господ Иисус Христос — Синът на Небесния Отец, живият Бог в света на материята.



За християните съвършенството не означава само безгрешност, а и силна вяра, радостно търпение и преливаща Божествена Любов.



Според апостол Яков, ако човек съумява да овладее словото си (а това значи, че контролира напълно мисленето си), той е съвършен, понеже е подчинил на разума си и желанията на тялото (Як. 3:2). Накратко: съвършеният човек е постигнал пълна хармония между своята телесна и духовна природа. Втората управлява справедливо и мъдро първата и насочва личността по пътя на доброто.



Бог живее в сърцето на всеки човек. Най-важната задача на нашия земен живот е да Му позволим да се прояви в пълнота чрез нас — чрез нашите мисли, чувства, думи и дела. Така Божественото, заложено у нас още от сътворяването на човека от Всевишния, ще разцъфти и ще роди плодовете на съвършенството в човешката душа. А най-кратката пътека към съвършенството е Любовта, именно в нейното Божествено измерение. И тъй като Бог е Любов (I Йоан 4:8,16), да се стремим към Бога, означава непрестанно да се усъвършенстваме, да се уподобяваме на Него във всичко. Затова човекът, който си е поставил за жизнена цел съвършенството, може да има само един идеал — Бога. Щом човек се стреми към съвършенство, той ще познае Бога като Любов. И тогава, щом Бог е Любов, и човек ще се научи да обича по Божествен начин. Усвои ли го, той успоредно с това ще придобие и жадуваната свобода в Духа.



Съвършенството е нашето бъдеще. За някои от нас то ще настъпи по-рано, за други — по-късно. Същественото е да проумеем, че то е нашето призвание за вечността. Потенциалът на съвършенството, който притежава всеки от нас, бива използван различно в зависимост от свободната воля на човека.



Който стане съвършен, ще влезе в света на възвишените същества от невидимата реалност. Едно от най-важните условия за това постижение е здравата, постоянна връзка с Бога. Тя предполага оптимално използване на Неговата благост и Любов към чедата Му. Защото именно Бог е Този, Който ни подбужда да се стремим към съвършенство. Желанието Му е да станем съвършени. То следва да стане и наше желание.



Да знаем кога да говорим, как да мислим, как да чувстваме, да бъдем умни, чисти, предани на един висок идеал — в това се състои съвършенството. Пътят към него е осеян с безброй страдания и жертви, но си струва да преминем през всички тях предвид крайния резултат. Стреми ли се човек към съвършенство, всички добродетели ще му се притекат на помощ. Те ще бъдат негови вътрешни подтици.



Съвършеният не може да живее като несъвършените. Той може да им помага, но не може да живее с техните мисли и чувства, не може да поддържа техния морал и разбирания. Човек е съвършен, когато е придобил Божествената Любов, Мъдрост и Истина, когато има знание, живот и свобода. Съвършен е силният, разумният и добрият човек — онзи, който носи Божията Любов у себе си. Той не говори много, но работи, и то така, че върши всичко, сякаш е за Бога.



Който иска да бъде съвършен, трябва да достигне до великата Истина. Тогава именно ще изработи съвършено сърце, съвършен ум, съвършена душа, съвършена воля, съвършено тяло.



Който се стреми към съвършенството, е длъжен да се освободи от всички лъжеучители и лъжеучения вън и вътре в него. Той трябва да проумее,



че усъвършенстването не е акт, е непрекъснато развиващ се и разгръщащ се във времето и пространството процес. Крайната му цел, обаче — самото съвършенство, е извън и над времето и пространството.



Не е от значение да демонстрираме на хората своите достойнства, а да се стремим да изявим в живота си Божието съвършенство.





Публикувано изображение




Съвършенството:




• се придобива чрез мощната сила на любовта към Бога;

• е бъдещият живот на човека;

• е метод за използване на Божията благост;

• се състои в това, да знаем как да мислим, как да чувстваме, как да говорим, да сме умни;

• означава да сме в хармония с Божественото;

• се подбужда като стремеж у човека от Бога;

• се постига, когато човек даде ход на Божественото в него да се прояви;

• е по отношение и на ума, и на сърцето, и на тялото, и на душата, и на духа;

• се постига чрез страдания и учене на земята.





Можем ли да бъдем съвършени?




• Щом Бог е изпратил една душа на земята, тя може да бъде съвършена.

• Човешкият живот ще завърши развитието си на земята, когато човек постигне съвършенство.

• Когато стане съвършен, човек ще влезе в света на възвишените души.

• Желанието на Бога е да станем съвършени. То трябва да стане и наше желание.

• Стреми ли се човек към съвършенство, всички добродетели ще му дойдат в услуга. Те ще бъдат негови вътрешни подтици.

• Щом се стреми към съвършенство, човек ще познае Бога като Любов.

• Любовта прави човек съвършен.





Съвършеният:




• има само един идеал — към Бога. Пътят към Бога се намира в съвършенството;

• не може да живее като несъвършените. Той може да им помага, но не и да живее с техните мисли и чувства, техните разбирания и морал;

• влиза в съприкосновение с по-напреднали от него същества, които му показват пътя към съвършенството, докато той успее да постигне своя идеал;

• се справя и с най-големите мъчнотии, за него няма невъзможни неща;

• е придобил любовта, мъдростта и истината, има знание, живот, свобода;

• носи Божията любов в себе си, каквото пипне, върши го както трябва. Не говори много, а работи;

• се е освободил от всички лъжеучения и лъжеучители вътре в себе си;

• възраства доброто в себе си;

• не показва на хората какъв е, а се стреми да изяви Божието съвършенство.





Самовъзпитателни методи:




1. Прочетете духовния закон и формулата, които трябва да знае всеки, който иска да върви в пътя на съвършенството. Отговорете на въпросите за самоанализ.



Спазвайте следния духовен закон: всеки, който иска да се усъвършенства, трябва да има връзка с Цялото, с Бога. Влезе ли във вас мисълта, че можете да живеете без Него, ще сте скъсали връзките си с Цялото. Каквото и да става в света, дръжте тази връзка с Великия център на живота. Животът има пълнота в себе си, но тази пълнота се придобива само във връзка с Цялото. Величието на Бога седи именно в това, че той при най-трудните условия може да помогне. Имайте вяра в Бога, че Той ще изведе всинца ви в правия път. Когато се намирате в най-трудното положение, употребете следната формула: “Господи, Ти всичко можеш. Твоят Дух, който си изпратил да ни ръководи, чрез Тебе всичко може. И аз чрез Твоя Дух всичко мога.”



За да върви в определен път, човек трябва да го намери, да го избере, да следва посоката, да знае методите, които му гарантират постигане на целта. В какво направление бихте искали да постигнете съвършенство?



Възможно ли е, според текста, отделният човек да постигне съвършенството си без съдействието на Цялото?



Заир пълнотата на живота зависи от връзката на отделния човек с Цялото?



Защо е нужна вяра, за да се върви в пътя на съвършенството? С какво помага тя на усъвършенстващия се?



Съществували съвършенство, без да се ших предвид Бог и Неговата помощ? Каква е връзката между човешкия дух и Божия Дух?



Посочената духовна формула зависимости между кои духовни величини изразява? Намерете случай да я използвате, когато сте в крайно трудно положение. Може да си я носите, написана винаги със себе си, за да ви е под ръка, ако ви потрябва. В какво се заключава духовната помощ?



2. Прочетете стиха от Библията и отговорете на въпросите за размишление след него.



“Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.” (Мат. 5:48; СИ)



Възможно ли е да се стремим към съвършенство, без да имаме предвид някакъв образец за съвършенство?



Понятието “Небесният” означава: съвършен по земен и неземен начин; съвършен и в условията на пространството и времето, и извън тях; или съвършен по необясним за нас начин?



По-мотивиращо ли е да се стремим към съвършенство, ако знаем, че сме деца на един Баща, притежаващ и образец на съвършенството, и защо? В какво е сродството между твореца и създанието му? В какво се изразява единството на битието и съзнанието в нас и извън нас?



3. Опит, Всяка сутрин като станете от сън, си казвайте: “Аз ще бъда съвършен. Това е идеалът на моя живот/’ Повтаряйте си често тези думи, защото те са една велика сила, която ще ви помага да успявате във всичко. Съвършеният човек се отличава по това, че помага на другите. По-мощта, която дава на другите, увеличава силата му.



4. В какво се състои самоусъвършенстването? В пътя на съвършенството всеки сам поотделно за себе си и всички заедно трябва да стигнат до идеята за усъвършенстването си. Самоусъвършенстването е индивидуален процес, който засяга всеки човек Той сам следва да пожелае, да избере, да осъзнае потребността си и да потърси нужните лично за него верни



методи, които постигат неговото усъвършенстване правилно. Прочетете определенията за самоусъвършенстване. Изберете едно от тях. Напишете по него план за личното си самоусъвършенстване - като би включвало то на първо време?





Самоусъвършенстването се състои в:




• познаването на Бога: в единството на Неговата Любов, Мъдрост, Истина, Правда, Добродетел.

• хармонизиране на съзнанието: в него да става правилно отражение на всички Божествени мисли, чувства и действия, за които получаваме подтик през деня.

• спасение на човека чрез избистряне на съзнанието му: така, че то да може да отразява света такъв, какъвто е създаден първоначално; да схваща Божествения ред на нещата или нещата такива, каквито са; да се стреми човек към първообраза си.



5. Прочетете текста. Размишлявайте пет минути на тема: “Хармония на любовта, мъдростта и истината вътре в мен и вън от мен”.



За да бъде човек съвършен, между неговата душа и Бога трябва да има пълна хармония. Тази велика хармония се поддържа от три велики сили в света: от Любовта, от Мъдростта и от Истината. Любовта е достъпна за всички, но не може да се изясни. Тя регулира външните и вътрешните отношения в човека. Мъдростта идва в услуга на Любовта. Тя обработва всички неща, с които Любовта си служи, и ги поставя на техните места във времето и пространството. Истината определя вътрешния стремеж на човека и му показва какво трябва да реализира.



6. Определете в приказката “Тримата братя и златната ябълка” как конкретно любовта е регулирала отношенията, как мъдростта ги е поставила на място и как истината е определила това, което трябва да се реализира?



7. Прочетете съветите на духовния учител към ученика. Могат ли те да бъдат отнесени към всеки човек, който претендира за съвършенство? Възможно ли е съвършенство в една област, подобно на гениалността? Или съвършенството изисква да си изряден за всяко нещо?



Има неща, които се прощават на всички хора, но на ония, които се стремят към съвършенство, нищо не се прощава. Единственото нещо, което може да ги спаси, да заличи греховете им, това е желанието им да не правят повече грехове. Щом престанат да грешат, щом ликвидират със злото, доброто ще започне да тече през тях и само по себе си ще ги изчисти. Не е въпрос човек само да прави добро, но първо той трябва да обича.



8. Чрез номериране подредете в градация думите, които ни посочват етапите в пътя на съвършенството: обич, добро, зло, грях, прошка, спасение, ликвидация, съвършенство.



9. Размишление на тема: “Бог и съвършенството”. По желание може да напишете есе на същата тема.



10. Помощна задача. Ако темата ви затруднява, първо решете следната задача. Прочетете текста и определете кои от посочените след него твърдения са изразени в него.



Бог е милостив и благ, но ако Му служиш в Дух и Истина. За това се иска съвършенство. Лесно се служи на Бога, но само ако имаш дълбок вътрешен стремеж за това. Нямаш ли този стремеж в себе си, мъчно се служи на Бога.



Съвършеният има вътрешен стремеж да служи на Бога.



Който не умее да служи на Бога, не може да стане и съвършен.



Несъвършеният не умее да получи и да разбере Божията милост и благост.



Бог е милостив и благ към всеки, който Му служи.



Бог обича съвършения, защото той знае как да Му служи в Дух и Истина.



Вътрешният стремеж към Бога е стремеж към съвършенство.



Наградата за служенето на съвършения е Божията милост и благост към него.



Потърсете собствените си виждания върху посочената тема. Сравнете ги с прочетеното в темата и определете кое е за вас и кое в момента не е за вас. Какво научихте за себе си от размишлението върху съвършенството и Бога?





НАГОРЕ