Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Братолюбив

Добродетели на Правдата
Алтернативен линк


Братолюбив




“След като сте очистили душите си с послушност на истината чрез Духа, за нелицемерно братлюбие, обичайте се постянно един други от чисто сърце, като възродени не от тленно семе, а от нетленно, чрез словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (I Петр. 1:22-23; СИ).



Бъдете всички единамиспени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, дружелюбни, смиренамъдри; не връщайте зло за зло или хула за хула, а, наопаки, благославяйте, като знаете, че към това сте призвани, за да наследите благословение” (I Петр.3:8-9;СИ).



Брат е само онзи, който в любовта си към тебе те оставя абсалютно свободен.” (62;207)



Библейската мъдрост разглежда братолюбието като плод на послушанието към Истината, изявена от Бога в Неговото Слово и засвидетелствана пред хората от Иисус Христос. Братолюбието е поставено на достойно място сред добродетелите наред с единомислието, състраданието, милосърдието, дружелюбието, смирението, липсата на злопаметност и благородството. Самата дума е двусъставна и разкрива като съдържание любов към брата си. А брат за нас следва да бъде всеки човек. Защото, макар и да сме отделни индивидуалности — всеки със собствен, неповторим облик, в духов но отношение ние сме едно в Бога. Тази велика истина за човешките взаимоотношения е осъзната и приложена от всички искрено вярващи хора. За тях тя е не просто красива мисъл или девиз, а начин на поведение, начин на живот.



Ако действително осмислим духовното сродство и братството между хората и го приемем със сърцето и ума си, то колко по-лесен и по-светъл ще стане нашият живот! Със сигурност няма да сме способни да причиним зло на никой човек, понеже в негово лице ще виждаме свой брат или сестра. А кой би наранил съзнателно собствения си брат или сестра?! По идеята на братолюбието цялото човечество може да се превърне в едно голямо и задружно семейство.



Един съществен нюанс на братолюбието е любовта ни към всички хора като към братя изисква от нас да им предоставим пълна и безусловна свобода. Тя е двустранна. Тази именно свобода е основата за това, всеки от нас да разгърне най-доброто от себе си, целия си потенциал: физически, умствен и духовен. Без чужда намеса и външни ограничения.



Със собствени сили и с неограничени възможности за развитие и усъвършенстване.





Речник-справочник на разграничителните понятия:




Братство - Има братство по кръв и братство по дух. Има физическо и духовно роднинство. Един баща и една майка, една кръв тече в родените братя и сестри физически. Един и същи дух прониква духовните братя и сестри. И те живеят по едни и същи принципи, в единна реалност. Помежду им има сходство на възгледите, интересите, ценностите, разбиранията, целите и методите, с които работят и живеят.



Побратими - които не са физически роднини, но се побратимяват чрез уговорка, клетва, определен ритуал да свършат някакво дело заедно и да си помагат в живота.



Братолюбив - който обича другите като братя. Обича ги, отнася се



с тях братски. Човек, който има вътрешна необходимост да възприема обществото или общество от хора като братство. Неговото човеколюбие е братолюбиво. Не можеш да не обичаш брата си. Първия, който не е обичал брата си и не е проявил братолюбие, Библията нарича Каин. Покаянието от греховете срещу своите братя е дълг на всеки християнин. Христос е пример на възобновеното братолюбие към човека, дори той да е лош или твой враг. Пример за това е отношението Му към добрия разбойник, разпънат до Него, комуто обещава да е на небето с Него. А също и молбата на Христа към Отца Си да не вменява греха на онези, които Го разпъват и мъчат, защото не знаят какво правят. Христовото братолюбие се вижда и при описанието на явя-ванията на възкръсналия Христос пред учениците Му. Той се грижи да устоят, да продължат делото Му, като приемат Божиите благословения и лечебни сили чрез идването на Светия Дух върху тях. Неговото учение е за хората като братя в Божията Любов. Старият Завет е за братята по плът. Новият Завет е за братята по дух. Тези два Завета съответстват на двата вида кръщение — по вода и по дух, които християнската религия обединява в себе си. Монасите и монахините, миряните и църковните служители също се наричат помежду си братя и сестри. Тях ги обединява любовта им към Христос и самата Божия Любов.



Братя и сестри в Христа - първите християни, последователи на Христос, които са живеели в общини и между тях е било благословението на Христовия Дух. Съвременните християни също, когато обладават техния дух.



Шеста раса - тя е и раса на братолюбието, на братството на светлината, доброто и любовта на земята. Работниците, които днес духовно подготвят идването на Шестата раса, знаят, че едно от качествата на тази раса е братолюбието. Братолюбието се явява един нов начин на общуване, нови социални и нравствени отношения между хората. Братолюбивият истински разбира, без някой отвън да му обяснява, кой е негов ближен и какво трябва да направи за него. Любовта към човека ни сродява по дух с него като с брат или сестра.





Цитати от Библията




“Обичайте се един друг с братска любов.” (Рим. 12:10; РИ)



“Ето, колко е добро и колко е угодно да живея братя в единомислие.” (Пс. 133:1; РИ)



“Най-после, братя мои, укрепявайте се в Господа и в силата на Неговото могъщество.” (Еф. 6:10; РИ)





Самовъзпитателни методи




1. Обяснете как разбирате за себе си библейския стих: “Има приятел, по-близък и от брат” (Пр. 18-.24; РИ)? Как бихте степенували трите типа отношения на любов, приятелство и братство? Като духовна и физическа близост приятелството ли се превръща в братство или братството в приятелство?



2. Обсъдете с приятели какво означава “да живеят братя в единомислие”? Единомислието между братя на кои от посочените възможности се основава?



- мислене на една и съща тема;

- мислене върху един и същи проблем;

- мислене по един и същи начин;

- мислене за една и съща идея;

- мислене с общи усилия заедно да се постигне нещо;

- хармония в мисленето, излагане на мислите без спорове и противопоставяне чрез противоречия;

- мислене чрез обединяване на частите в цялото.



3. В българската история има красива легенда за урок по братолюбие. Хан Кубрат го дава на синовете си. Размишлявайте върху следното: искал ли е чрез примера с пръчките бащата да даде съвет на синовете си: “Не е достатъчно да сте братя по кръв. Трябва да сте братя и по дух, да се разбирате, подкрепяте и тогава ще сте силни!”



Кой от посочените девизи му подхождат най-точно:



- единството в любовта прави силата;

- единомислието на братолюбивите прави силата;

- съединението на хората в братство чрез любов към Бога ни укрепява в силата на Божието могъщество?



4. Тема за дискусия или събеседване: “Братя по плът и по дух”. Проблемни въпроси: Длъжен ли е човек да обича родните си братя и сестри и защо? Важно ли е да ги обича? Какво се учим, когато обичаме и когато ни обичат братята и сестрите ни? Има ли разлика между обичта към роден и духовен брат или сестра? Коя обич е по-чиста и възвишена? Коя обич е по-силна и безкористна? На какво ни учи роднинството и на какво духовнопю сродство? В българските народни приказки понякога се срещат като персонажи така наречените побратими. Това преход ли е между братствата по плът и по дух или е приятелство по задължение?



5. Личен размисъл върху видовете братство. Ако приемем, че роднинството е тип физическа и психическа връзка между хората, какъв по-различен вид връзка е идейното сродство между тях? Има ли разлика между идейно и духовно сродство и ако има, каква е? Когато Христос говори кои са и кои не са Негови братя и сестри, какъв вид връзки има предвид (ср.Мат. 12:46-50)? Всеки човек ли е в духовно роднинство с всеки? Има ли някакво изискване, критерий за това?



6. Психотренинг по братолюбие. Опит за приемане на нещата такива, каквито са, и човека, в когото сме влюбени, такъв, какъвто е. Прочетете стихотворението. Използвайте го като повод да се замислите върху значението на преобразуването на влюбеността в любов. Отговорете на въпросите и размишлявайте върху отговорите си.





От този свят


по-свят и светъл има свят.


Бъди ми брат!


В тъга и в радост брат.


Красив обрат.


Душата от любов не сеща


глад.


От благодат укрепвай в пътя вечна


благодат!




Когато сте влюбен в някого, но той не може да ви бъде повече от приятел, опитвали ли сте се да го възприемете като свой близък - брат или сестра? Ако сте имали такава несподелена любов, правите ли опити да промените отношението си към този човек и да му изпращате само хубави, възвишени миеш, чувства, благопожелания? Макар и със закъснение, времето няма значение. Това може да ви облагороди, повдигне и да умиротвори сърцето ви.



Направете опит да превърнете нежността от неизживените си чувства към някого в братолюбие. Когато успеете да го постигнете, помислете какъв е смисълът на едно такова трансформиране за вас и по принцип?



7. Всеки ли може да бъде наречен брат? Какви са условията да наречем някого свой духовен брат, брат по стремежи, идеи, вяра и любов? Имате ли такива братя и сестри около себе си? Поговорете с някои от тези хора, които чувствате духовно близки за себе си, какво мислят за добродетелта братолюбие? Установете носят ли в себе си някои от знанията, изложени в mазu книга, като свои убеждения, без да са ги чели, и защо е така? Могат ли да се установят някакви закономерности между знанията и убежденията у един човек, които му помагат да развие някоя своя добродетел?





НАГОРЕ