Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Деятелен

Добродетели на Истината
Алтернативен линк


Деятелен




“Причината, която възбужда човека към деятелност,


е Духът, който иска да се прояви.”


(25;265)




Апостол Павел извършва четири мисионерски пътешествия. Благодарение на неговия неуморен стремеж да свидетелства за Истината — новата християнска вяра — са създадени десетки църковни общности в Палестина, Мала Азия и Югоизточна Европа. Само един изключително, деен, изпълнен с жива вяра и Божествен устрем пионер на Новото, учение е способен на подобен подвиг. В същото време се раждат и четиринадесетте новозаветни послания, излезли изпод перото на апостол Павел, чрез които той пространно, дълбоко и мъдро тълкува Словото на Христос и го прави достъпно за всички пробуждащи се души.



Истината води деятелния човек непрестанно по житейските пътеки и го импулсира да върши добро за общото благо. Тя влива енергия в тялото му и огнен импулс в душата му. Затова той не знае умора и продължава да гради, да надгражда, да създава красота и уют навред около себе си. Духът се проявява чрез него и издига величествени образци на въплътената в действителността Божествена Истина.



Всеки от нас има силни и слаби: страни. Силните наричаме заложби, умения,.таланти. Една от най-важните задачи в живота ни е да ги открием и да ги изявим в цялата им възможна пълнота. Може да сме талантливи до степен на гениалност, но ако не предоставим простор на таланта си да се прояви, той остава в летаргия и дори може да закърнее и угасне. Нужна ни е самодисциплина и деятелност, за да помогнем на самите себе си в приложението на всичките ни заложби. А така помагаме и на всички останали. В крайна сметка — и на Божия план за света и за самите нас.



Деятелният човек е енергичен, волеви, целенасочен. В него гори пламъкът на творчеството и съзиданието. Той не знае покой. Уверен е, че всичко може да бъде направено още по-добре, още по-съвършено. Живее според един висок идеал, който осветява като, мощен фар жизнения му път. Не познава изтощение, спиране посред започнатото, отказ от идеята, която се е заел да осъществи. Въображението му е пълно с пови проекти. Първо ги изгражда в мисълта си, а после ги облича в плът.



Деятелният не се интересува първо дали околните одобряват начинанията му или не. За него е от значение да е ангажиран с конструктивна дейност. Вътрешният глас му подсказва, че рано или късно трудът му ще бъде оценен. Важното е да не спира до го влага в името на благородни цели. Безпощадният съдник — Времето — отрежда истинското място на всяка човешка изява. Поколенията застиват в благоговейно мълчание пред сътвореното от техните дейни предци. Историята записва със златни букви в своите летописи  делата им. Те са строителите на материалното битие, на нашето жизнено пространство; на нашата духовна и културна реалност. Те проправят новите пътища във всички области и направления на човешкия живот.



Независимо от това дали резултатите от проявлението на дейния човек са видими или невидими, те формират критериите за успех и самоосъществяване в нашата толкова забързана и многолика действителност.



Речник-справочник на сродните добродетели:




Активен - означава да знаеш посоката на своето движение в свободата, която имаш. Човек трябва да е активен във възходяща, и положителна посока, Активността означава работа в трояко направление — физическо, умствено и духовно. Във всяка проява човек трябва да е активен. Активният е очарован от живота. Кислородът, дишането събуждат повече активност. Най-съвършената система у човека е нервната. Добре е тя да е в действие, когато е активна.



Бърз - който иска да извърши нещо веднага. Природата пести енергията си, но не и времето за извършване на нещата. Време има, бързането е от Дявола. Често у нас се заражда желание, искаме да го реализираме и то така силно ни стимулира, че не можем да намерим покой, искаме веднага да пристъпим към реализира



нето му. Природата не обича бавните процеси. Нещата, обаче, стават бавно и постепенно. Обмислете добре работата. Вижте дали тя ще има влияние върху съграждането на вашия ум, на вашия живот. Ако се убедите,  че тя ще ви ползва, пристъпете към нейното реализиране. В бързата работа има нещо користно. Удоволствията и бързите преживявания не са истинският пълният живот. Бъдете бавни в греха, в злото, но бързи в доброто, в истината, в любовта. Само любещият, разумният, праведният и добродетелният човек може и знае как да се движи бързо.



Деен - който предпочита да направи, да действа, понякога дори преди да е помислил и почувствал. Дейният не чака, а започва работата. Той е експедитивен, организиран, дисциплиниран, не се мотае. Внимателно, последователно, малко по малко извършва усилия над това, с което се е заел.



Деятелен - който е способен да извършва успешно определени дейности, да ги започне, организира и изведе на успешен край. У човека се сменят физическата, интелектуалната и емоционалната деятелност. Те са като верижна реакция и си влияят помежду си. Всеки е роден за известна деятелност, но не всеки за всяка деятелност. Необходимо е всеки да знае за какво го бива, къде му е мястото и коя работа може да свърши най-добре с най-голямо удовлетворение. Деятелността зависи от, работоспособността и типа (физическа или умствена) работа, която умее да извършва.



Действен - който е склонен първо да направи, а после да мислиш чувства. Знае точно кое действие кога и как да извърши, за да успее.



Енергичен - който има енергия и я използва правилно. Съществува космическа енергия в Битието, подобна на електричеството и магнетизма, която се влива във всички хора. Онези, които са взели повече електричество, са по-енергични. Някой по естество е енергичен, здрав, жив. В съзнателния живот има. закон: за всяка енергия, затворена в каква да е форма, има определено време за развитие. Ето защо всеки човек трябва да използва енергиите, вложени в неговия организъм, на съответното за тях време. Една от причините за песимизма у младите и у старите хора се дължи на неразумното използване на енергията в техния организъм, вследствие на което настъпва преждевременно изтощаване на силите им. Човек трябва да познава природните естествени източници за презареждане с обновителна енергия, за да е здрав и нормален.



Те са свързани с осъществяване на разумна връзка при използване на природните блага. Например, половин час преди и след изгрева на Слънцето Земята има най-много енергия. Възприема я предимно този, който не спи или който съзнателно го прави чрез физически и психически упражнения и техники. Така той е здрав и енергичен през целия ден.



Изобретателен - който не се спира пред трудностите, условностите, вярва, че всичко е постижимо, и умее да намира най-ефективните решения на онова, което досега не е, било известно или ясно. Той открива, защото работи в съгласие с великите закони на света. Има светъл ум и държи в съзнанието си само положителната мисъл, че ще намери търсеното. Той има силна вяра, умее да преодолява съмнението в успеха и да търси зад условностите на неизбежното. Изобретателният сам намира начин да се учи и пръв научава неизвестното.



Знаете ли?




• Който иска да е активен, дееспособен през целия си живот, трябва да се стреми към целокупния живот.

• Хората с валчести лица не са толкова активни, те са примирени, дипломати.

• За да си активен, способен за работа през целия си живот, не изразходвай енергията си преждевременно.

:Ако искате да сте активни, енергични, отглеждайте червени череши.

• Голямата активност, припряност, тичане изтощава хората.

• Червеният цвят събужда активност, но пренасищането с него - и грубост.



Един американски младеж отишъл в Германия да следва философия. Той се срещнал с един знаменит професор по философия и го запитал: “Господин професоре, имате ли някакъв кратък курс по философия? Аз искам да свърша курса по философия за шест месеца.’’ Професорът се замислил и му отговорил: “Имам кратък курс по философия, но ще знаеш, че когато Бог иска да създаде тиква, употребява шест месеца. Когато иска да създаде дъб, Той употребява сто години.”.. .Същото става с всички хора, които бързат, искат в малко, време големи придобивки. Те бързат да настигнат ония, които са пред тях, мислят, че са изгубили нещо и са останали назад. От много бързане те се изхабяват.” (32; 154)



Въпроси към текста:




1. Отрича или приема бързане го поговорката “Хубавите неща стават бавно”?



2. Очевидно не всичко има смисъл да се спести и съкрати. Как човек може; “да бърза бавно”?



3. Защо професорът се е позовал на пример от природата и е намесил . Бога, за да отговори на младежа?



4. Защо младежът иска кратък курс на обучение?



5. Какви отрицателни последици може да причини неоправданото бързане?    



6. Каква зависимост между продължителността и резултата от ученето посочва професорът на студента?



7. Разумен и добродетелен ли е бил този младеж, който задава въпроса на професора? Защо?



Самовъзпитателни задачи




1. Прочетете текста и отговорете па въпросите към него.



Всеки ден, всеки час в живота имат своята програма. Ние трябва да извършим на деня тази основна работа, от която зависи нашият прогрес. Радвайте се на всичко, което прогресира, в какъвто и мащаб да е. Истинският прогрес на човека се обуславя от любовта му съм всички хора, към всички живи същества. Прогресът се заключава в намиране на истината, в дълбокото вътрешно разбиране на нещата: Който иска да прогресира, да върви напред, трябва да бъде сляп за погрешките на когото и да е.



Защо човек, който иска да прогресира, трябва да е сляп за погрешките на когото и да е? Пречка ли са те за прогреса му и ако са, как?



Всеки ден и всеки час ли допринася или вреди на нашия прогрес? Възможно ли е, ако не прогресираме, да не деградираме?



Кой е двигателят на личната прогресивност у човека?



2. Като имате предвид мотото към главния текст на темата и следващата мисъл, отговорете логически, на въпроса: как и защо слушането или изпълнението на музика води до прогрес?



Музиката е материализираното движение на Духа.



3. Кои напредничави хора от вашето селище познавате? Кои популярни личности от нашето съвремие у нас са най-напредничави и с какво?



4. Упражнение за превръщане на енергиите.



Знаете ли, че: енергиите в организма могат да се натрупват в определени органи или части и това да предизвиква болести или болка? Неправилните мисли и чувства могат да доведат до неправилно разпределение на енергиите в тялото, а от там и до болест. Увеличаването на умствената дейност, например, намалява физическата дееспособност на тялото. Силите на организма са резултат от сумата на силите на ума и на сърцето. Най-малката дисхармония между мислите, чувствата и постъпките на човека води към заболяване.



Концентрирайте се върху своя болка, физическа или психическа. Опитайте се да благодарите, че ви е посетила, че ще може да научите нещо от нея. Поговорете с нея като с друго същество. Обяснете й, че трябва да се смени или премести, защото в момента много ви е притеснила. Че не бива да забравя, че е само на гости. Изпратете й всичката си любов! Пожелайте й от все сърце и душа успех, прогрес, развитие, всичко най-добро!



Повторете упражнението няколко пъти, докато болката започне да се мести, докато болестта ви напусне. Това е упражнение за превръщане на енергията на мисълта във физически фактор за вашето оздравяване.



5. Тема и идеи за дискусия или размисъл. От текста в следващата тема кой е по-напреднал: фараонът или Йосиф, и защо? Кой от тях каква активност притежава? В дейността и делото на апостол Павел какви видове деятелност откривате - физическа, духовна, Божествена (за Бога, умствена); външна/вътрешна ? Кога човек има възможност да е по-енергичен и действен: когато работи за народа си или когато работи за Бога и за народа? Защо?





НАГОРЕ