Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

СЛУЖЕНЕТО. ДАВАНЕТО. ЧИСТОТАТА

Алтернативен линк


СЛУЖЕНЕТО. ДАВАНЕТО. ЧИСТОТАТА




“Във вас, обаче, не ще така да бъде; но който иска да бъде големец между вас, нека бъде слуга вам.” /Матея 20:26/ С този стих Христос определя един принцип.

“Големец и слуга”, стр. 113; 10



Всеки иска да бъде в първата категория – господар. Християнското учение поставя диаметрално противоположното на тоя принцип: то поставя именно принципа, че, който иска да бъде господар, трябва да бъде слуга; то казва, че Син Божи не дойде да Му послужат, а да послужи. Ние сме заставени по закона на необходимостта да бъдем слуги... За да слугува човек на Господа, не трябва Него да търси и Нему да слугува, а на Неговите по-малки братя.

“Законът на служенето”, стр. 118, 131; 1



С гладния и с жадния всякога можем да се разберем. Достатъчно е да дам на гладния половината от хляба си и на жадния една чаша вода, за да се разберем веднага. Ако, вместо от моя хляб, взема неговото последно парче хляб, никога няма да се разберем. Това е принцип, който се отнася, както за отделния човек, така и за всички хора. Давай, без да очакваш да ти се даде. Който не спазва тоя принцип, сам се натъква на мъчнотии.

“Що казва Духът”, стр. 282; 6



Каквото правите, ръководете се от принципа: Който дава, и на него се дава. Който помага, и на него се помага. Като е дошъл на Земята, човек трябва да разчита първо на себе си, а после на другите. Ако не знаете къде има чиста, изворна вода, ближният ще ви покаже, но вие сами трябва да донесете чаша и да си гребнете колкото искате.

“Съзнателния живот”, стр. 276-277; 85



Човек трябва да поддържа принципа, да бъде като извор, който извира навън.

“Любов и вяра към БОГА, вяра към себе си”, стр. 352; 153



Ако дадете всичко каквото имате, ще се освободите от смъртта, нищо повече. И Христос като дойде на Земята, Той трябваше да умре, да пожертва всичко и след това можеше да дойдат свободата и въздигането. В това седи скрит един принцип, който хората не подозират.

“Вечно подмладяване”, стр. 17-18; 151



Като слушат да се говори за Любовта, някои намират, че най-мъчното нещо е приложението на Любовта. Според мене най-лесното нещо е приложението ¢. Искате ли да се домогнете до нея, дръжте се за принципа: Давай, без да очакваш.

“Послушание”, стр. 336; 93



Може и трябва да бъдете чисти, абсолютно чисти. Като влезна в дома на своя ближен, отношенията ми към него, към жена му и децата му трябва да бъдат абсолютно чисти. Неговите интереси да бъдат и мои. Ако изменя на този принцип, аз изменям на БОГА, изменям на своя живот.

“Живот вечен”, стр. 35; 24






НАГОРЕ