Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Концентриран

Добродетели на Истината
Алтернативен линк


Концентриран




Племенникът на Авраам — Лот, живее в Содом със семейството си. Една вечер, когато той седи при портите на града, през тях влизат двама странници. Това са Ангели, предрешени като човеци. Лот ги вижда и се завтичва към тях.



— Елате в дома ми, непознати пътници! Ще ви предложа храна и подслон, а утре ще можете отпочинали да продължите пътя си.



Те му благодарят за гостоприемството, но отказват. Решили са да нощуват на улицата. Климатът по онези земи в Палестина е твърде топъл и нощите са приятни на открито. Но все пак е грях да оставиш пришълец без подслон. Затова Лот подновява поканата си с особена настойчивост. Накрая гостите склоняват и го последват в дома му. Той им полива да се измият, нагостява ги богато и им приготвя отделна стая за през нощта.



Жителите на Содом са прочути навред с разпуснатите си нрави. И огромна тълпа от тях - млади и стари, обграждат къщата на Лот и се развикват:



— Къде са гостите ти, човече? Изведи ги при нас, за да се позабавляваме!



Лот се показва навън. Излиза до входната си врата, прекрачва на улицата и заключва след себе си. После им казва умолително:



— Братя мои, моля ви, не вършете зло! Оставете на мира моите гости! Не сторвайте нищо на тия човеци, понеже са под покрива на къщата ми!



Ала неканените натрапници въобще не се вслушват в думите му и напъват да строшат входната му врата. Тогава двамата посетители на Лотовия дом излизат от къщата, прибират вътре стопанина й и заключват вратата. А развилнялата се тълпа отвън поразяват със слепота, така че содомци, без да се отказват от намеренията си, опипом търсят входната врата.



Двамата ангели, предрешени като обикновени хора казват на Лот:



— Събери домашните си и веднага напуснете града! Бог не ще понася повече греховете на содомските жители. Той ни нареди да разрушим това гнездо на разврата. Побързай, защото няма много време!



Двамата зетьове на Лот чуват тези думи и решават, че странниците се шегуват. Казват, че няма да напуснат града, само защото някакви непознати мъже сипят заплахи и предричат гибел на Содом. Ала жената на Лот и двете му дъщери се вслушват в увещанията му и се приготвят за път.



Щом пуква зората, двамата ангели извеждат четиримата извън града. Заръчват строго на Лот:



— Вървете в планината! Не поглеждайте назад и не спирайте никъде!



Лот им отвръща:



— Не можем да дирим спасение в планината, а ще тръгнем към съседния град Сигор;



— Добре, нека бъде тъй, както казваш. Вървете и не се обръщайте назад! Докато не стигнете там, няма да накажем Содом с възмездието, което Господ му е отредил.



Лот, жена му и двете им дъщери тръгват към Сигор. Тъкмо стигат до градските порти, когато зад тях се разнася страшен гръм. Сякаш чудовищна сила разтърсва земята и разклаща устоите й чак до дълбоките й недра. Ангелите, по Божие поръчение, изсипват огън и жупел над Содом и унищожават града и цялата му околност. Всичко живо в града и околностите му загива.



Преди да прекрачат портите на Сигор, жената на Лот, водена от любопитство, се обръща назад, за да види какво става. В този миг тя се превръща в стълб от сол. Лот и дъщерите му влизат живи и здрави в града. А жена му остава вкаменена отвън, за да напомня на всички какво се случва с онези, които не спазват Божиите повеления (Бит. 19 гл.).



Ако Лот не бе концентриран докрай и се бе подвел от същото любопитство, което погуби жена му, и той щеше да остане във вил на стълб от сол на броени метри от града на спасението им. Но той устоя на изкушението и това съхрани живота му — неговия и на дъщерите му.



Да си концентриран, означава да притежаваш силна дисциплина - и на тялото, и на духа. Означава още и да следваш пътя на Истината. Липсата на концентрация ни отдалечава от Истината, те. от действителното предназначение на нашия живот. Наличието на концентрация ни помага да съсредоточаваме силите си — телесни, умствени и душевни, в избраната от нас посока, за постигането на желаната цел. Концентрацията е свързана и с фокусиране на цялото ни внимание към даден обект. Всички детайли на средата остават на заден план, периферното ни зрение избледнява до минимум и пред погледа ни — външен и вътрешен, остава само това, до което трябва да достигнем или което следва да извършим. Нищо стойностно не бихме могли да постигнем в живота си, ако не сме овладели пълната концентрация. Тя изисква цялата ни отдаденост, абсолютна дисциплина на духа и мощен прилив на жизнена енергия. Останалото е въпрос на време.



Концентрацията:




• е нужно да е пълна и да е концентрация само на мисълта;

• е в зависимост от дишането. Колкото по-дълбоко диша човек, толкова по-лесно се концентрира;

• на мисълта зависи от броя на идеите, които вълнуват човека. Колкото повече идеи, толкова по-голяма е разсеяността.



Концентрираният:




• е тих и спокоен, не мисли за резултата, който ще получи, като успее да се концентрира;

• има мисъл, която безпрепятствено преминава от едно състояние в друго;

• умствено може има условие вече да контролира страховете си и отрицателните си чувства, за да ги трансформира по-нататък;

• умее да съсредоточи погледа си, без да мига, както мисълта и съзнанието си, без да се разсейва;

• е акумулатор на духовни сили.



За да се научим да се концентрираме:




• трябва да знаем, че като съсредоточим вниманието и погледа си в една посока, ако сме духовно силни и светли, ще спечелим, но ако не сме, може и да се уплашим, да изпаднем в състояние на духовен мрак. Защо? Когато не може да се концентрира, съзнанието минава в по-ниска област и човек може да заспи. При концентрирането трябва да съсредоточаваме само ума си, не волята и чувствата си, и да запазваме съзнанието си будно.

• В концентрирано състояние разумният, вярващият, любещият се свързва с Бога, а неразумният, неверният, страхливият се отрича от Него. Затова трябва да се концентрираме в нещо светло, разумно и Божествено.

• трябва да умеем да подчиняваме временно чувствата и действията си на ума, а той да свежда насочеността си само към едно нещо за известно време;

• трябва да се научим в един момент да правим само едно нещо, да мислим само по една мисъл, да изпитваме само по едно чувство и да извършваме едно, а не няколко неща едновременно.

• трябва да умеем своевременно да насочваме ума и мисълта си накъдето пожелаем самите ние.



Самовъзпитателни задачи:




1. Изберете си една идея и се съсредоточете върху нея за 5 минути. Ако не се разсеете, имате добра концентрация. Опитайте да четете книга или да решавате задачи по време на буря. Ако успеете, имате много добра концентрация.



2. Концентриране при страдание. Когато имате известна спънка, противоречие или страдате, направете опит да си помогнете чрез концентрация. Първо се опитайте да се концентрирате в мисълта, че е нужно да благодарите за това страдание, и си кажете, че можете да го направите. Не съжалявайте за случилото се, радвайте се за това, което не е дошло. Помнете: скръбта е посаждане на семена, радостта е цъфтене, завързване и узряване на плода. Не концентрирайте чувствата си в страданието, а в мисълта как да излезете от него и на какво ви е научило. Намерете доброто, потърсете го чрез концентриране на ума върху позитивното. Проявете и самообладание.



3. Понякога човек не успява да реализира идеите си, защото се съмнява. Научете се да се концентрирате, за да сте свободни от съмненията. При концентрирането човек събира материал и енергия за съграждане, а при съмнението руши сам това, за което мисли. Чрез концентрацията можем да се справим не само със съмнението, но и с много отрицателни състояния в себе си. Правете опити да умиротворявате чувствата си и да прецизирате действията си чрез предварителна концентрация.



4. Научете се да се концентрирате върху работата, която вършите в момента. Каквото правите, не мислете за друго. В продължение на месец отбелязвайте всеки ден колко пъти сте успели и колко пъти не сте.



5. Опитвайте се да се концентрирате чрез мълчание или музика в дисхармонични условия. Когато концентрирането е силно, човек трудно се разболява и лесно решава проблемите си. Концентрирайте се върху нещо реално, което искате да постигнете, и работете. Не се концентрирайте върху обърканото, а върху разбираемото, не върху песимистичното, страшното, неясното, а върху оптимистичното, обичаното и ясното. Концентрирайте се върху една хубава мисъл всеки ден. Животът ви ще стане по-лек. Въпроси: Трудният живот от концентрирането в трудностите ли зависи или от затрудненията, които не знаем как да преодолеем? Усилвали концентрирането на ума волята и защо?





НАГОРЕ