Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Библейски добродетели

Послушен

Добродетели на Любовта
Алтернативен линк


Послушен




“Послушанието е по-добро от жертва...”


(1 Цар. 15:22;СИ).




“В послушанието е силата.”


(11 - 09.04.1987)




“Когато говоря за послушанието,


имам предвид абсолютното послушание


към Бога, към Онзи, Който ни е създал, а не към хората.”


(98,18)




Иисус Христос дава на Своите най-приближени ученици безсмъртен пример за същността и съдържанието на послушанието си пред Бога. Самият Той неизменно послушен на волята на Небесния Си Отец, прави всичко възможно да вдъхне подобен импулс на мислене и поведение и в съзнанието на апостолите. А чрез тях — и на всички земни хора. Послушанието е плод, резултат и изявление на Божествената Любов. Със Своята кръстна смърт на Голгота Иисус Христос показва на хората съвършен образец на послушание. Той демонстрира какъв трябва да бъде истинският човек — човекът на послушанието, който и от смъртта не се бои. Понеже наградата за такава висша проява на послушанието е възкресението и вечният живот в светлината на Духа.



Не е достатъчно само да се покланяме на Бога в храма или да прославяме името Му. “Вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва!” — свидетелства апостол Яков (Як.2:17; СИ). Ако не облечем вярата си в действия, които й съответстват по смисъл и съдържание, тя не е нужна никому, тя е мъртва. Да вярваме в Бога, означава да Му бъдем послушни в приложението й. Да бъдем послушни на Бога, означава да следваме Неговия пример, да се стремим да придобием добродетелите, които Той ни е разкрил в Библията. Измежду тях най-велика е Любовта, понеже сам Бог е Любов (I Йоан 4:8,16).



Истинското послушание е обратно на сляпото покорство и подчинение. То е плод на осмисления живот на човека, достигнал до Истината за самия себе си и за света, в който живее. Съединявайки волята си с тази на Всевишния, той постига пълнотата и съвършенството на земното съществуване. Послушанието спрямо Божията воля ни прави силни и дори могъщи във всички житейски ситуации. Даже и пред прага на



най-суровите изпитания послушният на тази свята Воля не би могъл да се препъне, защото не той се изправя срещу предизвикателствата на живота, а сам Бог застава до него и го подкрепя.



Цел на земния ни път е да бъдем послушни първо на Бога, а не само на хората. В първия случай проявяваме мъдрост и здрав разум, а във втория — безхарактерност, граничеща със самообезличаване. Само който е прозрял Божия план за самия себе си, е в състояние да отстоява своята духовна самоличност и пътя си към заветната цел — самоосъществяването в единение с Божественото.



Послушанието:




• е плод, изявление, резултат на любовта;

• е духовен закон. Който не прилага закона на послушанието, се натъква на закона на изкушението;

• означава необходимост от абсолютно послушание към Бога, Който те е създал, а не към хората;

• е условие за познаване на Бога. И най-малкото колебание или прекъсване на личното ни послушание спрямо Него, може да те лиши от правилното Му познаване и да те впримчи във възприемането на битуващи заблуди;

• означава доверие към Божия промисъл и упование във Волята Божия.



Послушният:




• не се бои от смъртта;

• е истински човек;

• когато иска да постигне нещо, умее да не се поколебава, да не се отказва, да следва неотклонно целта и идеала си;

• е смел и решителен заради Бога в себе си;

• има уши, за да слуша, а като слуша, чува какво му се говори;

• слуша вътрешния си глас;

• умее да слуша и изслушва другите, без да забравя собствените си мисли и идеали;



За да станеш послушен:




• следва да си търпелив, да не си припрян;

• трябва да разсъждаваш разумно;

• длъжен си да мислиш върху чувствата си;

• е необходимо да се научиш да работиш постоянно, целенасочено, детайлно, безкритично и с вяра върху себе си;

• трябва да знаеш кога да мълчиш и кога да говориш, колко и дали да го направиш;

• трябва да знаеш какъв ще е резултатът и дали той е, който те интересува;

• чува доброто, светлото и разумното;

• е изпълнителен и действа разумно;

• е ограден от външни, отрицателни, чужди влияния, които могат да му навредят или да го отклонят от пътя му.

• трябва да се научиш първо да мислиш, а после да чувстваш и действаш, без да противодействаш на мисълта си чрез чувствата и постъпките си.



Самовъзпитателни методи:




1. Какъв аспект на послушанието изразява българската народна поговорка:



“Човек има две уши и една уста, за да слуша два пъти повече, отколкото говори”?



2. Размишлявайте върху изречението:



Послушанието е по-добро от искането.



3. Разликата между послушанието и искането е в това, чия воля се изпълнява: тази на висшето, на съдбата, на Бога, на другите или твоята лична воля. Личната воля и свободната воля са различни неща.



Отговорете на въпросите:



Чия воля слушат послушният, капризният и нетърпеливият?



Кои и какви желания у човека противодействат на послушанието? Напишете с какво е полезно послушанието като добродетел? Съберете аргументи от темата и ги степенувайте при изреждането.



4. Каква е взаимовръзката между добродетелите послушание и любов? За да стигнете до правилен извод, следвайте помощните въпроси.



Послушанието ли ни подтиква далюбим или любовта ниучи на послушание?



Възможно ли е да сме послушни спрямо някого, когото не обичаме?



Към каква мисъл ни навежда библейският стих: "Ако Ме любите, опазете Моите заповеди” (Йоан 14:15)?



Коя от двете добродетели е основна и коя производна?



Какво е взаимодействието помежду им? Кого сте склонни да слушате повече: някого, когото знаете, че обичате, или някого, когото не знаете дали обичате?



5. Можели да се приеме, че послушанието е условие за възприемането и проявяването на любовта? Напишете съчинение-разсъждение по собствени мисли и преживявания на тема: “Послушанието ми към Любовта”.



6. Ако приемем, че целият ни живот е едно непрестанно учене, в това училище на живота непрекъснато сме ту ученици, ту учители. Най-често учим себе си. Направете си равносметка: за кои неща бихте искали да имате послушание в бъдеще. В продължение на седмица или месец се самонаблюдавайте и всяка вечер отчитайте колко пъти послушанието ви през деня ви е помогнало и колко пъти непослушанието ви ви е попречило. Направете си извод дали послушанието е черта, която бихте искали да притежавате по принцип.





НАГОРЕ