Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Българите

Характеристики

Чер­ти на от­дел­ни­те на­ро­ди
Алтернативен линк


Характеристики




В Европа има главно четири типа народи, с четири различни характеристики. Те са славяни, англосаксонци, латини и тевтони.



Ще приведа един пример за характерните прояви на някои от тия народи. Пред една маса под открито небе сядат и се разговарят англичанин, французин, германец и славянин. По едно време и четиримата виждат на небето нещо като птици, но не могат отдалеч добре да различат какво е. Англичанинът веднага взима чантата, тръгва към мястото, изважда бинокъла си и започва да изследва какво е това, което хвърчи. Французинът отива в най-близката редакция, да види дали няма нещо писано във вестниците за появата на тези птици. Германецът се запътва към някоя библиотека, да прочете дали някой учен не е писал нещо в миналото по този въпрос. Славянинът, обаче, полегнал на гърба си върху росната зелена трева, погледнал към небето и спокойно казал: „Орли са това!” Той проверил този факт чрез своята интуиция. Там е философията, да може човек направо, без ничия помощ да провери истината.



Едни от народите могат да играят роля на братя и сестри, други на мъже и на жени - разни народи има: мъжки, женски и т.н. Англосаксонската раса е мъжка. Ако отидете в Англия, в Америка, ще видите, че всички са в ботуши. Всички там са мъжествени. Ако отидете между славянството, ще видите, че там повече преобладава мекият елемент. Между славяните жените заповядват. Какво представлява мъжкият принцип? Той е принципът, с който Бог е създал първоначално света. Значи създаването на света става чрез мъжкия принцип, а раждането на света става чрез женския принцип, чрез мекия принцип. Ако някои искат да раждат чрез мъжкия принцип, това е невъзможно. Като е създал света, мъжкият принцип се оттеглил, останал е само женският принцип, който трябва сега да работи в света. Женският принцип наричаме принцип на Любовта. Досега в света е действал все мъжкият принцип - законът, но с убийства, с насилие нищо не се разрешава. Временно този начин може да разреши някои въпроси, но в края на краищата пълно разрешение на въпросите не може да се постигне с убийството.



Англичаните и германците представляват мъжкият принцип, а французите и славяните - женският. Англичаните и германците имат сила да организират и подбудителната причина е волята, а у славяните има нови идеи и ги подбужда Любовта. Божественото е в Любовта. Сега в света иде мекият елемент. Божественият дух чрез славяните има да изнесе нещо в света. Англичаните, германците, французите, американците са учители на славяните. Всички народи си имат по някоя хубава черта.



Англичаните и германците са марсови типове, българите - сатурнови, американците - меркурианци.



Хората със своите мисли имат влияние върху природата. Това е един научен факт. Може за в бъдеще да го изучавате. В Европа има някои народи - няма да кажа кои са - някои народи има, които образуват студеното течение. Когато тяхната мисъл преодолява, в Европа има голям студ. Други няколко народи има, от големите и малките народи, когато тяхната мисъл преодолява, времето е топло.



Някои поддържат, че в онзи свят хората пак се делят на българи, на англичани, на френци, на германци и т. н. Един българин прави изчисления, че щом българите на Земята са 6 милиона, в онзи свят ще бъдат 60 милиона. Тогава, ако китайците на Земята са 500 милиона, колко трябва да бъдат на онзи свят? Вземете отношението 6:60 и вижте какво ще бъде отношението на 500 милиона. Значи, 500 милиона ще се обърне на 5 милиарда.





НАГОРЕ