Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

ДУХЪТ И ДУШАТА

Алтернативен линк


ДУХЪТ И ДУШАТА




Когато казваме, че някой човек има светъл ум, подразбираме, че духът присъства в този човек. Присъствието на духа създава непреривна светлинна енергия в човешкия ум. Следователно душата и духът са два велики принципа в живота.

“Ни мъж, ни жена”, стр. 11; 61



Под думата душа ние взимаме онзи безсмъртен принцип в човека, който едновременно е вплетен и в самата природа на човека. Всеки човек има такава душа.

“Приех от Отца Си”, стр. 3-4; 45



Душата е принцип, който сам по себе си никога не умира, но постоянно се изменя. Душата е онази свещена, велика книга, в която са написани всички прояви на БОГА. Човек живее по единствената причина, че съставлява проява на Духа.

“БОГ е Дух”, стр. 10; 67



Природата и душата са два живи, вечни принципа, които работят всякога заедно и помагат, както на човека, така и на всички около него.

“Лазаре, излез вън!”, стр. 126; 75



Душата съдържа всички сборове, които съществуват в света, но тя самата е независима от всякакви сборове. Тя е сбор, но същевременно тя е единственият вечен принцип, който свързва човека с БОГА.

“И видях ново Небе и нова Земя”, стр. 71; 140



Гордостта без смирението е болезнено състояние на човешкия дух. Самоуважението пък е качество присъщо на човека, да съзнава, че заради своята чест, заради своята душа и заради своя дух той никога не трябва да изневерява на онзи велик принцип, върху който е съграден неговия живот. Дойде ли до този принцип, той трябва да е готов да приеме всички страдания, отколкото да стане роб. Той трябва да предпочете свободата пред робството, живота пред смъртта.

“Раб и син”, стр. 80; 50



Сърдцето, умът, волята, душата и духът са условия за развиване на човека. Това са условия, това са същини, това са принципи и какви ли още имена не им дават.

“Трите геометрически фигури”, стр. 216; 130



Няма нещо по-благородно да обичаш БОГА в себе си – то е твоят дух; да обичаш ближния като себе си – то е твоята душа. Това са два принципа.

“Младият син”, стр. 251; 169



Човешката воля ще се измени, тя не е нещо постоянно. Но човешкият ум е принцип на душата. Душата е принцип, Духът е принцип и човек е принцип. Човешкият дух показва неговата сила, душата показва степента на неговата чувствителност, на неговите благородни чувства. А умът му какво показва? Той е на материалното.

“Свещен трепет”, стр. 156; 207






НАГОРЕ