Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

ДАВАНЕ

Алтернативен линк


ДАВАНЕ


Един от главните закони на Любовта е, че тя всичко дава и всичко взима.

“Тайната стаичка”, стр. 174; 181



В Любовта има един закон: Всичко взема и всичко дава, не наполовина.

“Любов и безлюбие”, стр. 257; 169



Едно от свойствата на Любовта е, че тя всичко дава и всичко взима. Любовта никога не прави частична обмяна. Един от великите закони на всеки любовен акт е този, че той обхваща всичко: всичко дава и всичко взима. За да се прояви Любовта в тебе, трябва да ангажира и духа, и душата, и ума, и тялото, и сърдцето ти.

“Добрата постъпка”, стр. 17; 36



Някой път хората казват, че трябва да се обичат. Но законът на обичта е един разумен закон. Там всяко нещо е на място, няма никакъв излишък. В един свят, дето хората се обичат, недоимък не може да има, нуждите на хората са правилно задоволени. При всичките хора, които се обичат, недоимък няма, страдание няма, противоречие няма. В Любовта има едно малко противоречие, което произтича от Любовта: Любовта на един дава повече, на други дава по-малко. Не от зла воля. Де Любовта дава повече? Зимно време на върховете дава повече. По високите върхове се натрупват изобилно съкровища. После всичкото събрано слиза долу в долините. И там има голяма опасност да се образуват мочурливи места. Мочурливите места са изобилие на Любов.

“Благоприятни и неблагоприятни условия”, стр. 338; 154



Законът на Любовта е: И колкото житено зърно да ти даде, няма да казваш, че малко ти е дал. Любовта е магична. Малката хапчица, тя я прави цял самун, винаги прави нещата цели.

“Слушайте съвета”, стр. 61; 172



В Школата основният закон на яденето е Любовта... Искаш ли да направиш Добро, не го прави без Любов!... Докато не дойде у вас онзи вътрешен любовен потик да дадеш – не давай!

“Правила на разумния живот”, стр. 49, 50; 28



Вярвайте само на онези неща, които са дадени с Любов. Само те имат сила. Всяко нещо, дадено без Любов, няма сила в себе си. Щом няма сила, не може да му се вярва.

“В Божественото училище”, стр. 519; 167



Който дава, да дава по закона на Любовта, със съзнание, че БОГ е в него; който взема, да взема по закона на Любовта, със съзнание, че БОГ е в него. Това значи правилна обмяна между хората, между кредитора и длъжника.

“Коприненият конец”, стр. 281; 132



Който живее по закона на Любовта, той едновременно трябва да дава и да взима.

“Божествена светлина”, стр. 138; 66



Законът на обичта е следният: Щом у мене се зароди чувство на обич, понеже обичта слиза отгоре, от Небето, аз непременно трябва да нося нещо, трябва да дам нещо.

“За Слава Божия”, стр. 8; 46






НАГОРЕ