НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

54. ЕДНА СПРАВКА

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

54. ЕДНА СПРАВКА


Въпросът се отнася до факта с телеграмата, която д-р Жеков е изпратил до др. Георги Димитров в Москва, с молба да се разреши тялото на Учителя да бъде погребано на "Изгрева", според Неговото желание, докато е бил още жив на земята. Тук аз ще преразкажа какво чух от телеграфиста, който е предал телеграмата.


Лично аз към края на пролетта или през лятото бях на Изгрева. Беседата в 10 часа беше свършена. Разхождах се пред салона и бях повикан много любезно от брат Цочо Димов, който беше седнал на пейката на лятната столова под лешниците. На пейката още нямаше хора, защото вероятно е било още рано за обяд. Отидох при брат Цочо, поздравихме се по братски, сърдечно и топло с голямо внимание и любезност. Впрочем, всички братя по това време бяха много сърдечни и обичливи и с много внимание и любов общуваха помежду си. След като се ръкувах с брат Цочо, същият ми каза: "Да те запозная с този наш брат, който е телеграфист и той е предал телеграмата в Москва на д-р Жеков, с която го е молил да се разреши погребението на Учителя на Изгрева." Аз седнах при тях и брат Цочо се обърна към телеграфиста с думите: "Ха сега разправи как стана тази работа." Телеграфистът, когото аз видях за пръв път, каза следното: "Получих телеграмата на д-р Жеков и разбрах, че работата е сериозна и важна. Аз имах връзка с Братството и затова реших, че тази телеграма трябва на всяка цена да се предаде. Затрудняваше ме обаче това, че от 5 дни ние нямахме връзка с Москва. Бяха се събрали цял куп телеграми за предаване и аз реших, че тази телеграма за Учителя ще я предам най- напред, стига да се добие връзка с Москва. За щастие, след половин час Москва се обади първа и попита имате ли нещо за предаване? Отговорих: Да! - Казаха: Предавайте. И аз предадох една друга телеграма, а втора след нея предадох телеграмата за Учителя. Те я приеха. Веднага след това прекъснаха. Другите телеграми останаха непредадени. Аз бях доволен, че телеграмата за Учителя беше предадена. Чудя се на обстоятелството, че само след половин час се обадиха от Москва, след като 5 дни нямаше връзка, а така също, че след телеграмата на Учителя връзката отново се прекъсна. Като че ли всичко беше така наредено, че да се предаде само телеграмата на Учителя и след това всичко да спре.


След това продължихме разговора по други въпроси, не запомних името на телеграфиста, нито взех неговия адрес, защото всичко стана случайно. Настоящето пиша, защото впоследствие много неща почнаха невероятно да се предават, а някои и умишлено с лоша цел да ги изопачават и фалшифицират.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ