НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

53. ХЕЛЗИНКИ

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

53. ХЕЛЗИНКИ


Хелзинки е столица на Финландия, северна страна, с добри, кротки, високо морални жители, хора на мира. на доброто, на красотата. От скоро време столицата на Финландия стана известна за жителите на цялата наша планета, защото там много сериозно и задълбочено се събраха грижите, надеждите и усилията на 35 страни от Европа, САЩ и Канада, за мир и безопасност. Тук се прави вече от доста време опит за постигане на безопасност и сигурност в Европа. Работи се за мир и за разведряване, за сключване на договори, за братски отношения, за свобода, за зачитане на човешките права на всички граждани и за добро разбирателство между Западните капиталистически държави от една страна и Източните - социалистически такива, в Европа, като се запазят установените граници между държавите, установени след Втората световна война на базата на мирно съвместно съществуване между държавите с различен държавен строй.


Тук в името на мира се готвят и разрешават най-сложни държавни спорове и противоречия от всякакъв вид въпроси - политически, икономически, военни, социални и др.


Хелзинки! Много и най-различни човешки проблеми, трудни, противоречиви, често пъти невъзможни, неискрени и все пак с очакване да се излезе от тежкото положение и да се избегне една нова трета световна война, изходът на която не се вижда, защото е свързана с оръжия за масово унищожаване. Никога светът не е бил поставен пред такова страшно решение за себе си, за живота и съдбата на цялото човечество. Касае се да се употреби или не атомното и водородното оръжие. Да се приложат ли ракетите, които имат неограничени възможности за пренасяне на смъртоносните атомни и ядрени бомби до най-отдалечените точки на нашата планета. Към тях трябва да отнесем и бомбардировъчната авиация, атомните подводници и други, които също имат неограничени възможности.


Хелзинки! Задачите, които човечеството си поставя днес, ще останат ли празни мечти и надежди, защото трудно могат да се разрешат със сегашните разбирания и със сегашния морал.


Хелзинки! - Без новите принципи и без новото учение за Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Без новите разбирания за живот, за култура, свобода, за мир, радост и щастие! Без зачитане правата на човека, който е основната клетка на обществото, на народите и на цялото човечество; без кротост, смирение и саможертва; без изхвърляне на животинското в нас, без братство, благородство, уважение, доверие и зачитане на човешкото достойнство. Хелзинки ще остане мъртво!


Да пожелаем, щото Хелзинки да стане символ на нов живот, възкресение, обновление, живот и да не остане само едно име, един исторически спомен и една неразрешена задача.


Хелзинки, това значи да бъдем или да не бъдем! Сега се решава въпросът и то трябва да се реши без лъжа, без лицемерие, без насилие и тирания.


Спасение и избавление ли ще бъде или една илюзия и един спомен? Хелзинки! - Ще дойде ден и той е близо, когато други ще си дадат преценка за осъждане или за спасение. И народите на цялото човечество ще те съдят или проклинат?


Хелзинки - ти си предопределение, ти си съдба и който има уши да слуша, нека слуша. Засега повече не може да се каже. Никой ням ада избегне своята отговорност. Бог ще съди всички и то безпощадно.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ