НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21.ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ ЧЛЕНОВЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ВЕРСКО ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО, БУРГАС

Материали от личния архив на МИНЧО СОТИРОВ ТОМ 25
Алтернативен линк

21.ЗАЯВЛЕНИЕ ОТ ЧЛЕНОВЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ


НА ВЕРСКО ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО, БУРГАС


относно иск към салона на братството, 25 май 1950 г., Бургас


(машинописен текст)


Писмо от 25 V.1950 г.


АДВОКАТСКИ КОЛЕКТИВ

№ 3 В ГР. БУРГАС

До Почитаемата Бургаска Жилищна Комисия

  при Бургаския Градски Народен Съвет

в гр. Бургас


ЗАЯВЛЕНИЕ


от Рашка Иванова, Иван Бойчев, Георги Челебиев, Пенка Станчева

и Ченко Ив. Ченков, всички жители на гр. Бургас, като членове

на Управителния съвет на Верско общество Бело Братство

в гр. Бургас, ул. "Охрид № 3 - горния етаж

по жил. преп. Вх. № 10 / 950 год.


Другари,


Получихме призовки в горното си качество по горецитираната преписка и от проучванията, които направихме по същата ни стана известно, че молителя по повод молбата на когото е образувана казаната преписка иска да му се издаде решение по силата на което да бъде настанен в салона на горния етаж на зданието, находящо се в гр. Бургас, ул. "Охрид" № 3 със семейството си, понеже в долния етаж в който живее и е настанен с решение бил влажен и нехигиеничен и че семейството му било изложено на опасност на заболявания. Това искане на молителя следва да бъде оставено без последствие, като неоснователно, поради следните мотиви и съображения, а именно:

1. Помещението, за което претендира молителя и за което същия иска да му се издаде решение от дълги години служи на нашето братство за салон, в който с песни в седмицата по неколко пъти изповедаме нашето учение с молитви в песнопения, четения и беседи. Това учение е популярно у нас и свързано с името на нашия Учител Дънов и се свежда към проповеди на добри дела и прочие. Това наше учение е надлежно легализирано от съответните власти, то на нас ни е необходимо и ний с него си служим, като Братството ни брои повече от 70 човека мъже и жени, които едва се побират в казания салон при молитвите, които осъществяваме в същия салон, а жилищната комисия настанява съгласно чл.13, ал.2 от Закона за наемите САМО В СВОБОДНИ И ОСВОБОДЕНИ ПОМЕЩЕНИЯ какъвто в конкретния случай немаме, за да може да бъде удовлетворено едно такова искане, каквото е на молителя и удовлетворявание на молбата му би значило да се влезе в грубо противоречие със ЗАКОНА ЗА НАЕМИТЕ и

2. В нашата Димитровска конституция като основен закон, по който се изгражда НОВИЯ ЖИВОТ В НАШАТА РЕПУБЛИКА изрично дава право и СВОБОДА на вероизповеданията, а нашето учение е източноправославно и то е с всичките добродетели на християнството, и дава всичко необходимо за укрепвание на добрите нрави у хората по която и причина ний сме легализирани и свободно проповедваме учението си от 9 септември 1944 г. и сме полезни на обществото, поради което и властите установени в РЕПУБЛИКАТА ни съдействуват при извършвание на задачите, които ни поставя учението и редовно си правим нашите молитви в казания салон по неколко пъти в седмицата и удовлетворяванието на молителя би значило да се наруши ОСНОВНИЯ ЗАКОН - Димитровската конституция върху постановленията, на която се изгражда целия нов ЖИВОТ В РЕПУБЛИКАТА. Затова и на това основание следва молбата на молителя да бъде оставена без последствие, защото с едно решение, което бихте издали, и с което ще удовлетворите молителя, ще нарушите както чл. 13, ал. 2 от Закона за наемите, а така също и КОНСТИТУЦИЯТА.

Освен това молителя си има квартира, в която е настанен по негово искане с решение и ако същия иска да бъде настанен в друго жилище, следва да спазва реда и начина предвиден в чл. 13, ал. 4 от Закона за наемите и следва да насочи исканието си към помещения, които са СВОБОДНИ И ОСВОБОДЕНИ, а не към помещения каквото е нашето и което е ангажирано от цяло ОБЩЕСТВО, състоящо се от повече от 70 души.


гр. Бургас, 25 май 1950 г.


адв.:

С почитание:



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ