НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

124. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 30 юли 1923 г., събота, Бургас

Минчо Сотиров, писма ТОМ 25
Алтернативен линк

124. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ


30 юли 1923 г., събота, Бургас


Любвеобилни Учителю на М И Правдата


Едно голямо смущение става въпрос по повод някои дела на целителя брат Иван при с. Мугрис. При лекуването си, от някои взема суми. Събирал доста големи - наброени по мълвата ги наброява до хиляди и десетки хиляди - броени на торба - по колко торби банкноти събирал.


Освен това напоследък едно излекувано момиче от очибол около 18-19 годишно, казал му, че трябва да остане при него да слугува в името Богу. Говореше се по тоя повод невероятни слухове. От 5-6 дни той вече липсва от Аязмото - лечебно място и заминал с това момиче неизвестно где. Търсен где - оказва се, че бил в с. Лъджакьой - при болните. Преди тия болни прииждат от разни краища на страната и роптаят: един че бил пропъден целителя от лекар и сега не можел да ги лекува никой; други - защо да отсъствува - да го намерели и ги лекува; трети - че бил пропъден от селяни на Мугрис - църковниците, който искали да приберат от сумите подарявани от болни и изцелени; четвърти - разправят и увещавали хората, че той бил шарлатанин и безбожник, вече силата му се взела - не можело да лекува и затова избягал и т.н. Всевъзможни слухове. Досега не може нищо положително с факти не се знаеше.


Вчера, петък, 29-того, един офицер М. Козаров ходил до болните и от там до с. Лъджакьой. Там видял, намерил тоя брат с младото момиче. На въпроса защо с делата си опорочава делото, което е започнал и каква му е тази мома, казал: "Жена ми е." - "Ами нали в селото имаш жена и 2 деца?" - "Тази Духа ми я дава за жена - майката Господня и Христос ми я определиха." - "Може ли подобно нещо да става от Господа?" - "Духа ми я даде и по Любов се вземахме и по любов да живеем."


Самия околийски началник вчера е пратил стражари да го търсят, намерят и кажат: да отиде да си излекува болните, които от 6 дни са се увеличили много, пък ако не може да ги лекува, да им каже да си отидат, защото те сами без него не вярват: смятали, че лекарите и властите му пречели и затова щели да го чакат ако и на открито в гората докато дойде.


Неясно има далеч още какво може да става - дали е подхлъзване или други причини се отговор на всичко това около него.


Молим за изяснение.


Няма Л. К. П. Б. Л.


Целувам Десницата Ви.


Ваш прилежен и послушен ученик М. Сотиров. Бургас,


30 юли 1923 г., събота



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ