НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

IV. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ; 1. ПРЕДГОВОР

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

IV. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ


Статия и стихотворение посветени на българските

офицери през Балканската война 1912-1913 г.;

Кратки биографични данни

за поручик Цветан Грозданов


Котев, Лазар Михайлов. Биографиите на загиналите български

офицери през Балканската Освободителна война 1912-1913 г.

Свитък 1. София, Лазар М. Котев, 1913.


1. ПРЕДГОВОР


Свещената за нас българите Балканска Освободителна война покоси живата на много млади интелигентни сили, грабна много скъпи жертви, погреба безвъзвратно много светли надежди и хвърли в дълбок траур много български семейства. Но нека ни теши мисълта поне, че върху свещените кости на тези скъпи герои се изгради величието на целокупното ни Отечество и се осъществи вековния ни народен идеал и че от изобилно пролятата юнашка кръв, изгря сияйното слънце на свободата за поробените ни братя.


На нас, живите и близки на тях до сърце, се налага свят дълг да направим всичко възможно, за да увековечим паметта и обезсмъртим имената на тези мили герои на вечни времена и ги завещаем на потомството. Те съставляват ценно съкровище и скъпо наследство за Българския народ, защото са изкупителната жертва за реализирането на върховния ни отечествен идеал, и от спомена за славните им дела и подвизи ще черпят сила и мощ, бъдните поколения и ще се възпитават в дух на отечестволюбие, самопожертвувание и себеотрицание.


Най-доброто средство за увековечаване паметта на починалите герои е да се опишат делата и подвизите им и се завещаят за пример и назидание на поколенията. Това ще бъде един жив и несъкрушим навеки паметник за тях, който ще разнася безсмъртната им слава между народа и ще буди в младите поколения непреодолимо желание и стремеж за подражание.


За горната цел ние се заехме да напишем и издадем биографиите на загиналите през войната офицери. Сведенията сме черпили от най- достоверни източници. Особено тези за бойните им подвизи и геройската им смърт сме събирали на самото бойно поле от очевидци-свидетели. Фактите са описани така, както са ни предадени, без никакво преувеличение. Независимо от туй, много от биографиите са развити почти изцяло от близки другари и приятели на починалите, които са познавали най-добре живота, дейността и душевните им качества.


Биографиите намерихме за най-целесъобразно да издадем на отделни свитъци от по 5-6 коли всеки, под съображение да може да се почне печатането им веднага след войната, додето още интереса и впечатленията от нея са пресни и по-силни, а следователно и моралния- им възпитателен ефект ще бъде по-интензивен.


Като съзнаваме напълно, че предприетото от нас начинание е твърде трудно и деликатно и че, и при най-голямата грижливост от наша страна се пак са възможни известни непълноти и грешки - ние ще бъдем крайно благодарни на тази от читателите и близките на загиналите, които биха ни посочили тия непълноти й грешки, за да ги имаме пред вид при едно ново издание на книгата.


От автора.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ