НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.8. ТРИ ФАКТОРА В ЖИВОТА

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

4.8. ТРИ ФАКТОРА В ЖИВОТА


Живот, Г. I, бр. 16, 5 юли 1929, с. 4.


Първият - правилно и редовно хранене.


Вторият - правилно пиене на вода.


Третият - правилно дишане.


Человек, който неправилно и нередовно се храни - е болен човек и следователно негоден за каквато и да е работа.


Человек, който неправилно пие вода се поболява и става негоден за работа и человек, който диша непълно, е болен, неразвит организъм и не издръжлив за каквато и да било работа.


Правилното и редовно хранене се състои в подбор съответните за организма продукти, сготвени или приготвени по най-упростворен начин, без угаряне някои от хранителните съставни елементи на продукта чрез запържване и приемане всякога прясна храна на време, и само добре сдъвкана с радост и благодарност извършване тоя свещен процес за тялото, а изпращане в стомаха със съсредоточена мисъл, че тя внася живот: здраве, сила и мощ в организма, способност за работа продуктивна.


Тялото трябва да бъде винаги нахранено и годно всеки момент за работа, но никога охранено и угоено.


Правилното пиене вода е втория фактор в живота. Казват: "Кокошката е много умна при пиене вода - на глътки я приема, благодари за всяка. Човек приема водата "залпом" - на една две глътки цяла чаша и стомаха трябва да извършва функцията на езика. Водата е в свръзка с кръвта. Най-добрата вода е кипялата на огън и пиене според вкуса по- топла или по-хладка, но никога гореща или студена и със съсредоточена мисъл, че главните нейни съставни елементи си отиват още от езика към съответните органи: кислорода към белите дробове и водорода към стомаха. Чрез топлата вода, приемана на глътки, се разредява кръвта и се избягват подпушванията, задръстванията в разните кръвоносни съдове - циркулацията й е правилна и непрекъсната.


Пълното дишане е третия фактор в живота. Чист въздух, приеман през носа, с продължително вдишване до изпълване гръдния кош, задръжка и след това бавно продължително издишване - при тоя процес мисълта да бъде съсредоточена върху поглъщаемия чист въздух - жизнена прана, произвеждащ усилено горение в дробовете и издишване нечистия от тялото - от дробовете въздух. Дишането е във връзка с ума. Чистия въздух правилно и пълно вдишван, дава бистрота в мислите.


И тогава човек със здраво тяло, бистър ум, пропит със светли мисли, чисто силно сърце, носи мир и радост и тоя човек ще роди добър плод за себе си и за общото благо.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ