НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.4. СХВАЩАНИЯ ЗА ЖИВОТА

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

4.4. СХВАЩАНИЯ ЗА ЖИВОТА

Живот, Г. I, бр. 9,17 май 1929, с. 4.



И едните и другите претендират, че разбират правилно животът. Разликата е, че едните вярват на другите, а вторите подозират първите. Не бива да създаваме антагонизъм между едните и другите и да определяме кои са на правата страна и кои на кривата. Всички се стремят към един център, към идейност в живота, чрез изпълнение законите, които го регулират.

Докато подозрителността взима връх над всичко, никой не ще е в състояние да оправи света. Има един велик закон в света, който всички трябва да изпълним...

Българите имат бъдеще като народ. Това бъдеще ще е толкова по- светло, колкото те станат по-търпеливи и премахнат подозрението. В българите има условия за добър живот, а гдето има такива условия, там е Извора на благата на щастието. От българите ще излезе "нещо ценно - велико". България е в която стават опитите и тая реторта ще изпълни ролята си. Съдържанието в ретортата, което е българският народ, той е и творческата сила...

Българите, поставени да живеят между други народи, американци, англичани, французи и пр. са много учтиви, любезни, а щом се върнат в България, стават грубички, недоволни от всичко.

Една от причините е и малкото земя, с която разполагат... Българина има творчески дух и за това навсякъде му е тясно... Широта търси той... Дайте работа, широк замах на българина, той ще работи... разнообразете неговото производство.

Умът на българина е пълен и ражда идеи - не възпирайте тяхното раждание и развитие, а подкрепяйте го в тяхното приложение... Бъдеще светло има българския народ. Упорит е той. Дайте широк простор в пътя на доброто, на тая упоритост, вложена като енергия в творчеството тя ще даде блестящи резултати. Поощрявайте всяко добро начало във всичко, а не поливайте отрицателните качества, за да не растат плевелите, а да издъхнат. Дайте свобода на всяка душа, на всеки човек да се развива, без подозрение в неговата дейност, мисли и чувства и така ще разгадаем великата тайна на живота.

23-4-929


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ