НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12.2. НОВАТА ЕПОХА И БЪЛГАРИТЕ

ЛЮБОВ - НОСИТЕЛКА НА ВЕЧНИЯ ЖИВОТ: Неделна беседа; 13 март 1921 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

12.2. НОВАТА ЕПОХА И БЪЛГАРИТЕ


ЛЮБОВ - НОСИТЕЛКА НА ВЕЧНИЯ ЖИВОТ: [Неделна] беседа

държана от Учителя на 10 април 1921 г. София. -

В: Новият човек* : Неделни беседи

13 март 1921 г. - 2 октомврий 1921 г.

София, ИК Жануа'98, 2002, с. 105-107,108-109, 110-114,114-115.


"... Запитвате: "Ще вляза ли в Царството Божие?" - Виж, ако любовта е влязла в сърцето, в душата, в ума и в силата, ще влезеш в Царството Божие. Запитвате още: "Ще възкръсна ли?" - Виж, имаш ли любов в сърцето, в душата, в ума и в силата си. Ако имаш, ще възкръснеш; ако я нямаш, каквото и да ти казват, лъжат те. Тъй седи великата истина от гледището на живота. Според това, каквато любов и да носим, трябва да я носим от цялото си същество. .


Нашата партия иде вече отгоре и ще ви обърнем на вода. Като дойдат комунистите, ще ви вземат къщите, имотите, всичко, а ние като дойдем, ще превърнем света във вода; ще изчистим и попове, и владици, и комунисти, ще турим всичко под еднакъв знаменател. След това ще започнем да образуваме рибите, птиците, новите млекопитающи, като волове, кончета, и най-после ще образуваме новия човек и ще го поставим пак в рая. Велика програма имаме ние! Тези шапки, бради, мустаци, кости, мускули, стомах, дробове - всичко ще стане на вода. Ние сме опасни хора. Най-страшните хора в света, това сме ние. Получили сме вече последната телеграма от слънцето. От там са насочили своята артилерия към земята и с това ще създадат в умовете на всички хора коренни промени. Няма да остане глава на земята, която да не узрее.


В Индия има слонове, известни със своята упоритост. Но индийците са намерили модус да ги укротя ват лесно. Хванат слона обърнат го няколко пъти на гърба му с това, в 5 минути толкова много се укротя ва, че е неузнаваем. Така сега и Господ ще направи, ще хване всички хора - мъже, жени, свещеници, проповедници, учители, съдии, ще ги обърне няколко пъти на гърба им и ще ги претъркули във водата. Те ще кажат:


Всички ще кажат: "Господи, познахме Те!" Във водата няма частна собственост. Ще ми кажете: "Ние ще дочакаме това нещо, бъдем свидетели на тези времена." Не стойте да дочакате това време! Гледайте да не направите грешката, която е жената на Толстоя направи. Толстой още преди 20 години предсказа какво ще стане с Русия и казваше на жена си: "Хайде да раздадем богатството си, да се уединим някъде и да заживеем чист, тих живот, да изпълняваме Божията воля." - "Раздай своето богатство, аз не искам да направя същото", отговаряше жена му. Наистина, след 30 години се сбъдна предсказаното на Толстоя. Така и вие, не стойте в бездействие, а се гответе.


Ще кажете: "Ние сме готови да изпълним Волята Божият, когато дойде времето за това." Това не е готовност. Като ви говоря това, не разбирайте, че искам да напуснете света, но ви проповядвам учение, с което да разберете дълбокия смисъл на Божествения свят и да ви избавя от излишни страдания. Нашият живот тук на земята е частица от великия Божествен свят. Ето защо, ние трябва да се приготвим за онзи велик свят, на който трябва да станем граждани..."


"... Ще кажете: "Ние ли да поправим света?" Ами нали вие го развалихте? Вие трябва да оправите това, което сте развалили. Знаят ли българите, колко неща са развалили тв я света? Как? Тези нещастия, които са имали и имат българите са резултат на омразата, която хранят толкова години към гърците. Тази омраза е, която е развалила много работи. Българинът има характер и сила, а гъркът - ум и с тези си качества взаимно поддържали омразата и до днес. Четете историята, ще видите, че и днес се повтаря същото. Не е омразата, обаче, която може да разреши такива важни обществени въпроси.


Някои хора казват: "Да бъдем националисти!" И в това не е разрешението на въпроса. Хората имат известни интереси, но правилно е, тези интереси да бъдат еднакви за всички. Цялото обществото е един организъм, който има нужда от подкрепа на всички частни, външни сили. Същото е и за човешкия организъм. Ако човек усилва едно орган или едно качество, в ущърб на друго някое, с това се създава известна дисхармония. Следователни, невидимият свят не може да гледа спокойно на издигането на един народ над друг. И гърците сега ще изкупват греховете си..."


"... Сега всички хора в Европа се справят със своите неприятели. Това е първата фаза. В църквите, във всички религиозни общества, навсякъде хората се борят, защото имат неприятели. Един народ с друг се бие, защото са богати и като тъй виждат своите врагове. Докога ще се борят? - Докато станат сиромаси. Като станат сиромаси, ще кажат: "Братя, стига сме се борили, може по друг начин да живеем!" Може, може да се живее по друг начин, но трябва вяра.


Сегашните културни хора и едните и другите отиват в крайности в живота. Онези, които вярваха в Бога, но не изпълниха волята Му, нищо не можаха да направят и онези, които не вярваха в Бога, а вършиха Неговата воля, и те не можаха да направят нещо; защото и онези, които вярваха в Бога, вършиха своята воля и онези, които не вярваха в Бога, пак вършиха своята воля. Аз наричам и едните и другите верующи, но веруюши в кого?


- Верующи в себе си. По-големи безверници от религиозните хора в този свят няма. По-големи безверници от поповете, свещениците, проповедниците, брамините - няма. По-големи безверници от майките и бащите в този свят няма.


И днес всички болести, от които страда цялото човечество, са израз на тази покварена мисъл, която е заела, обхванала целия свят. Вие вярвате в Бога, но тази вяра не ви определя де е този Господ сега. Някои казват, че е горе на небето, други - че е у вас вътре. Че е горе на небето, това зная, че е у вас вътре и това зная, но Той там спи, чака да Му отворите, вие сте Го заключили. Господ хлопа, а вие казвате: "Господи, чакай да се понатъкмя малко, да се облека." Жената казва: "Господи, снощи имах неприятности с мъжа си, почакай малко!" Мъжът казва: "Господи, снищи имах неприятности с жена си, почакай малки!" Търговецът казва: "Господи, почакай малко да си прегледам старите тефтери!" Господ казва: "Няма чакане вече, срутете всичко отвън, жени, мъже, търговци, свещеници, всички да станат на вода!" Само така ще се оправи света.


Моето желание е всички да станете на вода; да бъдете чисти, кристални като нея, та като ви пие някой да каже: "Ето, в какво се състои живота!" Тази вода да минава през всички души, да ги мие, да ги подига. А днес се срещат хората и едни от други се плашат - мъже се плашат от жени и обратно, търговецът се плаши от търговец и т.н. Казват за някого: "Не му вярвайте, той е крадец, лъжец." Кажете си по-добре тъй: "Да, приятелю и ти, и аз лъжем и крадем, но хайде и двамата да се поправим!" Казвате: "Ние сме по-благородни от него." Че ако ти си по-благороден, в какво се състои твоето благородство? Ако Господ би ви изправилл в някой кинематограф да наблюдавате лентата на вашите минали животи, знаете ли какво бихте видяли? Ще видите най-ужасните картини, каквито досега не сте видели. Това е човешкия живот. Той е смрад и редица от престъпления.


Както ви говоря, някои си казват: "Ние сме много добри, все ще уредим някак тази работа." Не, някак тази работа не се урежда, а трябва веднъж завинаги да турите закона на любовта в сърцата, в душите, в умовете и в духа си, всичко да се изпълни от нея.!


Иде огънят! Който няма в себе си тази любов, нищо няма да остане от него. От европейските държави няма да остане нищо. Няма да се мине много време и ще проверите всичко това, което ви казвам. Само любовта ще ви спаси. Думите на пророка ще се чуят. От плановете на европейската политика няма да остане нищо, нека знаят това европейските дипломати. От всички сегашни религии, църкви, нищо няма да остане. Камък на камък няма да остане! Любовта ще съсипе всичко и после ние наново ще градим.


Сега стоят съвременните хора и казват: "Чакай да се молим за оръжието, за добрия изход на войната, за подобрение на материалното ни положение и т.н." Не може вече това, такава молитва не се приема. Онзи, който се нарича българин, трябва да има нещо Божествено в себе си. Няма ли нещо Божествено в себе си, той е, както го наричат гърците - дебела глава. И тъй онзи, който няма любов в сърцето, душата, ума и духа си, той е калън-кефалия, човек на който главата не увира лесно.


Слушайте, приятели, аз друг път няма да ви говоря така. Ако ме слушате в това, което ви говоря - печелите, работата върви добре; ако не ме послушате - утре на вода ще станете. Ще казвате: "Ние сме млади още!" Да, но трябва всички вие - бащи, майки, да станете млади, чисти, красиви като ангели, та като срещате хората, да не ги убивате. Вие срещате някой ваш неприятел, застреляте го с някой шрапнел в гърдите, ударите го с топуз в главата, и той ви казва след всичко това: "Хайде, аз съм с вас." И ние сега действуваме с топуз. Няма да пощадим никого от вас. Да видите, как ще гласувате с нас! Топуз ще има сега за всички мъже и жени, братя и сестри, за всички народи - тъй е решил невидимият свят.


Сушата, която имате сега, е начало, предсказание на това нещо. Нека хората видят, че невидимият свят определя живота и събитията във видимия свят. От невидимия свят казват: "Дъждът е много за хората на земята, по-малко да им се дава." Аз предвиждам, че след 2 години хората ще имат по 100 гр. хляб даждие, а след 5 години - само по 10 грама. Не ви плаша с това, но ви казвам, какво ще донесе закона, който работи сега в света. Между хората трябва да заработи законът на любовта, за да може всички заедно, общо да възприемат благото, което иде. Всичката земя, жито, ябълки и други плодове, това е Божие, а трудът е наш, затова той трябва да се разпредели така, че да бъде пак общ за всички. Този въпрос ще се разреши чрез закона на Любовта. И тъй, трябва да разберете разумното Слово. Искам всички да се заемете за работа. Ще кажете: "Ние сме малко на особено мнение." Оставете особеното мнение, направете опит.


Като се върнете в къщи, сърцата ви ще затупат, ще си кажете: "Този човек говори много лоши работи, нямам мир на сърцето си, защо отидохме да го слушаме?" - Аз не искам да ви плаша, да ви качвам на бесилки; нито пък съм палячо да ви забавлявам, но казвам да се върнете от пътя, по който вървите, защото ще ви изведе на лош край.


Бог и природата няма да изменят законите си заради вас, а вие трябва да се справите с тези закони. Ако работите разумно, ще дойде и разумния живот у вас, за да живеете добре. Който идва от сега нататък при мене, нека прочете надписа, който ще поставя над вратата си и тогава да влезе. Надписът ще бъде такъв: "ТОЗИ, КОЙТО ИДВА ПРИ МЕНЕ С ДВЕ ЛИЦА, НЕ ГО ПРИЕМАМ. Второ: запитай се живее ли любовта в сърцето, душата, ума и духа ти? АКО НЕ Е ПРОНИКНАЛА ЛЮБОВТА В ТЕБЕ - НЕ ТЕ ПРИЕМАМ. Искаш да те лекувам? Проникнала ли е любовта в тебе? - "Е...е...е". - Не, не казвай "е...е...е", а кажи: "Бог е Любов. Любовта е проникнала в моето сърце, душа, ума и дух." Ако е така, както казваш, ела ще те лекувам. Гладен си, ще те нахраня пак по същия закон. - Откъде ще дойде яденето?


Между вас има много страхливци, но аз съм приготвил топуза си и за мъже, и за жени, ще святкам с него, дето завърна. Очите ви ще светнат на четири. Не сте ме виждали, как дигам топуз, като Крали Марко. Като ви ударя един път с топуза ще кажете: "Любовта живее в сърцето, в душата, в ума и в духа ми, познах те Господи." Жената за да изрази любовта си, казва: "Дай, милички, да те целуна!" Целувката не е израз на любов. На вода ще станеш ти и мъжът ти.


Новото учение казва: "Нека разберат българите, че пътят на спасението е само чрез абсолютната чистота в живота им." Ако разберат учението, добре; ако не го разберат, пак добре. Вие, които ме слушате, ме разберете, направете опит върху това. което ви говоря. Това иска живия Христос, Когото аз съм виждам. Аз виждам Христос на бял кон, с много свита, всички въоръжена с големи топузи. Когото ударят топузите, ще поумнее. Ще кажете: "Ами Господ нали е любов? Защо удря с топузи?" Ами, че топузът не е ли любов?


Аз не си правя илюзии и съм уверен, че от вас ще излезе нещо. Всеки от вас е работил, ако не сега, то в миналото си, но помнете надписа ми. При мене да не влиза човек с две лица, ще му светна с боздугана, с топуза си и втори път няма да влезе. Приложете и вие за себе си същия закон. На вратата си турете същия надпис, че не приемте хора с две лица и хора, у които няма любов. Дойдат ли такива при вас, светнете им с боздугана си. Светкайте по всички правила на любовта!..."


"... Христос казва: "По-блажен е този, който пази и слуша Словото."


И аз бих желал да спазвате Словото и да бъдете полезни на братята си. Бъдете смели и решителни, и говорете само истината!


Ако говорите за любовта и тя изпълва само сърцето ви - говорете за любовта на сърцето.


Ако любовта изпълва само душата ви - говорете зз любовта на душата.


Ако любовта изпълва само ума и духа ви - говорете за тази любов.


Изобщо, говорете само за тези неща, които сте изпитали, а не говорете за неща, които не сте изпитали и преживяли.


Това е действителното Слово, това е Великият Дух, това е Живият Христос, Който изисква от всички ви Любов - носителка на вечния, живот."


------------------------

*Бележка на съставителя: Извадката може да се прочете и в редактираното слово издадено 1947 г. - виж: Новият човек. София, 1947, с. 98-99,100-101,101-105,106.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ