НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9.6.БЕСИЛКИТЕ И МОЩНАТА МИСЪЛ НА БЪЛГАРИТЕ

КОГА РАЖДА: Неделна беседа; 10 юний, 1928 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

9.6.БЕСИЛКИТЕ И МОЩНАТА МИСЪЛ НА БЪЛГАРИТЕ


КОГА РАЖДА: 8 [неделна] беседа от Учителя,

държана на 10 юний, 1928 г. в гр. София

[Сила и живот] XI серия. София, 1929, с. 28-30.


"... В турско време българите с мисълта си късаха въжетата, на които бесеха техните братя. Мощна беше тяхната мисъл! Турците имаха обичай, като се скъса въжето, на което бесят някого, сваляха го от бесилката.


В сегашните времена, между съвременните християнски народи, и десет пъти да се скъса въжето, пак ще обесят човека. Старите българи, обаче, спазваха обичая на турците.


Днес много хора се интересуват да гледат, как бесят. Питам: какъв е този човек, който иска да гледа зрелища, който се интересува да види, как бесят някого? Мисълта на всеки човек трябва да бъде толкова силна, че да къса въжетата, с които бесят. Никакви въжета не трябва да се турят на врата на човека! Мисълта на всеки човек трябва да бъде насочена към следното: да къса въжетата, да разрушава затворите, да разтопява веригите от краката и ръцете на затворниците. Такава мощна мисъл и такова мощно чувство трябва да има в ума и в сърцето на праведния. Така трябва да мислят и чувствуват всички хора, та като ги види Господ, да каже: "Тези хора мислят и чувствуват така, както аз ги създадох първоначално. Те живеят според моя закон." Кой създаде бесилките, затворите, веригите? - Някой създаде и бесилките, и затворите, и веригите. За него Христос казва: "Той отначало беше человекоубиец, но дерзайте, Аз победих света!"


Ако сегашните християни имат такава мощна мисъл, каквато имаха старите българи, всички въжета на бесилките щяха да се скъсат, както това ставаше в турско време. Трябва ли да чакате да дойде някой да пререже въжетата? В Индия има факири, които владеят закона чрез силата на мисълта да прерязват въжета, да разтопяват железни вериги. Мощна е човешката мисъл! Тя може и железни вериги да разтопява, въжета на бесилки да къса, и пътя на хората да отваря. Това е резултат на мощната сила Божия, която действува в нас. Бог, Който живее в нас, казва: Продай всичкото си имане и го раздай на сиромасите!" Но ти се усъмниш, прекъснеш връзката си с Него, и тялото ти остава без глада, обесват те. Някой човек има глава, която се търкаля, а тяло няма. Какво ще прави само с една глава?


Казвам: религиозните хора говорят днес само върху Библията. Те казват: "Знаете ли, какво е казал пророк Иезекиил? Знаете ли, какво е казал пророк Исайя?" - Знаем, какво са казали пророците, но най-важно е, какво са въплотили в думите си; важно е, какъв пример са оставили със своя живот на човечеството. Пророк Данаил беше в рова между лъвовете. Изядоха ли го те? Тримата момци, Сидрах, Мисах, Авденаго, бяха в огнена пещ. Изгоряха ли там? Такъв трябва да бъде религиозният човек: нито лъвове да го ядат, нито огън да го гори! Истински религиозен човек е този, който има такава силна мисъл, която пред никакви препятствия не се спира. Като отиде при някой богат човек, той няма да му се моли за пари, но с мисълта си само ще го застави да даде, колкото му трябват. Ще кажете: "Тогава ще стават големи злоупотребления." - Не, само мисълта на абсолютно чистия човек е в състояние да преодолява всички спънки и мъчнотии в живота.


И тъй, правете опити, да видите, каква е силата на вашата мисъл. Виждате в паяжината на паяка една муха. Концентрирайте мисълта си към паяжината и следете, ще можете ли да скъсате паяжината и да освободите мухата. Ако можете да освободите мухата, вашата мисъл и вашето християнство са силни: не можете ли да я освободите и мисълта ви, и християнството ви, като идея, са слаби. Това индусите могат да правят. Един българин, който се е занимавал стайните науки, прави опити за усилване на мисълта си и дошъл до убеждението, че с мисълта човек може да прави различни чудеса..."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ