НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Ваклото агънце

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

8. Ваклото агънце


Този случай, който Весела разказва отбелязан от мен като № 74, 75, 76, е верен и точен. Но според нейния разказ. Той е проверен от мен, защото аз познавах и двамата. Но има и друга страна. А това е историята на Симеон Арнаудов. За него виж в "Изгревът" том VI, с. 400-459. Трябва да се проучи добре.


Учителят на тези двамина - Весела и Симеон - им задава задачи да работят по песните на Учителя. Но нищо не става и то по вина на Весела. И когато Симеон отива при Учителя да се оплаква, че нищо не става, и че всичко е спряло, то Учителят му казва: "Дай й малко любов". "Как така любов?" "Колата се е разсъхнала, колелата на колата скрибуцат, защото не са смазани. Трябва да се смажат колелата. А катраницата се намира под колата." Симеон нищо не разбира. Не може да проумее какво му казва Учителят. След време те се скарват и Весела му казва: "Аз с тебе се разсипах, разглобих се като строшена кола и колелата ми се търкулнаха и ето, вече не мога да идвам на Изгрева, понеже нямам сили". И тогава Симеон се сеща за катраницата. Навремето всеки селянин е държал катраница под колата си. Когато заскърцали колелетата, той спира колата, повдига всяко едно колело и го намазва с катран с една пръчка, около която е завито кълчища, за да се маже по-лесно. Сеща се, но вече е късно, защото вече колата се е разглобила и колелетата са се изтъркулили на всички страни. Така не спазил съвета на Учителя. Това той го разказва в "Изгревът" т. VI, с. 449-450, под № 23. Да, това е вярно и аз слушах от него и други неща, които не са описани.


След това идва следващият етап, когато Весела служи за въдица и го изваждат на сухо, турят го в тигана и го пържат като риба.


Идва и следващият етап, където Юда като колективен дух се изявява чрез него. Виж "Изгревът" т. XXII, с. 762-763.


И накрая се идва до онзи момент, когато Симеон иска от Учителя да му предаде Весела, за да я прегърне, да я вдигне като вакло агънце и да я понесе. Но къде? Не на брачното ложе. Ваклото агънце се носи до онова място, където се полага за курбан за изкупуване на общи грехове.


Е, ще можете ли да понесете и да издържите на тази история? Едва ли. Тя не може да се разказва, а камо ли да се издържи от някой. А аз я знаех от двамата участници. Питате ли ме, как съм издържал. Само аз си зная. Но трябваше да я разкажа. А сега ще я прочетете в "Изгревът" т. XI, с. 7-12, за да разберете какво означава жертвоприношение с вакло агънце. Там е приложена подходяща снимка.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ