НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

251. Учителят ни се изявява според способността ни да го възприемем

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

251. Учителят ни се изявява според способността ни да го


възприемем


През май 1944 г. направихме първата екскурзия. Тръгнахме рано сутринта с големи раници на гръб. Пътят бе дълъг и стръмен. Бях доста уморена, когато на пътя ни настигна биволска кола, която се движеше в нашата посока. Помолих селянина да закача раницата си на колата и ми олекна. Някои ме погледнаха малко особено, но Учителят побърза да ме успокои. "Тя се освободи от товара си, рекох", бе забележката Му. В хижата. (Забележка: Хижа "Острец". Виж "Изгревът" т. I, с. 170-172; т. II, с. 316-318) същата вечер, насядали на дълга маса, слушахме словото на Учителя, седнал на единия й край под газената лампа, която хвърляше слаба светлина в стаята. Тъмната й дъсчена облицовка напомняше някакво древно помещение, в което жадни за истината ученици са седели при нозете на Учителя в далечна епоха. Помолиха ме да изпея няколко песни от Учителя, и аз тихо запях


"Скитах се по гори и планини". Изпях три песни. Учителят слушаше с притворени очи унесено. Обърнах се към Него и в миг не видях онова познато лице, с което е винаги при нас, а вместо него - въплотената идея на Мир, благост и Любов. Разбрах, че ние не сме видели Учителя, и че ни предстои много дълъг път на съзнанието, докато стигнем онова място, където Великият Учител ще ни се разкрие в своя истински образ. Разбрах, че Учителят не е същество в човешкия смисъл на думата, а въплотена идея, която непрестанно ни се изявява според способността ни да я възприемем, че Той слиза до нас смален милиарди пъти, за да ни достигне. Ние сме клетки в Неговия духовен организъм, които Той обработва, усъвършенствува. Това е процес на непрестанна промяна, която се извършва в нас - процес на вечно обновяване, както физическо, така и духовно. Ние сме в Него и Той е в нас в мистичния смисъл на думата, и само Той може да ни изяви Любовта на Бога в нейната най-висша фаза. Затова Христос се молеше с мистичната си последна молитва с учениците си в горницата, да бъдат едно с Него, те в Него, а Той в Бога, и така да ни свърже с Бога - да бъде съединителна нишка между човечеството и Бога. Затова Той каза: "Аз съм пътя". Само чрез Него ще стигнем в Царството Божие. И ето, това мистично единение, за което Христос ни говори преди 2000 години се осъществяваше днес - в тези скъпи мигове на преливането ни по Дух с Духа на Учителя. Цели девет месеца живяхме в това велико единение, което надминаваше всяко описание. Това бе непрестанен празник за душите ни. Той слагаше обилна трапеза пред нас, както на небето, така и на земята. Трептяхме, да не нарушим това тайнство, това посвещение към което ни бе повел с неизразима Любов. Как трептеше душата ми от радост и умиление към всяко камъче, към всяка капчица, която се отронваше, като блестящ брилянт от скалата и се вливаше в изворчето! Копнеех да постеля дрехата си, да седне Той на нея, когато излизахме в природата и Той удовлетворяваше тайните ми копнежи. Исках да пея, да пея безкрайно за Него, да излея в песен насъбралите се пориви в душата ми, които напираха за израз.


В.К.: Така. Сега на с. 16 говорите: През месец май направихме първата екскурзия. Докъде беше? Весела: До хижа "Брокс". В.К.: До хижа "Брокс" .(Забележка:Хижа "Брокс" след 9IX. 1944 г. е преименувана в хижа "Острец") Весела: Да. В. К.: И след това отидохте вече на връх "Острец". Там как прекарахте вие? Весела: Там бяхме много доволни в хижата. Там Учителят много ни говореше, пяхме, излизахме навън, сядахме край разни места, вечер край Учителя. Той веднъж ме помоли да изпея нещо и аз пях няколко песни. И като се обърнах към него изведнъж не видях Учителя, а видях някакъв непознат образ на идеята като на въплощение на мир, спокойствие, радост, нещо съвсем неземно, само в един миг Изведнъж се скри този образ. И пак Учителят застана. Един вид, може би за миг съм зърнала неговото състояние, въплотено в образ. Неговото състояние. В.К.: После вече отидохте на връх "Острец"? Весела: Да. В.К.: И там прекарахте? Весела: Да. В.К.: Колко дена беше тази екскурзия? Весела: Не помня, два дена ли бяхме, три ли бяхме. В.К.: Да. Весела: Много беше приятно. Топло време.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ