НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

240. Мисълта е равна на светлината

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

240. Мисълта е равна на светлината


Денем работехме по уреждане двора и извора, като се подготвяхме за * пролетния празник. На двора имаше стара ябълка, чиито корени бяха оголени. Учителят накара някои братя да донесат пръст и да я обградят с циментирани камъни, за да не се измива пръстта. Помогна на старата ябълка.


Дойде очакваният 22 март 1944 година. Рано сутринта се събрахме в стаята за беседа. (Забележка:Тази беседа е отпечата в "Заветът на любовта" т. I, с.20-43. Първо издание. София, 1945). Но вече не бяхме в село Мърчаево, а Учителят го прекръсти "Светляево", защото електричеството светна за първи път срещу този празник.


"Човешкият живот има смисъл, само когато човек го разбере. Говоря за живот, като за велико благо, чрез което Бог се изявява. Има известни условия, обаче, които трябва да се спазват: Живот без мисъл няма изражение. Мисълта е равна на светлината. Живот без свобода не може да се изяви, а живот без Любов, не може да се осъществи.


Човешката мисъл се движи с три квадрилиона и 600 мил. км в секунда, а с тази бързина навсякъде можеш да бъдеш в материалната вселена за един миг. Произнасяте думата "Любов", но между нея и самата Любов има разстояние от небето до земята. "Гори сърцето ми с този огън", Любовта трябва да произвежда живот, а не страдание. Страданието е насилие в Любовта. Умира кокошката за теб - това е насилие. Слънцето като залезе вечер, умира, а сутрин като изгрее - оживява, то в друг свят е влязло вечерта. Адам и Ева бяха първите студенти, които отидоха да се учат в университета на земята в кожено облекло. След като излязоха хората из рая, захвана се една борба. Народиха се три мъжки деца. Казаха тогава: Да турим някакъв ред, някакво верую. Първият беше земеделец и дима на жертвата му, на житото, не отиде нагоре. Другият беше овчар. Димът му възлезе нагоре. Първият почна да разсъждава научно, че материалът му е по- долен и реши да принесе брат си в жертва. Господ го попита: "Къде е брат ти?" - "Не съм му страж!" - бе отговорът. Каин внесе първата лъжа в живота. "Ти не попита брат си, дали иска да стане жертва", му каза Господ.


В света греховете със смърт не се изкупуват. Единственото нещо, което изкупува греха е Любовта. Никакви молитви, жертви и разкаяния не помагат.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ