НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

209. Нас ни преследваха по службите

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

209. Нас ни преследваха по службите


Предишният ден новият директор на колежа - един груб и суров българин - ме бе извикал в дирекцията да ме мъмри. Не одобрявал пътя, по който съм тръгнала в Учението и не искал да ходя неделя сутрин на беседи. Изслушах го сериозно и му отговорих: "Вие какво сте чели от Учителя Дънов? Той е най-великият духовен вожд на земята днес и Той ще прослави България. От много страни идват хора да го срещнат и се поучат от Него." Той млъкна и ми каза да си отида. Когато посетих Учителя, разправих за тази неприятна среща, а Той ми отговори: "Напълнили сте му главата".


Методът на доброто, на Любовта винаги дава положителни резултати. Нас ни преследваха по службите като чуеха, че сме от Новото Учение, но всички работехме усърдно, така съвестно, че те винаги оставаха обезоръжени пред силата на духа ни и волята за прогрес и добро, която разбиваше всички препятствия по пътя ни.


След заминаването на американците, есента на 1942 година, в колежа цареше тежка атмосфера на недоволство. Трябваше да се справя с упорити, своенравни, разглезени синове на богати българи, но успях да се справя благополучно с всичко. Никой не може да устои на Любовта. Тя е велика всепобеждаваща сила. Чрез песни, слова и дела спечелих сърцата на учениците и постигнах добри резултати в работата с езика. Доброто е меко и отстъпчиво, но злото ни дава енергиен заряд и колкото е по-лоша обстановката и по-силни атаките му, толкова повече енергия развиваме.


"Всяко зло за добро", бе лозунга на Учителя и това е най-голямата истина в живота.


В.К.: На с. 189, тука пишете за работата в колежа. Весела: Да. В.К.: Кога отидохте да работите в колежа и докога? Весела: Да. 1942 година, есента.В.К.:


Вие бяхте подали заявление, молба. Весела: Бях подала молба за американския колеж. Тогава бяха още тука американците, аз бях без работа. И подадох молба за учител за назначение, обаче есента махнаха американците, изпратиха ги в Америка и направиха колежа гимназия за чужди езици - английски, френски и немски. И мен ме назначиха като учителка по английски. И 1942 година работих, 1943, до 10 януари 1944 година, когато разпуснахме всички. След това затвориха колежа.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ