НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

175. Употреби музиката за собствено издигане

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

175. Употреби музиката за собствено издигане


На 28 октомври 1941 г. влязох при Учителя в приемната долу към 11 часа сутринта и Той дълго ми говори. "В музиката трябва да си неутрален, нито положителен, нито отрицателен. Детето е неутрално, то примирява бащата и майката. Двойно положителен си, когато искаш да ядеш, но искаш и яденето на другия да вземеш. А двойно отрицателен - образува две успоредни линии - еднородните сили се отблъскват, та образуват успоредни линии, тогава една двойно положителна сипа като мине през тях образува мост. Та местата на двойно отрицателните сили ще притеглят при съприкосновение двойно положителната сила и ще образува мост. Така е образуван квадрата. Тъй се образува основа, на която вече може да се гради.


В природата на едно място не може да седнеш - когото обичаш, ще му дадеш твоето място, а ти няма да седиш на същото място, защото ще се яви стълкновение, а ще вземеш друго място. Изобилен е Божественият свят.


Радвай се, че имаш противодействие - значи се движиш. Ще лавираш - движение по кривата линия, ще избираш пътища на най-малкото съпротивление.


Има сили на земята, които не позволяват на човека да се издигне високо, смъкват го, като се отдалечи: "Къде отиваш?" - питат те. Човек трябва да се бори да надделее тези сили, тогава е свободен. Тъмните духове са хитри, за косъм се хващат да те оберат. Не ни дават да получаваме светлина. Ние излизаме от 13-та сфера, а те в нея ще останат.


Употреби музиката за собствено издигане. Като пееш на другите, трицитети остават и не се ползваш.


Човек не може да запазва дълго време едно място.


Скръбта - губиш, радостта - печелиш. В дисхармонията винаги има загуба, а в хармонията - печалба. Ние искаме да научим хората на една хармонична любов.


Има краен предел на опъване струната - тя се скъсва, но има краен предел на разслабване - струната се отпуща. Човек да се пази от тия две крайности.


Сега е война на белите и черните. В миналото е станала голяма война, когато черната ложа е победила бялата ложа - това е падането на човечеството. Сега бялата ложа ще върже черните. Черните духове са много хитри.


Природата борави с големи числа. Един човек е почти незначителна единица.


Широта на духа трябва. Детето с едно червейче улавя цялата риба и я изважда от водата, и с няколко зрънца хваща под коритото птичката.


Има нещо непроучено в живота. Човек трябва да си пробие път, та да успее.


Каквото и да дадеш в музиката, все ще рекат нещо - че си го взела от Бетховен, но тогава се е родило от Бетховен, а сега ще се прояви музиката му чрез сегашната музика."


Ценното е скрито в Учителевата музика.


"Човек вътре в духа си трябва да е в хармония с природата. Един камък по пътя си не го ритай, ами вземи чука си, че го направи на прах, та след теб, който мине, да се не удари. Разреши противоречието."


В.К.: Да. На с.151 споменавате 28 октомври. Коя е годината? Весела: 1941. В.К.: 28 октомври 1941 г. Весела: 1941 г. е този разговор.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ