НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

174. Като зачиташ свободата на природата, ще ти даде и тя свобода

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

174. Като зачиташ свободата на природата, ще ти даде и тя свобода


На Изгрева имаше голяма плодна градина. Есента садихме ягоди и доста работихме в нея. Един ден Учителят влезе в градината и край ягодите започна да ми говори: "Растенията са много чувствителни и са складове на Божествена енергия. Като влизаме в контакт стях, обмяна става. Ти си повече във фактите и законите, отколкото в принципите. Немотията те вкарва в законите, а страданията - в принципите. Свобода имаш само в принципите на нещата, в законите си ограничен и праволинеен. Като зачиташ свободата на природата, ще ти даде и тя свобода. Трябва да си предвидлив, за да виждаш отдалече резултатите. Принципите, причините са математически отношения - абстрактен свят. Геометрията - това е законите, а естествената наука - фактите. Във факта нямаш никаква свобода, в закона има малка свобода, а в принципа има пълна свобода. Да си в принципите, то е да си извън учрежденията, да си чиновник, е да си в законите - не си свободен. За пример, имаш снимка, то е факт. Закон е, че в апарата само за миг трябва да влезе светлина, а принцип е - авиаторът да не прави снимки по задължение, а да отиде в страната като техен приятел - то е принципът.


Ние влизаме в малките и големите закони. Да излезеш в 8 часа е факт, да се грееш е закон, а да се разговаряш със слънцето е принцип. Мравката природата я е направила малка, понеже ходи по земята, та да се крие в най-малката дупчица. Човек да се смалява, че и муха да не може да кацне на него.


Ако ти по закон се отнасяш към природата - разумните същества, и те по закон ще действат към теб - ти не действаш по свобода, те виждат, че ти не си свободен.


Творчество е, когато нещата стават щом ги кажеш и напишеш. Влезеш в една стая, ще завъртиш един ключ, ще дойде светлината. Влезеш ли във втората, ще завъртиш два ключа.


Ние много бързаме, та разваляме работите. Преядем, лакоми сме, дойде кредиторът да платиш, но нямаш.


Бог, когото най-много обича, най-трудни задачи му дава и при най-лоши условия го туря, за да изпита користна ли е любовта му. Бог от камъка вода вади.


Да извадиш тресчицата от окото си и от окото на неприятеля си, другото ще се нареди.


Природата те оставя да изживееш резултата на действието си."


Неколкократно виждах Учителя в градината на работа. Той вземаше лопата и отиваше да копае. Веднъж отидох до Него с лопата и двамата копахме, после Той спря и отиде до лехата с магданоз да изскубне бурените. Започнахме да ги изхвърляме от магданоза на пътечката и Той заговори: "Сега растат заедно, но така ще бъдат отделени лошите духове от добрите на земята." Всяка дейност на Учителя бе на всички полета и винаги търсех значението на действията Му. Символи на живота бяха движенията Му, погледа Му, думите Му.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ