НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

155. Задачата с триъгълника, с трите добродетели - любов, мъдрост, истина

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

155. Задачата с триъгълника, с трите добродетели - любов, мъдрост, истина




Публикувано изображение




Учителят ни даде задача да образуваме триъгълници - по трима души в група - и така да работим. Работата по триъгълника трае две години с будно съзнание, което оттам насетне се превръща вече на живот и изявление на ученика до края.


Работа с трите добродетели


Първа част. Най-напред работата на триъгълника трае три месеца.


Първо се хвърля жребие с листчета с трите думи: Любов, Мъдрост, Истина. Всеки от тримата ученика взема едно листче и вече работи с първите показания, дадени тук цял един месец.


След това на същата дата на следващия месец се започва работа върху следващата добродетел. И това пак трае един месец.


Третият път се взема следващата добродетел.


Този триъгълник не е статически. Работата е динамична и триъгълникът се върти. Първата линия нагоре е линия на Любовта; втората линия надолу е линия на Мъдростта, а хоризонталната, третата, е Истината. Така че в три месеца всеки един минава пътя на целия триъгълник-трите страни.


След това, четвъртия месец, всеки един от триъгълника ще работи едновременно върху трите добродетели.


След това се почва втората част на работата - психоаналитическата страна.


И тя трае три месеца - последователно се изреждат всичките страна на триъгълника, а четвъртия месец работата е обща, всички работят върху трите добродетели едновременно и имат будна мисъл и внимание в дейността си.


След това започва третия дял от работата за три месеца, която е вече метафизическа. Тя също трае три месеца и един за обща работа, това е дванадесетия месец.


Втора част - психоаналитичната страна. Мъдрост-да проявим Любовта към ближния, това значи да слушаме, който и да е, каквото и да говори и да възприемаме светлината, която се пада на нас. Това е Мъдрост. Мъдростта е слушане и възприемане светлината, необходима за нашия растеж и даване преднина на другите. Послушанието е врата на Мъдростта.


Истина. Истината засяга Любовта към себе си, затова тя е строга. Аз да говоря Истината, без никаква лъжа. Човек носи името човек, защото само той може да говори истината. И това го отличава от животните. И човек, за да запази името си, че е човек, трябва да говори Истината. В това седи неговото достойнство. Истината може да се премълчи, защото тя заема високо място. Това е равнозначно на Истина. Така и Христос е премълчал, когато са Го питали: "Що е Истина?". Истина, това значи живот без лъжа.


Част трета от работата на триъгълника, метафизическа половина.


Любовта за всекиго ще каже по нещо добро. Ще търси у всекиго да намери доброто, което се крие в него и ще се радва, че е открил това добро. Защото Любовта от Бога е излязла, тя у всички и във всяко нещо е оставила своя отпечатък -доброто. И заради нея се казва, всичко е за добро.


Мъдростта за никого няма да говори нищо лошо. Това е Мъдрост. Всичко, каквото става, е разумно и е за добро. Мъдростта не съди никого. Съдбата е на Твореца.


Истината няма да говори нищо за себе си, защото Истината е навсякъде и личността не прави изключение. А всички са на Бога създания и творения. Няма какво да се туря личността пред другите. Бог трябва да се разкрие у всекиго, а като не говори човек много за себе си, той ще има възможност да разкрие Бога навсякъде. Истината - това е приложение на нещата.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ