НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

147. Новите идеи оттук се разпространяват по въздуха

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

147. Новите идеи оттук се разпространяват по въздуха


В беседата два дни по-късно Учителят каза: "Взаимопомощта е Новото Учение. Старото няма да мине така лесно - змията през пукнатината на камъка ще мине, за да свали кожата си. Ограничителните условия, страданията и мъчнотиите са дупката, през която ще се мине, за да се смени кожата. Новите идеи оттук се разпространяват през въздуха и много хора ги приемат. Славяните са юдино племе.


Камъкът в Данаила, който порасъл и изпълнил цялата земя, е Новото Учение.


Българин - богарин - значи място на Бога.


Остаряването е внушение, хипноза на Черната ложа. Човек трябва да се освободи от тази хипноза. Винаги съм на 33 години."


На 27 октомври1940 г. Учителят допълни:


"Българите не са избраните, но хромите, сакатите, които са поканени на вечерята, на тържеството. Вие сте повиканите от улицата, радвайте се, че сте поканени на вечерята на Агнето".


На 1 ноември Учителят каза в беседата една нова мисъл, която ми направи силно впечатление.


"Когато една мисъл само ви докосва, е в първото измерение; когато една мисъл става устойчива, е в третото измерение; а когато една мисъл расте и се развива, тя е в четвъртото измерение. Когато една идея се разширява, е във второто измерение. В третото измерение човек е в опозиционна война, крие се в своята крепост, а в четвъртото измерение той е господар, излиза вън от това триизмерно тяло - мисъл, в която се е скрил. Освобождавайте се от ония ненужни мисли. Вие пренебрегвате една ваша ценна мисъл, която след 7-8 години мощна сила ще ви даде."


След беседата, Учителят отиде при пианото и ни говори, след което седна и започна да свири. Той винаги свиреше странни мелодии, освободени от всички наши музикални правила и теории. Казваше ни, че никога не свири чужда музика, а това, което идва в момента.


"Три условия има в Новия Път: първо, с любов да се приеме това, което се дава от природата и без критика; второто условие - трябва знание, за да крепи любовта; нужно е приложение на истината, която ще даде проявата във физическия свят, волята ще се прояви.


В.К.: На с. 118 има едно изказване: "Българин, значи богарин, значи "място на Бога". Сега, аз си спомням от един ваш разказ, как разказахте, как Учителят е започнал да ви говори на старинен български език и нищо не се разбира. Весела: Да. В.К.: Разкажете за това. Весела: Да. Както се разговарях с него, изведнъж той ме погледна над главата и изведнъж започна да ми говори на един български език, от който нищо не разбирах, но знаех в душата си, че той говори български, но някакъв много странен български. Той говори на някого, нещо му говори. И не ми каза нищо за това, което му е говорил. В.К.: А вие слушате? Весела: Аз слушах и не разбирах. В.К.: Щото той казва: "Българите в невидимия свят са 150 000 и благодарение на тях, вие имате държава. Онези българи, които са на земята, нямат право на държава. Благодарение на онези, които са горе, имате право на държава." Весела: Даваха някакви инструкции. В.К.: Значи, Учителят е говорил с тези българи, старите българи, които са горе в невидимия свят, които представляват духовното лице на българския народ. Весела: Използвал е моето присъствие да говори на старите българи, щото сигурно и аз съм живяла с тях. Това сме от един народ. В.К.: Така. Един израз на с. 118 "Славяните са юдиното племе." Сега, Учителят това го споменава и в Неговото обръщение към българския народ и славянството. Весела: Да. В.К.: Сега, тука, как го възприемате сега, като юдиното племе? Като племе, което по закона на Мойсей не е наследник на оня закон на левитите, а на юдиното племе, в което идва по благословение Духът, Божественият Дух идва, Давид след това идва, и Христос и т.н. Весела: Да, значи ние сме по една свещена линия, българите, по благодат. В.К.: Да, по благодат



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ