НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

131. Сега слизат съвършените души, за да опитат човешкото страдание

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

131. Сега слизат съвършените души, за да опитат човешкото страдание


През юли 1940 г. направихме дълга екскурзия с Учителя до връх Мусала. Бях ходила на върха още в 1934 г., но този път се почувствах щастлива, че го изкачвам с Учителя. През няколкото дни горе чухме чудни слова, но незабравимо остава ранното ни изкачване от хижа "Мусала" до върха преди изгрев слънце. Името на върха е "място на Бога" и когато наближавахме края на изкачването вървях близо зад Учителя, който каза: "Отиваме при Господа". Той вървеше бързо, без запъхтяване, с леките стъпки на младеж. Когато слизахме, останахме да прекараме нощта до мостчето на една малка полянка сред клековете. Направиха малка палатка за Учителя и накладоха голям огън от сухи клекове. Насядали около огъня дълго слушахме Словото на Учителя:


"Има един, Който ви обича, без да ви изгаря. В миналото сте горени много пъти, написали сте много книги и драми за любовта си, но сега ще обичате по нов начин. Ще обичате без изисквания, или ограничения, свободно ще обичате и ще обичате всички неща и всички хора, но най-много вашия Баща - Бога. Тези дърва, когато бяха живи дървета, горяха без да изгарят, а сега изгарят и се връщат в своя източник, от който са излезли, те се жертват за нас. Те ни предават сега своята любов. Обичайте като чистия ручей, който вечно дава и пее. Давайте на жадните, не се страхувайте да им дадете най-хубавото, което имате, защото когато раздадете всичко, съда ви ще се напълни с жива вода, която никога няма да се изчерпи."


Със затаен дъх слушахме Словото на Любовта, а сякаш и цялата природа се бе вслушала в него. Вятърът престана да повява, облаците се вдигнаха и ясното небе, осеяно с блестящи звезди, се показа над нас. Пяхме песни до късно вечерта и се чувствахме в райската градина.


"Сега слизат съвършените души да опитат човешкото страдание Те не носят своя товар, а товара на другите. Христос се пожертва за Любовта, но умря ли Той? Кръстът се прослави много повече от великата Римска империя. Оставате старото зад вас, живейте в новото, което Бог ви изпраща днес. Днес е важен, а не вчера. Днес условията ви са тежки и отрицателни, но бъдещето е светло. Ще имате добри условия да проявите доброто. Животът е пълен с блага, но вие минавате през него, без да видите най-голямото благо, което е пред вас." Учителят си легна в малката отворена палатка, а аз, облегната на един дънер до входа й, дълго седях загледана в буйния планински огън и преживявах неземно щастие от Словото, обстановката и близостта на Учителя. Същата вечер Учителят ми каза да опиша в едно стихотворение преживяното и аз написах на английски стихотворението "Здрач в планината". /Из стихосбирката "Woman Eternal" ("Вечната жена") - неизд./ Написах също цяла серия стихотворения за Рила и Учителя в планината.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ