НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

80. Духовете са виртуозите, а ти си цигулката

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

80. Духовете са виртуозите, а ти си цигулката


Всяка сутрин излизахме на Молитвения връх на беседа. На 13 юли Учителят говори дълго. Основната мисъл на беседата бе обличането и храненето.


(Забележка: Беседите на Рила от 1938 г. са отпечатани в томчето "Двигатели в живота".)


"Има три стъпки в човешкия живот: Първата стъпка е обличането с най-хубави мисли и постъпки. Втората стъпка е храненето със Словото Божие. Третата стъпка е прилагането-Любовта."


На полянката край палатката Учителят ми каза: "Духовете са виртуозите, а ти си цигулката."


(Забележка: Това е постановката на Весела Несторова. Тя беше много медиумична и духовете свиреха на нейната цигулка. Всички около нея опитаха това, но не знаеха на какво се дължи. Сега ще знаят. Тези които са живи и тези, които са отвъд.)


Чрез молитвата влизаш в хармония с тях. Бог се проявява в хармонията. Където е любовта между хората, там Бог се проявява. Молитвата е контакта с реалния свят на ангелите на любовта и мира."


В.К.: На с. 79. Весела: Да. В.К.: Сега, тези цитати са от вашия дневник, нали? Весела: Да. В.К.: Сега, прави ми впечатление, че в изказването на Учителя за вас се дават някакви много малки неща мимоходом, а има действия, причини и развръзка. За мен например, тези неща са ясни, понеже аз съм ги слушал преди 20 години от вас, но за другите нещата не са ясни и трябва да се дадат малко по- подробно. Например, тука се споменава "Духовете са виртуози, а ти си цигулката". Весела: Да. В.К.: Така. Искам да коментирате този случай. Весела: Ами Учителят казва, той говореше много пъти повечето символично, и той си служеше винаги с образи, прости образи от живота, за да направи идеята си конкретна и ясна. И ми каза лично:


"Не си ти виртуоза, един вид, който твориш музика, поезия пишеш, нали, твориш, създаваш, това са духовете, които са виртуозите."


Напредналите души идват, посещават ни, те работят чрез нас, а ние сме инструмента, чрез който те се проявяват, те пишат с нашата ръка, както баща ми писа, завърши стиховете си чрез моята ръка. Така че той обясняваше да не се съблазним, да мислим, че ние сме гениалните творци. В.К.: Или авторите. Весела: Или авторите. Той казва: "Друг пише, вие се подписвате. Те ви оставят да се подпишете, рекох." В.К.: Да, тука вече идеята и въпроса е изяснен.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ