НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. Санка и Иван Гр. Саръбееви

ТОМ 24
Алтернативен линк

20. Санка и Иван Гр. Саръбееви


След заминаването на семействата на Аневи и д-р Халачеви в София домът на семейство Санка и Иван Саръбееви на ул. Емануил Шишманов № 29 е бил дълго време място за провеждане на братските сбирки в Свищов.


По спомени на приятели от Свищов Иван Саръбеев е бил много взискателен и акуратен за всичко около себе си, включително външността си. Дори казват че е от онези хора, които и в обора ще влезе с шапка и вратовръзка. Работил е като помощник кмет през периода 1911-1914 г. а по късно и като член и длъжностно лице по гражданското състояние на Свищовската община, Свищовска околия - Търновски окръг.


Санка е била домакиня. По спомени на Фанка Мушмова и двамата са били мили и акуратни хора. Тежък изпит за семейството е че последователно им умират седем деца. Дълбоко преживяли голямото изпитание намират опора в Учението на Учителя. Според Християнка Иванова запитали чрез други приятели Учителя за причината на това премеждие в техния дом и той дал следния отговор за починалите деца: "Нямат приятели в отвъдния свят!"


В домът на Санка и Иван са се провеждали редовно молитвените наряди сутрин и вечер, в последствие след заминаването на Иван, неговата съпруга Санка става отговорник на групата в Свищов. Съхранените от Санка и Иван Саръбееви беседи са послужили за основа на братска библиотека с пълно течение на словото на Учителя.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ