НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

15. Учебните предмети

ТОМ 24
Алтернативен линк

15. Учебните предмети


Преподавани са около 20 предмета. Някои от тях са продължение на изучаваните във варненската гимназия, повечето са нови и предизвикват интереса на Петър Дънов. В момента на своето завършване през 1887 година той показва отличен среден успех 4.55/по петобалната система/:


1/ Закон Божий
2/ Старобългарски език
3/ Български език
4/ Английски език
5/ Френски език
6/ Психология и Логика
7/ История и География
8/ Математика
9/ Естествена История
10/ Физика
11/ Химия
12/ Политическа Икономия
13/ Рисуване
14/ Тълкуване на Светото Писание
15/ Доказателство на Християнството
16/ Църковна История
17/ Догматично Богословие
18/ Хомилетика (красноречие в проповядването)
19/ Пасторско Богословие
20/ История на Цивилизацията


Петър Дънов има стремеж към духовното, и показва отличен успех по предметите свързани с религиозната практика и теория - Тълкуване на Светото Писание и Пасторско Богословие. Един от неговите съученици - пастор Цветан Цветанов е впечатлен от хвърковатото му слово, когато са държали учебни проповеди върху някой стих от Евангелието - на Петър проповедите били ненадминати: "Неговите проповеди биваха неповторими-Словото Му вдъхновено, хвърковато. Всички обичахме да Го слушаме."


Съпътстван от своя щастлив успех в образованието, той ще има възможност да изучава по-нататък тази тематика още по-задълбочено. Борис Николов заявява: "Преподавателите му са видели, че е способен ученик, който свири добре на цигулка, изпълнява много добре богословски - евангелски песни, което много се ценяло едно време и му предлагат да отиде да следва в САЩ в семинарията Дрю в град Медисън, щата Ню Джърси - САЩ [8-223]. Тук изтъкнатите просветители и педагози преподавателите Юфам, Стронг, Бъц, Милей и Крукс от "голямата петорка" ще го запознаят още по-нагледно и впечатляващо с предметите от свищовското училище, но вече разширени и обогатени с допълнителни знания. В своята самостоятелна работа ще ползва новооткритата библиотека към семинарията в която се получават всички големи религиозни и литературни списания от Англия и САЩ.


Измежду изучаваните там предмети като продължение на обучението му във Варна и Свищов са включени:


Текстологична теология,
Новия завет,
Историческа теология,
Систематична теология,
Практическа теология,
Реторика,
Проповед от амвона,
История на проповядването,
Пасторски задължения,
Литургия,
Катехизис,
Църковна политика и
Мисионерство [3-224]



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ