НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

А ) Дафинка от Изгрева

ТОМ 24
Алтернативен линк

А ) Дафинка от Изгрева


1. Когато подготвях материалите на Борис Николов отпечатани в "Изгревът", т. II, излезнали от печат в 1995 г., то на с. 236-237 имаше заглавие "Комуната в Русе". А до нея в съседство е била комуната на анархистите (виж с. 237). Там те се срещат на разговор с Учителят Дънов и впоследствие от анархисти-терористи се превръщат в анархисти-идеалисти. И техния ръководител е бил Сираков. А любима му е била Дафинка.

2. В Русе като комунари е имало 6 мъже и 5 жени. Те са отбелязани в "Изгревът", т. V, с. 415 "Комуна и изкуствени цветя". Една от тях е Дафинка, под № 5. Там тя се запознава със Сираков, ръководителят на анархистите от тяхната комуна, и те се влюбват. Правят връзка. В това няма нищо лошо. Дори и Борис Николов признава, че неговата връзка с Мария Тодорова започва от тази комуна в гр. Русе. (Виж "Изгревът", т. II, с. 237).

Това са млади хора и нищо човешко не им е чуждо, макар че са задвижени от един висок идеал. Но да се претвори в реалност са необходими много години.

3. Анархизмът като революционно Течение в онези години е много силно и като идея увлича много млади хора. Виж "Изгревът", т. IV, с. 446-448. "Анархизмът и новото учение" е описано как са избити анархистите в гр. Ямбол, а там загива и Сираков, любимия човек на Дафинка. Тя много трудно преживява тази трагична развръзка. Това е първия разрив в нея.

А как министър-председателят Александър Стамболийски задвижва кармата си, не послушал съвета на Учителя Дънов, виж пак там, "Изгревът", т. IV, с. 447-448.

4. Друга драматична развръзка на Дафинка е Константин Константинов, който се влюбва в нея. Учителят го съветва да се откаже от нея, но той остава верен на увлечението и много бързо плаща с живота си. Виж "Изгревът", т. Ill, с. 86-88.

5. Годините минават и Дафинка се влюбва в Георги Радев. В това няманищо лошо. Но лошото идва в драматичната развръзка след това. А как става-това, вижте в "Изгревът", т. V, с. 555-557"Георги Радев и Дафинка".

6. От тези три драматични развръзки Дафинка не може да издържи и серазболява от туберкулоза. Накрая Учителят дава задача на Борис Николов да я изведе и помогне да отиде до Бивака, за да си вземе сбогом от него. А как това става, вижте в "Изгревът", т. Ill, с. 86-88 "Дафинка върви стъпка по стъпка като буболечка".

7. Идва момента, когато Дафинка умира в една барака на Изгрева. Цялата случка е разказана от Николай Дойнов в "Изгревът", т. XV, с. 270-271. И научаваме за един окултен закон: Човек не трябва да се погребва, докато не се е излъчил от тялото си. Трябва да се изчака 2- 3 дни.

8. Георги Радев също заплаща с живот, че се подиграл с чувствата на Дафинка. А какво е мнението на Учителя, виж "Изгревът", т. V, с. 557.9. А сега накрая ще съобщя, защо помествам този материал за двете Дафинки. Защото съм допуснал груба грешка по незнание. Когато описвах случката за Дафинка ми попадна една книжка-брошура отпечатана през 1922 г. в гр. София с автор Дафинка Л. Доганова, "Най-красивият източник на мъдростта" от14 страници. Тя беше дошла при мен от архивите на старите приятели. И понеже на корицата отзад имаше съобщение, какво има в склада до книгоиздателя Лазар М. Котев, като се пишеше за 3 раздела: за окултно-теософска литература за начинаещи, за напреднали и за медитация, то приех, че тя е от този кръг сподвижници на Учителя. Освен това, там накрая има съобщение за "Сила и Живот"- беседи от Петър Дънов - първа серия, изчерпано, но втора серия е налице, трета серия, както и на отделни беседи на Учителя.

Всичко това ме накара да мисля, че тази Дафинка от Изгрева е Дафинка Доганова. Нали на нейната книжка отзад има съобщение на 2 страници за продажбата на книгите на Петър Дънов през 1922 г.

10. И след това дойде моята грешка. Бях убеден, че това е същата Дафинка Доганова. Нямаше кой да питам. Бяха изминали 60-70 години. Старите приятели си спомниха за нея, но за тях тя беше само Дафинка. (Заб: В «Изгревът» т. II, с 124 под N 13 в списъка на Общия окултен клас е отбелязана Дафинка Доганова. И това ме подведе. А този списък е правен от човек, който е от времето на Школата на Учителя (1922-1944).)

11. И когато през 2006 г. започнах да подготвям материалите за евангелистите и за Учителя Дънов, тогава попаднах отново на името Дафинка Доганова. Тогава разбрах, че съм направил грешка и че трябва да я поправя. Павел Василев ми помогна да разбера коя е истинската Дафинка и кои са нейните родители.

12. А ето къде се намират моите грешки.

В "Изгревът" т. Ill, с. 87, името остава само Дафинка, а Доганова се заличава. На с. 88, където има цитати от книжката, също се заличава, защото е друг автора.

В "Изгревът", т. V, с. 415 името Доганова се заличава. На с. 556 името Доганова се заличава.

В "Изгревът". XV, а 271 името Доганова се заличава.

13. Много се разстроих, когато открих тази моя грешка. И тогава реших да я поправя. Трябваше да зачета паметта и на двете Дафинки. И това го правя с тези мои бележки. А защо бях подведен чрез обявата на Лазар Котев на гърба на корицата на брошурата на Дафинка Доганова, то ще узнаете от следващите точки

14 и 15.

14. Кой е Лазар Котев?

14.1. Лазар Котев работи във Военното издателство в гр. София и има фирма с имена "Гужгулов, Котев", София, ул. "Алабинска", № 37.

Тази фирма се изписва на почти всички негови издадени книги. Точно на този адрес, както е написано, показва, че това е единствения склад на теософски книги. Тази обява е от 1919 г.

14.2. По онова време се издава много теософска литература, както и окултна. Едни от главните преводачи от английски са Величко Граблашев и Стефан Белев. А те уж са последователи на Петър Дънов, при което за тях той още не е Учител, затова превеждат литературата на Черната ложа.

14.3. Лазар Котев е богат човек. Има голяма къща с приемен салон,пиано. В тази къща много пъти са канили Учителят Дънов на братски обеди и вечери. Един такъв случай е описан в "Изгревът", т. II, с. 334-335 "Трите маслинки"; т. VI, с. 190-192  "Двете маслинки".

14.4. Има и един друг случай, когато Олга Славчева е на квартира в тях на тавана, а Учителят е поканен на обяд у Лазар Котев. Но той не почва молитвата. Всички се учудват. На края им казва: "Поканете и доведете Олга". Гузни и недоволни те поканват бедната студентка. Учителят нарежда да седне до него и през цялото време Учителят е говорил само с нея и не е обръщал внимание на околните. А Олга е сияела от радост. Това е един метод от историята на Учителя,за да подкрепи бедните, унижените и отхвърлените.

14.5. Трябва да споменем, че във вилата на Лазар Котев в гр. Търново Учителят е бил на обяд и тогава им е държал беседа. И е казал най-важното: "Онзи Дух, който бе в Моисея, същият бе у Христа, и той е Истият, който е в мене".Това е записано и е публикувано от мен в «Изгревът». Това е първото официално заявления на Учителя пред старите приятели за Духът, който е в Него.

14.6. И накрая можем да прочетем в "Изгревът", m.V, с. 491-493, №191 "Лазар Котев и Невена Котева".

14.7. А големият финал, когато тримата - Тодор Бъчваров, Лазар Котеви Иван Радославов нарушават и коригират един духовен и Божествен закон,поставен от Учителя Дънов, то Учителят дава своята присъда. Ще си я прочетете в "Изгревът", т. Ill, с. 23-26, № 15, 16. Там се упоменава, че до края на година

Лазар Котев ще фалира. И това се случва. За поука на останалите поколения. Ето, това е Лазар Котев. Не позна кой е Петър Дънов.

15. Каталог от корицата на брошурата "Най-красивия източник на мъдростта".

Сказка от Дафинка Л. Доганова. София, кооп. печ. Единство, 1922. 14 с. 2 лв.



В склада на Лазар М. Котев


София, ул. "Бенковски" № 19


се намират за продан следните книги:


Окултни – Теософски


I. За начинающи:


Прераждане, от Софрони Ников - цена 6 лв.
Астралният мир от Ч. У. Ледбитер - цена 7 лв.
Невидимите помагачи, от същия автор - цена 8 лв.
Умрелите са живи, от същия автор - цена 2.50
През 2750 години, от същия автор -  цена 10 лв
Халдея преди 21,000 г., от същия автор - цена 3 лв.
Перу преди 14,000 години, от същия автор - цена 5 лв.
История на Атлантида от Скат Елиот - цена 8 лв.
При Адептите от д-р Франц Хартман - цена 10лв
Свърхчеловеците от Анни Безант - цена10 лв.
Животът след смъртта от X. Рудолф - цена 5 лв.
Учението за Кармата от Елена П. Блаватска - цена 2 лв.
Душата на един народ от Филдинг - цена 5 лв.
Най-красивият източник на мъдростта от Д. Л. Доганова - цена 2 лв.



II. За по-напреднали


Еволюцията на живота и формата от Анни Безант- цена 10 лв.
Чакри, Кундалини и Прана от Ч. У. Ледбитер - цена 5 лв.
Езотерическо християнство от Анни Безант - цена 20 лв
Християнското верую от Ч. У. Летбитер - цена 10 лв.
Посвещение от Анни Безнат - цена 10 лв.
Раят - Мисловният мир, от същия автор - цена 9 лв.
Родословието на человека от Анни Безант- цена 10 лв.
Мисълта - творец на характера от Дж. Аллен- цена Злв.
Първи стъпки към свят живот, от същия автор - цена 3 лв.
През дверите на доброто, от същия автор - цена 4 лв.
Практически окултизъм от Ернест Лумис - цена 11 лв.
Човекът, творец на съдбата си от д-р Браун - цена 9 лв.
Вааламовата ослица от Кн. Мария Караджа - цена 1 лв.
Философията на йогите от Йоги Рамачарка- цена 16лв.
Окултни съвети от Ал. Шишков - цена 8 лв.
Спиритизъм, Спиритуализъм, Окултна наука от И. Ферман - цена 3 лв.
Четвърто измерение от А. Дьо Нуаркарм - цена 10 лв.



III. За медитация


При нозете на Учителя от Ж. Кришнамурти - цена 2 лв.
Светлина върху Пътя от М. Колинс- цена 4 лв.
Бхагават Гита или Божествената песен- цена 8 лв.
Вместо молитви от Ал. Шишков- цена 5 лв.
Видения и съзерцания, стихове от Ив. Грозев- цена 10 лв.
Няколко явления от материализация от Шарл Рише- цена 2 лв.
Чистилището, ада и рая, или какво има на оня свят- цена 6 лв.
от духа Франчезо част I -част II, III, IV (ведно)- цена 15 лв.
Философията на живота от В . Граблашев- цена 16 лв.
Тайната на живота от Изабела Инглез- цена 16 лв.




IV. Сила и Живот


Първа серия.
(изчерпани)
Втора серия.
10 отделни брошури на - обща цена 350 лв.
Трета серия.
16 беседи в отделен свитък, - обща цена 12 лв.
Четвърта и пета серии под печат.
Отделно
I. Мировата любов и II. Козмичната обич в една брошура-цена 3 лв
Новото човечество,-цена 2 лв
Трите основи на живота,-цена 3 лв
Пробуждане на колективното съзнание-цена 2 лв
Повече светлина,-цена 1 лв
Песни на всемирното братство, нотирани-за хорово пеене на четири гласа, подвързана,-цена 20 лв

Бележка на съставителя.

Чрез оповестяването на списъка на тези книги аз обръщам вниманието вина това, каква окултна литература се е публикувала и какво са чели първите приятели. А беседите на Учителя едва, едва започват да се печатат. Това е времето1914-1922 г.

16. Накрая искам да отбележа, че в списъка на лицата на Младежкия и Общ окултен клас, направен с почерка на стенографката Савка Керемидчиева в отдела «сестри», не е отбелязано името на Дафинка Доганова Този списък е с дата 11.04.1940 г. Публикуван е в «Изгревът», т. XIV, с. 571-574.

А защо не е отбелязано името на Дафинка на Изгрева?

Защото е починала и вече забравена. Списъкът е за живите, останали на Изгрева и в България.

17. Как открихме истинското име на Дафинка от Изгрева?

17.1. В архива на д-р Жеков, намерих снимка на една девойка, която собственоръчно бе писала на гърба й.

17.2. Подписан, на гърба на снимката, имаше следния текст:

"За спомен на милата ми Юрданка от последната ни година."

Пенчева Н. Дафинка V в клас

14.Х.917 г. Варна

17.3. Дафинка е родена 12/24.06.1900 г. в гр. Каварна, а на снимката е обозначено, че е от 14.Х.1917 г. А това е възрастта на ученичките в V клас, в гимназията в гр. Варна.

17.4. Юрданка Димова е още госпожица. По-късно тя става Юрданка Жекова. За нея виж "Изгревът", т. VII, с. 584-627; т. XXIII, с. 357-376 и снимки N 36-46.

17.5. Връзката на Дафинка с Юрданка не е случайна и тя продължавана Изгрева.

17.6. И така напълно "случайно" открихме името на Дафинка на Изгрева.Тази снимка е публикувана в този том.

17.7. Доказателство, че такъв човек е имало е и нейния хороскоп,който прилагаме по-долу.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ