НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7.2. Първите ученици

ТОМ 24
Алтернативен линк

7.2. Първите ученици


Американското научно-богословско училище - богословският курс, дава своя първи випуск на 25 юни 1886 г. Това са:


Иван Димитров,

Петър Василев,

Банчо Тодоров и

Иван Тодоров, които връчват на директора Джон Ляд кратък отчет за своето обръщение към Господа.

Същата година на Годишната Конференция на Евангелската методистка мисия, четиримата получават назначения, като помощник проповедници съответно за Орхание, Ловеч, Търново и Варна.


Следващият, втори випуск на училището е на 24 юни 1887 г.


Това са:

Христо П. Бъчваров и

Петър Дънов.

Христо П. Бъчваров - след завършване на Американското научно- богословско училище в Свищов за него нищо не се знае!

Петър К. Дънов - веднага след завършването на Американското науч-но-богословско училище е бил изпратен като проповедник и учител в основното училище при Църквата на с. Хотанца, Русенско. Там той престоява за около една година (1887-1888).


Дипломата на П. Дънов е подписана от директора на Училището Д. С. Чалис и двамата му учители Стефан Томов и Йордан Икономов и заверена от Ръководителя на мисията в Русе и т. н.


За реализация на идеята, че е необходима двуетажна сграда са изпратени средства от Америка.


На 16 юни 1888 г. тържествено е положен крайъгълния камък на зданието в присъствието на всички учители и ученици-пансионери. В основата при камъка е поставен Новия Завет с документ, подписан от секретарите на Мисионерското д- во на Евангелската методистка църква, директора на училището и преподавателите.


Гоненията от страна на православното духовенство се засилват.


През 1888 г. Екзархът на българската църква налага забрана за ползване на преведената от американските мисионери Библия на български език (въпреки, че липсва друг превод на Библията). Американското научно-богословско училище поради редица обстоятелства е закрито. Мисията отваря пансион в Русе, който донякъде замества закритото училище във възпитателно отношение. Училището в Свищов е продадено и парите, около 10,000 долара, са се върнали на Борда в Ню Йорк (1895 г.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ