НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

10. Защо е необходимо да се молим

Невена Неделчева ТОМ 23
Алтернативен линк

10. Защо е необходимо да се молим


В. «Братство», бр. 243, 12.VI.1939г., стр. 4.


Някога майките учеха децата си да се молят още от най-ранно детство. Те коленичеха: майката - в средата, а децата - наоколо й, и благодаряха или се молеха на Всевишния за някоя милост. Днес считат това за отживяло вече времето си, за липса на интелигентност и пр.


А за кого е необходима нашата молитва? Дали за това Върховно Същество, това Велико Начало на Живота, което има всичко в себе си, или за нас, малките?


Дали Слънцето има нужда от нас или ние, та излизаме от къщите си да му се радваме и греем?


На кого молитвата не е оставяла душата букет от разцъфнали цветя, които дълго време още благоухаят?


Един контакт, макар и за миг, с Великото Начало, не е ли като контакт на жадния с извора? И кой има нужда: изворът ли от нас или ние, жадните - от него?


Днес изобщо не се ли молим? Днес ние може би се молим много повече от други път. Ние се молим на бирника, на бакалина, на шивача и на кого ли не, само не на Този, Който ни дава светлината на Слънцето, красотата на звездите, вълшебността на Луната и всичко красиво и необходимо в живота.


Ние се молим, и не считаме това за унизително, на всички други, освен на Извора на Живота, Който, ако за един момент престане да ни дава от водите си, ние ще се превърнем в труп.


Да се молим, значи да внесем музика, хармония и мир в душите си.


Невена Неделчева



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ