НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8.Същността на Любовта

Невена Неделчева ТОМ 23
Алтернативен линк

8.Същността на Любовта


Сега разбирам толкова много неща, които преди са ме терзали. Учителят казва: «Всичко направено от любов, не е грях.» Нима тогава аз мога да осъдя някого, че бил обичал не мен, а друг?


Веднъж, когато Го запитах защо са страданията, Той се усмихна с бащинска усмивка и ми отговори:

- Страданията са за обновление на човека, както Бълнуването на водата е за обновление на морето. Без страданието в човека би настъпило пълен застой, не би имало никакъв прогрес. Също и без вълнението, морето би изгубило прес- нотата и чистотата си.

- Любовта дава свобода - ми каза Той веднъж. - Обичай, без да искаш да бъдеш обичан.

- Така мога да обичам само Вас - Му отговорих аз.


Той се усмихна. После много мислих върху тези Му думи и все повече и повече виждах тяхната абсолютна правота. Наистина, насила не може да се изисква да бъде обичан човек от някого. Това е даже смешно. Любовта не се купува, не се измолва, не се открадва. Любовта е цвят, който цъфти с най-хубави цветове само при свободата. Любовта е музика, която звучи в душите на тия, които обичат и ако някой желае да я чуе, той никога не трябва да диктува каква трябва да бъде тя.


Любовта е птичка, която не обича да пее в кафези...


Да, разбрах. Разбрах, майко моя, и затова оставих свободна Мери. Даже избягвам да й натрапвам присъствието си.


Свободата е свещена и за мен, и за нея.


Понякога Учителят говори дълго, много дълго. Ти знаеш това, защото очите на душата ми те виждат коленичила близо до нозете Му.


Аз записвам твърде малко от думите на Учителя в тия страници, защото имам специална тетрадка, в която си записвам всичко, чуто от Него. Но ето, чуй да ти кажа някои мисли, отбелязани в бележника ми.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ