НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Писмо от д-р Иван Жеков до Петър Коларов, министър на народното здраве, от 11.III.1951 г.

Д-р Иван Жеков ТОМ 23
Алтернативен линк

9. Писмо от д-р Иван Жеков до Петър Коларов, министър на народното здраве, от 11.III.1951 г.


София, 11.III.1951 г.


Уважаеми др. Д-р Петър Коларов,


Приблизително преди 15 години, след много проучвания и опити, постигнах желаното от мен хармонично съчетание на зърнени храни на една силно питателна храна, и при това евтина, за да може предимно работният народ да черпи сили за себе си във всекидневния си труд.


И, действително, народът го оцени и го назова сполучливо «месозамес- тител». Тая храна, както е видно от печатните листове, приложени в пощенски колет, се казва «Nabu», а по обратен ред на буквите «Иван», мое име, така е патентовано, се посрещна с голяма радост от народа, защото по своя състав го задоволяваше във всяко отношение, а най-вече, че е евтино в сравнение с другите храни.


В това ще се уверите, като опитате питателносгга на «Nabu», както и особено приятния й вкус и сладост.


Днес, когато зърнените храни са в разположение на държавата, мисля, че тя може да фабрикува «Nabu» в голям мащаб и да задоволи нуждите на народа, а най-вече - войската и работничеството, като силно питателна храна, като, разбира се, вземе компетентното мнение на върховния медицински съвет.


В такъв случай една модерна инсталация на мелнични машини би подобрила качествено «Nabu» и, безсъмнено, би задоволила всички взискателни вкусове на консуматорите.


Аз, разбира се, ще бъда щастлив, че можах да дам на народа такава храна и да бъда в редовете на, ако мога така да кажа, ирационализаторите и не бих отказал едно възнаграждение на труда ми по изучванието на тая храна.


В началото по производството на «Nabu» си служих с една ярмомелка, неподходяща за целта, и случайно четох в един руски вестник обявление през 1942 г. за една много похвалена ярмомелка (фураж-мельница для ечмень, пшеница, чечевица и так дальше) и писах до Техноекспорт, Москва, ул. «Куйбьше- ва» Д21, за да ми се изпрати една такава, но, обаче, в скоро време ми се отговори, че поради тогавашни политически условия и събития, не е възможно, а в бъдеще, при подобрени отношения, може.


Аз с голям риск писах тогава такова писмо, защото, наистина, можех да бъда малтретиран от фашистката тайна полиция, а още повече, че тя знаеше моето минало като социалдемократ. Но, обаче, ми се налагаше тогава да имам една такава нова ярмомелка за подобрение качеството на моя продукт «Nabu». Но, съдружникът, и той ме изигра - насила, с помощта на полицията, изнесе от склада готовия продукт «Nabu», както и всичкия материал за «Nabu» и аз оттогава не мога да се съвзема, а преживявам с една мизерна пенсия, 14 700 лв. на тримесечие. А, за да имам такава пенсия, дължи се на това, че в 1926 г. ме уволниха като варненски пограничен ветеринарен лекар, поради желанието на комисионери и.търговци, фашнети, във Варна, защото бях строг, но справедлив. Дотогава имах само 21 години и 9 месеца изслужено време. До преврата немислимо беше да бъда наново назначен на служба, а след преврата имах вече изпълнена почти 70-годишна възраст.


Така че нито в службата, нито в търговията ми провървя. Но добър е Господ - в страданията човек поумнява!


Поздравлявам Ви и благопожелавам всичко най-хубаво.


Д-р Иван Жеков (подпис)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ