НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. Три писма между д-р Иван Жеков и французите на Михаил Иванов

Д-р Иван Жеков ТОМ 23
Алтернативен линк

13. Три писма между д-р Иван Жеков и французите на Михаил Иванов


13.1. а. Писмо от д-р Иван Жеков до брат и сестра Ербен от 14.VI.1946 г.


Chers frere et soeur Herbin,


Nous n'avons pas pu jusqu'a present repondre a vorte lettre du 21.3.1941 qui nous a fort agreablement surpris, a cause des evenements qui se sont succedes et qui continueront leur d6veloppement jusqu'a la fin d'une nouvelle guerre pour que le dit du Maitre : «L'avenir est a la culture Slave», soit accompli.


Aujourd'hui que les relations postales avec la France bien-aimee par nous et avec d'autres pays sont retablies, nous eprouvons une grande joie de vous ecrire et de vous dire en vous remerciant chaleureusement de vorte lettre, que nous sommes sains et saufs et que nous sentons la presence de notre Maitre bien-aime parmi nous. Nous avons la foi ferme que notre Maitre bien-aime S'en est alte pour preparer une place pour nous, pour que nous puissions continuer notre vie selon I'amour Divin, selon la verite, la sagesse et la justice. Amin.


Par la faveur de Dieu, nous avons ete tout le temps de notre evacuation avec notre Maitre bien-aime dans le village Martchaevo, dans les environs de Sofia ou ma compagne Jordanka lui preparait les repas et repondait a tous ses besoins. Nous habitions la meme maison ou des freres et des soeurs de Sofia et de la province venaient jour et nuit Le consulter, venaient pour etre consoles et benis par leur Maitre bien-aime.


Je vous envoie pour souvenir quelques photos qui peuvent certifier de notre evacuation a Martchaevo, arrondissement de Sofia.


14.VI.1946 г.   

Подпис и печат: Д-р Иван Жеков


13.1.6. Превод на писмото на д-р Иван Жеков до брат и сестра Ербен от франция


Скъпи брат и сестра Ербен,


Досега не можахме да отговорим на вашето писмо от 21.3.1941 г., което много приятно ни изненада, поради събитията, които последваха и които ще продължат развитието си до края на една нова война, за да се изпълни казаното от Учителя: «Бъдещето е на славянската култура.»


Днес, когато са възстановени пощенските връзки с обичната ни Франция и с други страни, ние сме много радостни, че можем да ви пишем и да ви съобщим, като горещо ви благодарим за вашето писмо, че ние сме живи и здрави и че чувстваме присъствието на нашия любим Учител между нас. Вярваме твърдо, че нашият любим Учител си отиде, за да приготви място за нас, за да можем да продължим живота си според Божествената любов, според истината, мъдростта и правдата. Амин.


По Божия милост, през цялото време на евакуацията си, ние бяхме с нашия любим Учител в село Мърчаево, в околностите на София, където моята другарка Юрданка му приготвяше храната и отговаряше на всички негови нужди. Живяхме в същата къща, където братя и сестри от София и от провинцията идваха ден и нощ да искат Неговите съвети, идваха, за да бъдат утешени и благословени от своя любим Учител.


Изпращам ви за спомен няколко снимки, които могат да удостоверят нашата евакуация в Мърчаево, Софийска област.


14.VI.46 г.

Подпис и печат: Д-р Ив. Жеков


(Превод: Марина Иванова)


13.2.а Писмо от брат и сестра Ербен до д-р Иван Жеков от 28.VIII.1946 г. (скенер-копия - стр. 298-301)


13.2.6 Превод на писмото от брат и сестра Ербен до д-р Иван Жеков от 28.VIII.1946 г.[1]


Лион, 28 август 1946 г.


Драги брат Жеков,


Вие ни особено разглезихте, сестра Ербен и мен, с уважението, което ни засвидетелствувахте с двете фотографии на Учителя, които получихме и съзерцавахме с такова вълнение, че сърцата ни избухнаха и ние плакахме изобилно при вида на Съществото, което след Бога е най-обичано от нас.


Бъдете уверени, драги брат, че ние ще Ви бъдем винаги признателни за щастието, което така братски ни дадохте.


Надяваме се, че поне фотографията с мощите на Учителя, изложени в големия салон на Изгрева, би могла да бъде изпратена на колкото светлия, толкова и чудесния брат Михаил. Никой друг ученик не заслужава повече от него да има този свет спомен и всички братя французи, с които през миналите месеци май и юни присъствувахме в Севр на изгрева на Слънцето и на беседите на брат Михаил, еднакво намираме, че от ден на ден нашият обичен Учител се изявява чрез великолепния брат Михаил. Нашите съотечественици, които Го познават от Рила, са учудени, изненадани даже да разпознаят най-характерните черти от лицето на Учителя в тези на брат Микаел. Всички даже потвърждават, че ако той си оставеше брада и мустаци и когато ще побелеят, приликата ще бъде наистина чудновата!


Всяка година през август, годишнината на най-голямата благословия, която Небето ни е дало, ние се потопяваме отново с радост във великолепната обстановка, в която живяхме през 1939 г. на Изгрева и Рила, където ви намерихме. Френската делегация от това време помни братския и симпатичен прием, даден и у вас в четвъртък на 24 август, през време на закуската, на която я бяхте поканили сестра Йорданка и вие.


И вълнението ни е наистина дълбоко при спомена за една от последните срещи с нашия любим Учител, понеделника 28 август. След обеда, един от нашите братя от Франция се обърна към Учителя, в присъствието на братята и сестрите българи, събрани в двора на Изгрева, и му благодари, без съмнение вие още си спомняте това, задето е дал на Франция едно такова доказател- ' ство на любов, като й е изпратил в лицето на брат Михаил една жива вест, такава, каквато малко народи на Земята са били избрани да получат. Тъй, както ви казах и преди, ние ходихме в Севр през пролетта, за да присъствуваме в продължение на 25 дни на изгряването на Слънцето и на беседите на брат Михаил. Прекарахме благословени часове, такива, каквито не бяхме живели от Рила насам!

Французите, чийто критичен дух при това е много развит, са ентусиазирани от учението, което Учителят предава чрез брат Михаил и залата е много тесна, за да може да побере всички братя и сестри от Париж и предградията, желающи да се учат. Трябва позволение, за да се присъствува. Бяхме заедно с писатели, изобретатели, професори, повече от които стават твърде рано - както преди нашите братя в София, - за да дойдат от Париж в Севр да пеят, да се молят, дишат, правят упражнения и чуят, пият даже думите на брат Михаил.




Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение


По един съвършено друг начин ние сме убедени, след като сме чули да казват в много и различни социални слоеве, че брат Михаил е допринесъл чрез своите братски обноски, чрез своята любов, голямата си интелигентност и обширността на своите научни, окултни и мистични познания, България да бъде обичана от французите тъй, както едва ли най-добрите дипломатически представители биха могли да успеят.


Колкото до разпространението на учението на Учителя във Франция и Европа, човек не би могъл да го представи, без да говори за триумфалния успех! Хиляди французи го следват ревностно и много други са симпатизиращи. Разклонения, кореспонденти и групи съществуват в 170 местности и градове на Франция и след като Всеобщото Бяло Братство беше на първо място на един световен духовен Конгрес, където впрочем 70 различни духовни формации бяха представени, Европа, и скоро - целият свят ще познаят Учителя и неговото възвишено учение.


Вие може да разберете, драги брате, колко ние се радваме на това и колко престижът на България в такъв случай ще нарасне.


Групата на Лион се събира всеки четвъртък в нашата къща от 15 до 21, и даже до 22 ч. Пеем Учителеви песни, тези на Паневритмията, молим се и четем беседи. Вие знаете, че те ще бъдат публикувани със съдействието на братя французи, групирани около този, когото считат най-малко като духовен син на Учителя!


За да свърша това дълго бръщолевене, оставете ме да ви кажа, драги брате, колко много се надяваме, че един близък ден, било в България, било във Франция, ще бъдем радостни да се намерим отново около брат Михаил заедно с хиляди и хиляди братя французи и българи, французите си спомнят много добре, че любимият Учител им заяви, през време на пребиванието им на Рила, че учението ще бъде разпръснато по целия свят чрез французите...


Благоволете, скъпи брате, да предадете братските мисли на брат и сестра Ербен на сестри Маркова и Белева, на сестри Виктория и Амелия Надзор, на брат и сестра Бертоли и Панайотови, на брат Боев, Пампоров, Капитанов, Щерев, Кирчо и на всички братя, срещнати на Изгрева и Рила във възвишената среда на Нашия обожаван Учител, Бяхме се също много побратимили с брат Благодумов, бивш полковник от българската армия, от когото не сме получили досега никакви новини. Дали не е изоставил учението на Учителя?


На сестра Йорданка и Вас, скъпи брат, нашите братски привети и бъдете винаги в мир и светлина.


Ербен


П. П. Тъй като нашият Учител си е заминал и ние за в бъдеще не ще имаме вече щастието да имаме негови фотографии, групата от Лион ще бъде много трогната, ако вие разполагате с фотографии на Учителя, някои с по-особен характер (съзерцаващ, концентриран или говорещ на беседа), да ни ги изпратите и да ни бъде позволено да ги прекопираме.


Освен това бих искал да възстановя ансамбъла от общите трапези на Рила с масата на Учителя в дъното. Този ансамбъл, който видях у един брат, е съставен на 3 пощенски картички.


Извинявам се, че си позволявам това, но всичко, което се отнася до Рила и Учителя, е толкова свещено за нас!


Благодаря и нека Бог ви благослови!


Ербен



---------------------------------------------------------------

[1] Не е отбелязано от кого е преведено писмото. Преводът е написан на пишуща машина и е в архива на д-р Иван Жеков. (бел. М. И.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ