НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

87. ПЪТЯТ ЗА УСПЕХА (бр. 25, 14.VII.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк

87. ПЪТЯТ ЗА УСПЕХА (бр. 25, 14.VII.1930 г.)



(В. „Ратник на свободата”, бр. 25, 14.VII.1930 г., София, стр. 1)


„Не е в четението същността, а в туй, което се запомня; не е в

ядението, а е туй, което остава от ядението; не е в мислението, а в туй,

което се прилага.


Да учи човек - в това седи смисълът на живота.”



Тайната на вълшебната мощ е достъпна за всички!

Народите, както и отделните личности, търсят винаги пътищата, които ще ги изведат към светлите върхове на Щастието.

Но съдбата на народа - това е винаги съдбата на неговите най-просветени умове, на тия, които дори с цената на своя живот търсят Високите Идеали, към които те първи ще се запътят и по стъпките на които ще крачат достойните техни събратя.

Днес на човека не липсва ум, енергия и сила - напротив - завладените природни стихии са му турили достатъчно машини на разположение, чрез които той може да внесе паника, ужас и унищожение в редовете на своите врагове: в разрушението културният човек е силен почти като Бог! И въпреки това той не е щастлив нито дори колкото най-обикновения селянин овчар...

На що се дължи тая загадка? Какво липсва на човека днес? Какво не достига на неговия ум, на неговото сърце, на творческата му воля, за да му донесе тя щастието, светлината на радостта и величието на благородството, с което се гордеят всички велики личности през вековете на миналото?

- Висок идеал,, който да въвежда человека в дивните чертози на душата, в нейните самобитни, скрити и тайнствени пътища, за които само са загатвали видните учители на человечеството; за ония нейни неизчерпаеми съкровища, в които човешкият Дух е само надниквал във време на вдъхновение и оставил спомен за това в дивни песни, загадъчни мечти и непонятни блянове!

А тези богатства съществуват, те са реални - и на разположението на всички, които ги потърсят с настойчивост.

Незнайни неща ни заобикалят във всекидневния живот, дивни царски зали ни очакват да бутнем само вратата - и да влезем във вълшебен мир на душата - ето, там ни води Високият Идеал!

И там, всред безкрайните съкровища на хилядолетия, събрани от най-великите същества, душата разцъфтява в невиждани досега цветове, в незнайни благоухания, в песни, сила, мощ и творчество!

По всички посоки на живота скрити сили, които никой не е подозирал или допущал в себе си, започват да се проявяват - препятствията стават играчка, а неприятностите и нещастията - далечни възпоменания!

Ето това прави Високият Идеал - онзи лъч от изгрева на живота, който ще донесе мир и радост на человеците и власт над всичко лошо.

Талисманът на вашето щастие е в ръцете ви!

Не го захвърляйте!

Не отлагайте!

Само днес е ваше, утрото е на Съдбата.

Ако искате и то да е на ваше разположение, изберете си веднага Високия Идеал в живота и крачете непрестанно към него!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ