НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

80.Б. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ (бр. 23, 16.VІ.1930 г)

ТОМ 21
Алтернативен линк

80.Б. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ (бр. 23, 16.VІ.1930 г)


(В. „Ратникна свободата”, бр. 23, 16.VІ.1930 г., София)


(Продължение от бр. 22)


Нямат ли нещо по-належащо от това завземане на властта?

Така ли е в другите страни?

Днес и в Унгария стават митинги общонародни. Протестира цял народ, но не против управлението си, но против несправедливите договори. Днес цял унгарски народ е погълнат от една воля, едно сърце, което люби родината си, един ум, който се е отдал всецяло да служи на доброто и народа си. Да сринат договорите.

Така ли е у нас? Жалка партизанщина и действителност.

Нашите договори са много по-тежки и несправедливи. Кой мисли за тях, кой протестира против тях?

Не, не, нашите политически акробати не че мислят за народа, а искат да се махнат едни, та да седнат те, а за народа и договори да мислят тонковците, те управници ще мислят за гешефти, концесии, „пестени бели пари за черни дни” и ще сеят ветрища, за да женат бури.

Днес на България не трябват митинги против сговор, преврати, разединения, а трябва с общи усилия и търпимост помежду ни да застанем като един човек и извикаме на цяла Европа: „Долу договори, долу репарации, долу неправда, долу изкуствени граници, долу джелати модерни, долу насилници. Не сейте ветрища, защото ще жънете бури. Не ни заробвайте, не ни оставяйте в мизерия, за да не се избиваме и колим, как турци не са ни клали. Това трябва днес за България! Сега, когато в О.Н. [Обединените народи] в Женева става дума за нас и за нашите репарации и граници. Кой ще мисли за тях?

Господа боляри, стига сте мислили за ордите и партиите си, не сейте ветрища, защото ще женете бури. Не вървете по стари пътища, защото ще ви дадат стари резултати.

Братя от села и градове, престанете да следвате хора, които никога не са мислили за вас и сега не мислят. Оставете ги, за да станат генерали без армия. Оставете стари пътища. Елате да изградим нова България!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ