НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(117) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 1.V.1941 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(117) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 1.V.1941 г.



Ваше Величество,


Не съдете грешния, падналия, а слабия.

Учителят

Обикновеният човек се учи от своите погрешки,

а мъдрецът - от грешките на другите.

Учителят


В дните, когато обикаляте новоосвободените земи  на Македония и Тракия, Ви пращам този поздрав. Чрез мира Бог Ви даде  повече, отколкото чрез войната можеше да се надяваме. Но ще бъде още  по-добре придобитото да се задържи без война! Затова трябва да се гледа  по-далеко и да ее помнят някои неща от миналото по-добре.620

Вие имате тази възможност, но трябва да се пазят  от прибързаности и увлечения някои Ваши помощници. Пък трябва да се бди и  над общата насока.

Нека не забравяме, че каквото и да се случи,  сърбите си остават наши съседи от хиляди години. Ние не трябва да ги  мерим с техните мерки, щом те не ни харесват. И Христос каза: «С каквато  мярка мерите...» Тъй че ние би трябвало да почнем да се отнасяме тъй,  както бихме желали с нас да се отнасят, а не както те ни мериха вече,  което си остава и за тяхната собствена сметка. Сега е времето да им  покажем разликата между нас и тях, ако съществува. За нас пактът за  приятелство трябва да си остане в сила, независимо от поведението на  техните управници. Уважението към този нещастен народ съсед трябва да си  остане.621 Това го изисква и човещината. И ако една  Германия, която воюва с Гърция, можа да заяви, че не държи народа  отговорен за погрешната политика на управниците му, колко повече ние  трябва да следваме тая линия на поведение спрямо вековните си съседи, с  които не сме и воювали! Шовинисти и късогледи хора раздухват омразата и  враждата чрез спомена на погрешното минало. Няма нужда да се разпалват  животински качества и долни инстинкти. Сърбите си платиха достатъчно за  погрешките си, за да има нужда да прибавяме и ние нещо. Нека не бъдем  жестоки. Сега българският народ трябва да покаже своето великодушие и  духовно надмощие. Вие трябва да ръководите това. Вашата сила иде от  вътрешния закон на справедливост, който Вие следвахте досега.  Придържайте се о него и занапред, ако искате да имате успех.

Старото е добро, но новото, което иде, е  по-добро. Онова, което организира едно общество или народ, е идеята,  духовното. Желанията, стремежите на един народ имат стойност само когато  изхождат от една зелика духовна идея за общочовешко благо - инак ще  дойдат неминуемите стълкновения с околните. Вътрешното духовно  организирание на българския народ трябва да се започне. И то не по  механически път и не по старите методи. Бързите придобивки са  малотрайни. Трябва да се гради на основи, които устояват не само на  хубаво време, но и на бури. Разумният е предвидлив. Сега повече от  всякога трябва да бъдем всички умни и внимателни. На добрите и умните  хора трябва да се дава път в управлението - от най-малкия до  най-високите постове! В това отношение сега трябва да бъдете смели и  настойчиви повече от всякога. Имате вече достатъчно опитност в своя  живот и сигурното чувство, когато сте на верния път, зада правите  отстъпки на частни интереси или налични тесногръди домогвания. Вие имате  достатъчно търпение и такт да преодолеете всички препятствия, когато  искате. Пред мисълта за доброто на целокупния народ, вярвам, Вие ще  имате достатъчно сили с Божия помощ да преодолеете всички препятствия за  негова слава и радост на всички ни.

1.V.1941 г.
[Любомир Лулчев]

Изгрева


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ