НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(116) Среща с Царя на 2.IV.1941 г. във Враня от 8 и 40 до 10 без 10 сутринта

ТОМ 20
Алтернативен линк

(116) Среща с Царя на 2.IV.1941 г. във Враня

от 8 и 40 до 10 без 10 сутринта


Не бяхме се виждали доста отдавна. Идванието на германците му внесе сигурност613, но влизанието на сърбите го подплаши и той трябваше да търси подкрепа наново.614

Въпросите, които третирахме, бяха: първо - за  положението на сърбите, поведението на македонците, които искат сега да  се даде ход от германска страна - питали какво да се прави, и идването  на Браухич, главнокомандующ[ият].615

По въпроса за сърбите му казах, че е добре за  нас, понеже по-рано те бяха лансирани по-добре пред германците и сега ги  разбраха колко струват и ще може нещо да се получи. По никой начуш не  трябва да се меси Македония -тя трябва да бъде следствие в тая работа, а  не подтик. Ние трябва да пазим да се не бием пак със сърбите, защото е  грехота. Македонците нека си получат своето, но после, не сега - да се  не започва с това, което ще озлоби и съедини сърбите. И царят намира, че  не е моментът сега, когато България е слаба, да се повдига тоя въпрос.  Много да пази да се не явяваме братоубийци. Те нека си покажат  магариите. Казах му, че това са два преврата: един - военен и други,  който е успореден на тоя - политически, който изтика тълпите на сцената и  по тоя начин изтърваха положението из ръцете си, но че и двата са  дирижирани от Англия.616 Царят потвърди, че и той има това впечатление, особено като видял Евтич там, и взе да ми обяснява какъв е Евтич. Казах му:

- Разбирам. Това е сръбският Генадиев.617

- Точно - каза ми той, - аз търсех на кого да го оприлича.

Казах му да се пазим от предизвикателства и да  държим в ръка управлението, да се не оставя германците да се справят  направо с факторите, защото ще стане излишно управлението и самият той.  Сега на Браухич да каже да се разберат с Русия на всяка цена, ако стане  нужда, да дадат нещо от Полша или цялата на Русия618, но с  нея да бъдат на чисто, защото нещата се усложняват и трябва да се  действува решително срещу Англия, инак ще бъде опасно и за тях. Русия  насърчи Турция с този пакт за ненападение и изобщо дирижира нещата както  си иска, и като такъв фактор, трябва да държи сметка за това. Царят да  бъде много внимателен, защото сега няма на кого да се обляга. Той има  служители, но приятели няма и затова трябва да ги пази. Познах му за  Багрянов.

- Защото все-таки той ти е приятел - казах му аз, - а виждаш какво е и при най-малките разклащания хората как стават.

- Да - каза ми царят, - аз, който видях велика  Румъния, велика Полша и видях сега какво станаха, аз не мога да се лъжа  на тия временни работи.

- Да, и слава Богу, дръжте спирачките на тия хора, които не знаят какво правят, защото са като децата.

Това - за министрите и политиците.

Говори ми за царицата пак и каза, че българският престол бил проклет откъм царици.619

- Защото - казвам му - са били все чужденки: еврейки, гъркини, маджарки, та и сега - италианки, и то смесена с черногорка... и пр.

Казах му, че откъм външна опасност за България  няма, но от наши си хора може да се случи нещо, та трябва да се пази,  понеже те са много сервилни - повече, отколкото трябва, и по този начин  ще разглезят германците.

Царят се съгласи с това и обеща, каквото може, да  направи. Приказвахме в то[зи дух], когато донесоха бележка, в която се  казваше, че маджарите запитали дали българите ще турят войска на  югославската граница. Попов им казал, че нашите войски са за гръцката и  турската, а не за сръбската граница. Имаше телеграма от Берлин от  Драганов, че за македонското движение нищо не могат му каза. Препоръчах  му Нед./ Атанасов за Русия, като му казах да имат връзка непременно,  защото е важно.

Той се съгласи да стори нещо, но изглежда, че го е  страх от Русия и че не [смее] да води политика с нея - тогава му казах  да пази отношенията на Германия и тях, да бъде добре с Русия, но да  направи това непременно.

Разговорът продължи в тая насока, но аз бях си унесен в моята си мисъл с романа си, [за] който не говори[хме].


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ