НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(110) Среща с Царя на 9.I.1941 г. във Враня от 4 и 45 до 6 и 45 (2 часа)

ТОМ 20
Алтернативен линк

(110) Среща с Царя на 9.I.1941 г. във Враня

от 4 и 45 до 6 и 45 (2 часа)



Един ден преди това се срещах със Севов, който ми  каза, че царят искал да даде властта на Цанков. Казах му, че това е  влиянието на Буреш598, с когото е бил напоследък, и че това е  катастрофа. На другия ден дойде пак да отидем на разходка и да  поприказваме, че Филов, който беше ходил в Германия, се бе върнал. Каза  ми, че царят бил отчаян и че искал да абдикира, понеже германците  напирали да ни въвлачат в пакта. Казах му, че такава глупост си няма  място, че той трябва, като капитана, до последния момент да стои на  кораба -не той е направил бурята, нито той може да я спре, ами да си  седи на мястото и пр.

След като се разделихме, телефонира ми, че царят ме чака в 4 и 30 следобед.

Преди да отида, отбих се при Учителя и той ми  каза, че Германия недо-вижда нещата, да се внимава, също - да се държи  сметка за Русия, и че е по-добре, ако не се свързваме с германците, а  само икономически да им помагаме, защото за тях и за нас така ще е  по-добре.

Царят чакаше в градината, обут с големи ботуши,  военни, за които взе да ми разправя, че били от войната още останали, и с  едно ново палтенце, което по цвят приличаше на новата пелерина на  Учителя. Казах му това и заприказвахме за ботушите, за въглищата - защо  няма, и пр., като ми каза, че сестра му Надежда отоплявала само една  стая - за икономии, и защо в нас нямаме достатъчно въглища, та спирали  треновете на Курило, като харчели 11 тона въглища вместо 7-8, както  обикновено, и пр. Това говорехме, отивайки към двореца.

После седнахме и той ми разправи разговора, който  е водил Филов с Рибентроп цели два часа в Залцбург, а след това - и  разговора с Хитлер в продължение на един час. И двамата - в резюме - са  искали да влезем в пакта, защото Хитлер искал да минава през България и  да свършел с тоя срам • гърците.599 Турците според тях нямало  да шават, а ако шавнели, Хитлер казал, че ще изпепели Цариград и ще ги  смаже, че Русия нищо няма да направи и пр. - същите повърхностни работи,  които разправяше по-рано Чано! От калта нямало нищо. Щели уж да ни  дадат Тракия, но ако влезем навреме. За Западните покрайнини и дума не  дават да се помене; също са и русите - изглежда, сърбите са си оплели  добре кошницата - през тях не можело да минат, през морето също не  можели, че имало вълни и се издавили много италианци, през Босна не  можело, а през България било удобно, че имало две железници и две шосета  и пр. Разговорът бил учтив, но Филов разбрал, че ако и да се не  съгласим, те ще си минат и без нас, и решил, че ще трябва да се поведат  разговори.

Говорих му много за духовната страна, за Бялото  Братство. Казах му, че България ще бъде пазена заради Учението, но той,  като стрелочник, не трябва да отваря стрелката и пр.600 Спряхме се на това да се пратят военни да водят преговори, а след това да сключваме пакта.601  Да уговори, че няма да ни вземат войници, че ще ни дадат Тракия и, ако  се бием с Турция - и нещо на изток - Мидия-Енос. Мен се струва, че  германците ги мами тук храната, а не военните цели - да се изхранят.  Казах му, че ако иска, Германия може в две недели да вземе Англия, ами  после какво ще прави? Ако сега, при тая флота военна и търговска, тя не  може да се изхрани - негодуванието е срещу правителствата на Англия, ами  ако вземе целия остров и има 2-3 милиона свои войници и 1 милион  пленници и 40 милиона население, как ще го храни и откъде ще взема, като  няма да има вече нито тая флота (английската), нито тия колонии... Това  е, което плаши Хитлер, а не военните мъчнотии.

Говорих му за духовните и материалните същини и  пак настоях да пише писмо на Хитлер, в което да каже, че това, което  става сега, не е изгодно за Германия, защото в разрушените и дивакът, и  професорът еднакво стрелят, но че новият строй ще се познае в строежа в  мирното време... Затова по-добре е да се сключи мир и тогава в това  положение ще се изтъкнат по-добре преимуществата на режима и ще го видят  и кьоравите, а сега го предизвикаха на рушение, което е все еднакво във  всички. Трябва да се прекрати войната, да се почне мирната работа, в  която ще проличи кой за какво е годен.602

Царят каза, че ще помисли за тая работа, ще  извика Филова да му каже да пратят военни за преговори - Бойдев и Попов,  и след това ще отиде в Чамкория и там ще обмисли и писмото си. Той е  много нерешителен и аз му говорих много за духовната страна, с примери,  докато го окуражиха, защото нужда има от това, защото събитията ще се  променят.

Той пак ми говори за царицата, че искала да премахне мизерията на София.

- Ама с моите пари - казва, - а не донесени от бабалъка.

- Няма нищо - казвам, - нека само да работи и те остави на мира.

Положението е доста натегнато. Мен се струва, че нему е по-удобно да се разбере с германците, макар чете казват, че  имаме шантава политика и че чели рапортите на англичаните, че те били  доволни от българите... Но това е мое впечатление, затова и той може би  плашеше с абдикация, защото аз го карах да образува преди три месеца  работническо-селско правителство, а той беше се ужасил и беше се оплакал  на Надя - къде го тикам!...603 Сега, разбира се, нещата  стоят другояче. Тогава щеше да го направи по свой почин - нямаше нищо, а  сега, и да го направи, ще бъде под натиск... Бог да пази България -това  е.

В разговора ми се видя загрижен, но не  обезсърчен. Страхуваше се, че баща му се бърка в тия работи и  подкокоросва старите генерали и Рибентроп... Благодарили на Фердинанд за  Добруджа (Шкойнов).604 - Хайде де - казва той.

- Не е това най-горчивото, което си преглътвал досега.

- Да, аз и това преглътнах - каза той, а аз добавих, че не е най-горчивото.

-Е, да...

Доводите на Филов и Рибентроп и Хитлер - за и  против - не ги пиша, защото ми се сториха, че се повтарят, а също и  много немислени - тия на Рибентроп, обхванало ги е мания...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ