НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(85) Среща с царя на 31.VII.1940 г. от 8 до 10 без 10 в двореца Враня

ТОМ 20
Алтернативен линк

(85) Среща с царя на 31.VII.1940 г. от 8 до 10 без 10 в двореца Враня


Преди това говорих с Учителя, който ми каза:

«Той трябва да държи сметка не само за сегашните,  но и за бъдещите фактори - за Русия. Англия тикаше Германия срещу  славяните, но тя трябваше да й даде колонии, за да си намери работа.543  Англия досега с оглед да владее Средиземното море е правила всички  неправди. Сега иде сближението на европейските народи в един правилен  социален строй - всеки син, дали е голям или малък, си иска своите  права. Германия разкрива сега английския шпионаж. Русия в бъдеще ще бъде  арбитърка. Англия няма смелостта да ревизира Версайския договор.  Ликвидирането на нейната карма е сега. Англичаните играят ролята на  някогашните финикийци търговци, които дойдоха в стълкновение с  римляните.544 Демокрациите останаха крайни материалисти;  Хитлер и Мусолини - силите, които действуват за нещо по-духовно, но  по-военен... мания [...] да ги постигнат (?), а в болшевишката  (култура?) има начатък на Божественото начало.545 Русия сега  иска човещина и работа; Германия - сила и труд, а Англия - пари и сила.  Божественото начало работи в съветите, но не в тая форма се изявява.546  Всичките царства се дискредитират и както е казано в пророчеството,  слънцето (всичките политически форми) и луната (значи религията) ще  потъмнеят и всички звезди (научни формации) ще изпадат (значи всички  видни хора ще изгубят своята видност) и Син Человечески (значи Новото)  ще се изяви! Всички забележителни хора - звездни - ще паднат.547

Среща с Царя, 31.VII.1940 г.

Чакаше ме на външната врата, защото бях закъснял  няколко минути. Седнахме и започна веднага да ми говори за положението.  Най-напред Чапрашиков и военният германски аташе говорили да отидат  български министри в Германия. Царят казал, че няма нужда, да не стане  както с унгарците. Тръгнал Жеков. Той се видял с него («Грухтя ми тука  половин час» - каза буквално царят). Казал му да иска това, което сам е  подписал с германците някога, и ред подобни наставления.

След това дошла поканата от германците. Той казал на министрите:

- Ние бяхме съюзници и пропаднахме за Германия;  никога не натяквахме и каквото можахме, помагахме досега; искаме това,  което ни беше дадено от Берлинския договор и което и те самите като  съюзници бяха ни дали. Нашето въздържане обезсили балканското  споразумение, инак войната щеше да се развие тук и Оста щеше да бъде  ударена през средата и счупена - и пр.

След това ми чете доклада на Драганов лично до него, в който се описваше как е станала срещата и разговорите.

- Рибентроп е бил лошо настроен. Той не ме обича  мене, защото той е парвеню дипломат, а аз съм от кариерата - каза царят.  - Аз казах, че Англия ще воюва, а той твърдеше пред Хитлер, че няма да  воюва; той, когато образува антисъветския блок от Италия, Япония,  Германия, Маджарско и кани и мен и аз отказах категорично, а сега той се  има като творец на руско-германското споразумение - сега му е неловко  от мене и не ме обича.

Като му говорили министрите, той бил студен и  даже те се отчаяли. Най-после поискали да видят Хитлер и той се  съгласил. Хитлер ги посрещнал също много резервиран, Филов казал само  много здраве от царя и млъкнал. После почнал да говори Хитлер и казал  между другото следното:

- Земя, взета с меч, с меч трябва да се пази. По-добре е да се споразумеете.

После поискал карта, да види какви са ни  претенциите, и се зарадвал, че са скромни, като се оплакал от маджарите,  които искали много и на които той по-рано бил арбитър, а сега го  ругали, та сега не ще вече, [но] на нас би могъл да бъде такъв. Ще  трябва да се споразумеем с румънците, но ако ние водим преговори, те ще  разтакат.

- Те искаха това, като искаха и други съседи да дадат нещо.

Тук прекъснах писането и сега, след [,..]ене, не  мога да си спомня какво беше. Зная, че Хитлер беше се съгласил да ни  стане арбитър, но царят не даде да се каже това, за да не знаят, че  съдията е с нас. Филов беше казал, че в такъв случай ще ги ругаят. Царят  му казвал, че е в интереса на работата да не знаят, че съдията е на  нашата страна, а че ще ги ругаят - държавникът трябва да носи, затова е  държавник. Другите подробности на разговора вече съм забравил.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ