НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(72) Среща с царя на 11.II.1940 г.,

ТОМ 20
Алтернативен линк

(72) Среща с царя на 11.II.1940 г.,

от 8 и половина до 10 и половина сутринта във Враня



Валеше силен сняг и духаше силен вятър.

Занесох му като подарък една диаграма в рамка на всичките бюджети от Освобождението на България до 1938 година. Гледахме я доста време и той ми разправяше при кой финансов министър отговаря кривата. После седнахме и започнахме разговора. Запитах го какво му е впечатлението от Белград. Каза ми за срещата си с турчина Сараджиоглу.

- Много са галантни, учтиви и това не ми харесва.

Каза, че говорил на Кьосето, и нямало какво да ме отегчава, но като му казах, че имам време и искам да чуя по-подробно, той ми каза, че като отивал в Белград, запитал Кьос[ето] колко българи имало в Добруджа и той му казал: 200 000, а после, като запитал Гафенко, той му казал: 150 000, но като настоял, той му казал: може да са 200 000, та от това вадел заключение, че можело нещо да се постигне, но маджарите били виновни, защото и те искали и пр.

- Прави турчин пезевевниклик [пезевенлък], но дали за това няма да хвръкне Дервишката могила? - каза ми царят загрижен.491

- Ами видяхте ли и Метаксас492 какви ги приказвал вчера? - запитах го аз.

- Да - каза той, - това иде още по-дебело да подчертае, че нещата са съвсем несигурни. А прочетете и какво прави румънският крал - среща се с най-върлия си противник.

Царят го прочете на глас. Тогава му казах:

- Какво има да чакате от такива несигурни правителства и хора? Не е ли по-добре да минете на друга линия? Нашето положение не е по силата на един балкански пакт, а на европейски. Имаме щастливия случай, че и двете воюющи страни са съгласни върху това, че ние трябва да сме неутрални. Това е милост Божия за нас.493

Сега остава, като имате предвид, че Германия се бори против тия договори, а Англия и Франция обещаха нов ред, по-справедливо, да оставите балканската политика и да кажете, че когато се решават другите европейски въпроси, тогава ще се решат и нашите, защото нашите съседи и да искат да ги решат, не зависят само от тях. По тоя начин нашият въпрос ще се вдигне до европейска значимост. Ще кажем, че сме докрай неутрални, да са спокойни и да почнем вътрешно заздравяване и организиране стопанско и военно. Кьосето да си иде и да дойде нов човек, с нов курс.

- Кой да го замести? Божилов?

- Сега, понеже ще бъдем с всички добре, турете «Филов», та кой както иска да бъде: «англофилов» и «германофилов».

Царят почна да се смее.

- Това не ми е дошло на ума, но това, което ми говорите, ще го мисля и ще видя как да го направя. Но с Кьосето как да процедирам?

- Вчера дохожда Статев да ме моли от името на Кьосето да Ви моля да го освободите вече. Казах му, че дъновистите съвети не дават вече...494 Ще му кажете да си почине, защото той пак може да трябва, но повече размествания не правете, защото е опасно. Нека се конструира и събрание, камарата, тогава, ако искате, сменяйте другите, но по-рано не си отваряйте две работи изведнъж.

Казах му защо Багаров е против Багрянов - за увеличение [на] цените на розовото масло, поради което той, Багаров, изгубил от капариране 900 000 лв., и Сирко Станчев, поради искание от Багрянов [на] минимални цени за гроздето, под които да не може да се купува.

- Да предизвикам ли чрез оставка излизането на Кьосето?

- Защо? По-добре си му кажете да иде да си почине...

После ми говори за военните - генерал Ангелов, за Михов495, за Варненския владика, който идвал при него и който той мисли, че е боледувал от сифилис и пр. Каза ми за други гост, на който името не ми каза, който е приказвал против Стефан владиката, против дъновистите, че уж царят една вечер идвал и се кръстил в лагера при дъновистите. Смях се от сърце.496

- Не се кръщаваме. Аз самия от 20 години не мога [да стана дъновист, а] Вас лесно Ви направиха.

- Стойчева работа е това, той мисли, че като масоните, и вие се кръщавате.

- Че и масоните се посвещават, не се кръщават.

- Е, хубаво, по-рано ме правеха пияница, развратник, педераст, после, като се ожених и нямах деца - триперлия, сифилистик, импотентен, после пък какво не още, сега - дъновист, но после пак какво ще има след това - луд?

После му говорил против Андро, че бил турил портрета си и тоя на царя и бил уж казвал: «Който гласува за мене - гласува за царя» - та затова взел толкова много гласове. Царят казал, че това не вярва, че той познава тоя човек много отдавна и пр. Оня се намерил отбит по всички линии.

Други работи приказвахме около тия теми и подробности. Казах му за Военното училище, че имат много болни от стомах поради олиото и той веднага реши да вземе мерки, да каже на Даскалов и ми казва, че Михов не му харесвал.

Остана за днес, 12-и, да се решава въпросът с Кьосето. Стефан, като се намирал на гости в тоя човек, както отивал за Широка лъка, на гости му бил на тоя човек и най-напред говорил хубаво за княгинята, но като се напил, викал на царя: «Тоя развратник, той трябва да иде армаган на баща си или да го претрепят» и пр... . Не научих името на тоя клюкар, който беше говорил едновременно срещу дъновисти, срещу Стефана владиката и срещу Андро. Господ да има и да е на помощ на всичките, че и на мен, да се оправим в тия тежки времена в правия път!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ