НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(55) Среща с Учителя на 19.IX.1939 г., 3 ч след пладне

ТОМ 20
Алтернативен линк

(55) Среща с Учителя на 19.IX.1939 г., 3 ч след пладне


Учителят беше казал да отида в 3 часа след пладне  днес и аз отидох. Съобщи ми, че ще е хубаво да отидем тия дни на  Мусала, на което аз се съгласих с радост, защото аслъ ми се ходеше.  После почнахме политически разговор по събитията, които отчасти записах.  Трябва да се направи нещо за тая война - това беше смисълът, а думите:

«Една война ще бъде във вреда на всички държави, а  най-много - на самата Англия. Може да се предотврати (тия последици).  На първо време работите може да се обърнат. Това е само приготовление.  Към 1940-1941 година работите ще се усложнят от социални борби. Те  мислят чрез войната да ликвидират със социалните въпроси, а то ще  разрушат устоите на цивилизацията. Да се даде на Англия съвет непременно  да се поправят погрешките от 1914 година.363 В света има  една Божествена, международна справедливост, която да се отнася еднакво  към големи и малки народи. Има един механически закон: една малка  погрешка да донесе големи последици. Малко съпротивление да донесе  вреди. Движението идеално трябва да става, без съпротивление.  Предупреждават ги, че няма да остане народ без изпитания. Какво ще  донесе една победа? Какво се ползува човекът, ако цял свят спечели, а  изгуби живота си? Които правят войната, трябва да знаят, че два отлива  или два прилива един след други в едно денонощие не стават. В отливите  война не се прави, защото се губи, а се преговаря, по мирен начин. В  1914 година Съглашението победи. Сега е в отлив.364

Може да се напише от царя едно писмо на Англия в  смисъл, че без война е добре за всички европейски народи и още повече -  за Англия, която има тая мъдрост и опитност да я тури в услуга на  човечеството. В миналата война тоже им казах да не влизат във войната, а  като влязоха - да прекратят 6 месеца по-рано, но те не послушаха и  изгубиха. Един дълг е това - да им кажем, пък ако не послушат, ще си  носят последствията.365 Ние не искаме да се оправя светът, а  да се поправят допуснатите погрешки. Да не станат причина да се дойде до  голямата война(?). Тогава Англия ще изгуби колониите си. Япония ще се  усили, Китай - също (това за Китай не схванах хубаво).366  Англия има неестествен страх от Русия. Русите няма какво да търсят в  Индия - те си имат такова обширно царство, но Япония ще вземе надмощие в  Индийския океан, после и на русите няма да бъде добре. Белите ще  изгубят силата си и (?) уважението. Белите са ... умни народи и те  трябва да се споразумеят за благото на всички бели народи.»

Аз му казах, че царят може да напише на  англичаните, а също и на Хитлер; че белгийският крал направи възвание за  мир шумно пред всички - по радиото, а той може да го направи по-тайно, с  полза. Че може да се позове на своите опитности от миналото на баща му.  Учителят се съгласи на това, като ми обърна внимание, че не всяка форма  се приема еднакво.

«Ценността на един метал не е във външната му  лъскавост отвън, а във вътрешното, което е същността на метала. Дали ще  направят красива или грозна фотографията на един човек, това има малко  значение за самия човек, той не става от това по-хубав или по-грозен -  какъвто е, такъв си остава. Англия върви сега по фалшива посока на  привидна справедливост. Те някога разделиха България на Северна и Южна,  защо? Те после пак се съединиха. Загнездила се е Черната ложа и в  Англия, и в Германия - всякъде с особени похвати, и разбърква умовете: в  Англия - по един начин, в Германия - по други... Много хора около  Хитлера крият истината от него.367

Ето, сега излиза и Русия. Умно трябва отсега да  се води с работничеството. Царят да постъпи тъй, че нещата да си дойдат  по естествения път. Царят може да пише на Англия така: Англия трябва да  предотврати войната по който и да е начин, защото в дадения момент тя  не е нито за благото на човечеството, нито за полза на Англия. Да се  измени политическият ход на събитията, да се поправят погрешките на  миналото (1914 г.), да се изпълни Уилсъновата програма - последното може  да се не пише.368 Можеш да кажеш да се внесе общочовешка  справедливост, като се поправят погрешките на миналото. А може да се  пише и на Хитлер (аз казвах, а Учителят одобряваше) да използува разумно  момента, защото по-нататък развитието на войната (военните действия)  няма да донесе на Германия тия блага, които чака... Англия жертвува  чехите, Полша, за да се стълкновят Русия и Германия; Австрия, за да  дойде Германия до Италия ... политика (и сметки).369 Може да  се даде на Хитлер съвет да използва момента да даде политически свободи  на чехите и с това да повдигне реномето си пред целия свят, за да се  разбере, че той не иска да потъпква правата на народите.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ