НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(44) Среща с царя на 5.V.1939 г. при Евдокия

ТОМ 20
Алтернативен линк

(44) Среща с царя на 5.V.1939 г. при Евдокия




На 3-ти през нощта ме събудиха към 11 часа с едно  писмо от Евдокия, в което ми пишеше, че брат й се чувствувал отново  лошо на баните и молеше за помощ, за да може да дойде за парада на 6-и.281 На 4-ти си дошъл и на 5.V в десет часа ме викаше.

Отидох и преди да дойде той, поговорихме доста с  Евдокия. Приказвахме за къщата й, за градината, за цветята, за картините  и й обясних някои знаци по цветята, например триъгълник. Приказвахме  също и за брат й и неговото състояние. Също и за царицата, от която тя  смята, че брат й много тегли. Тя е здравомислеща и схваща нещата много  добре.

Царят дойде след десетина минути, като влезе в  двора през големите врати чак [над] двора. Беше облечен като генерал,  пълен. Влезе с охкане, а аз го посрещнах със смях:

- Свети Георги мъченик.

- Не, свети Борис мъченикът - каза му Евдокия [и] веднага си излезе, а ние седнахме и започнахме разговора.

Започна да ми разправя за болестта си, за баните,  които правил, и за мъките, които е преминал. А после и за караницата,  която е изкарал с жена си.

- Тя е бясна. Нарече ме луд и иска да съм се  прегледал на лекар, защото не съм обичал децата и не съм се грижел за  децата - [когато] бил ваксиниран Симеончо. Викала лекар от Варна, Дечев,  и сега се чувствувала малко сконфузена. - Проклето нещо - казва ми. -  При толкова стаи, взела стаичката на брат ми в Кричим и турила  зъболекарските си принадлежности, само и само да може да ни скара.  Проклето. Само за зло мисли! - и пр. в тоя дух.

Казах му, че ще се оправи, да има още време, че  тя е барометърът на Италия тук, че трябва да я остави свободна, защото  той я обича и мрази, и ревнува едновременно.282

Царят се засмя и съгласи с това, но казва:

- Какво да правя?

- Тури около нея хора и при това не спори с нея,  кажи й, че за детето тя трябва да се грижи само, а ти - когато стане на  21 години.283 - И тогава му обясних, че за бъдещата култура децата няма да знаят бащите си, а само майките, както Христос Исус.

- Така би било хубаво - съгласи се царят с първото - да се не препира с царицата за Симеончо.

- Вие имате силни семейни чувства и те Ви пречат  много. Трябва малко да се освободите поне външно, а вътре пак си имайте  тия чувства като подтик.

Разговорът вървеше на разни теми, но общо  прескачаше от време на време пак към царицата и нейното желание да се  оплаче вкъщи от него. Говорих му да не се меси в тая работа, понеже е  поискал помощ. Да не се бърка фелдшерът там, където пипа професорът,  защото само ще развали... Той се съгласи с това. Говорих по тоя въпрос, а  също и по някои интимни работи, засягащи общия им живот.

После ми помена, че Кьосето спи. По-добре сега, и  без туй мнозина приказват и тичат. Но той може би е изтървал нещо,  защото е говорил пред народняци, с които играе на карти, че не е с  Германия, и те са го предали. Сега той иска да контраблъфира чрез  Потьомкин и е казал може би повече, отколкото трябва, и може да се  получи нещо неочаквано, ако онзи го издаде.

- Няма нищо, сега всички държавници приказват това, което им изнася, и го сменят.

След това той ме запита как да бъде утре на парада. Казах му, че за нас иде един отлив284,  а за съседите - прилив, и ние трябва да бъдем много внимателни и с нищо  да не провокираме, защото Учителят на тръгване ми каза: «С мир всичко,  без мир - нищо!»

- Че сме храбри - светът ни вече знае. Че имаме  да взимаме - и това светът ни признава, макар че още не ни го дава, но  утре и това ще дойде, няма защо да се безпокоим за това. Речите трябва  да бъдат сдържани. Да имаме предвид, че България има да играе завидна  роля в бъдеще и че ако преди 1000 години чрез богомилството даде подтик  на всички народи в Европа, и сега това иде. Черната ложа иска да  превърне тая енергия в материална, да се бием пак, както в миналото, но  ние не трябва да се поддаваме на тая съблазън.285 За нас е  отворено само нагоре - духовното, [в] това ние сме силни. Те, всички  съседи, са по-многочислени от нас и въпреки това се страхуват, защото се  боят от духа, който е в нас. Това духовно тепърва има да се развър[же?]  в нас, [в] нашия народ. Аз не съм патриот и шовинист, това Ви го говоря  като една бъдеща мисия на България, която никой не може да ни отнеме,  но може да забави. Не напразно Учителят казва, че златният век е сега.286 Ето, и Симеончо се роди, но да върви сега не по старите пътища, а по новите - духовното.287 Сега, политиката на Кьосето с две думи: изчаква възможностите и използува моментите!

Царят слушаше всичко това внимателно и с нещо се съгласяваше.

- България е освободена от Белия Цар за  специфична мисия и тя е напред. В нея ще вземете и Вие участие. Вашият  живот тепърва ще се осмисли. На Вас много би Ви се помагало, ами нямате  инсталация, която да поеме енергия.288 Кой Ви е крив, като се занимаваме само с обикновени работи? И Вашата болест е резултатът от стари ядове, които сега излизат.

- Имам си ишиас и подагра.

- Е, това са Франция и Германия, заедно те ядат.289

Той почна да се смее.

Пак се върнахме на семейни подробности за  царицата, която много го ядосала и заплашила, че ще пише вкъщи. Казах му  да не [я] предизвиква, защото няма смисъл. Заговорихме тогава за Павел290,  който Емануил го предупредил, че е неискрен, а тоя път и царят разбрал,  че те са си нещо плюли в устата с румънския, защото друг път Павел му  се е подигравал, а тоя път - не. Това обърнало внимание на царя.

Разговорът минаваше на разни теми. Генчев не може  да прости на «моторизирания» (Стойчо), загдето му измени за Шебека  (Спас Ганев).

- Генчев е като лупа - каза царят, - наблизо се вижда добре, а надалеч не може.

- Той е питал Севов дали съм говорил за него нещо, но каквото имаше, аз си го казах навремето и в очите му.

Говорих му да чете, защото ние му даваме най-малкото, без което не може, но него вече трябва да го направи.291 Разказах му и за жена ми, колко малко исках от нея, но тя пак не можа да се отърве, защото не послуша.

- Ето, на нея не можахте да помогнете - каза царят.

- Там причината беше друга. Бабалък ми беше разгонил Бялото Братство в Търново с Харлаков292 и поради това от рода му нищо не остана - там беше причината.293  За Вас тия причини няма и ако слушате, работите ще се оправят. Тепърва  Ви иде разумният живот. Няма какво да се мислите вече остарял (защото  той ми казваше, че е вече стар). Търпение и вяра - това като основа.

На тръгване го помолих за една вдовица на  подофицер, да го направят фелдфебел, защото му се полага по закон, а  също му дадох сведения за докторите Недков и Даскалов:

- Прочети си ги - доста болни са съсипани. Знайте го с време и не ги защитавайте.

На раздяла той си взе сбогом и си отнесе погледа настрана и към земята.

- Тъй сбогом се не взима. Гледайте ме в очите, за да вземете сила. Тя от земята няма да Ви дойде.294

- Ама ще мога ли да издържа утре за парада? - питаше ме той, като гледахме из прозореца силния вятър, който се изви.

- Разбира се - казвам му.

- Довиждане още веднъж. - Но тоя път вече той ме  гледаше в очите и като мина в другата стая, почна да пее и свири после.  Изглежда, че кракът го болеше, но вероятно бе доста преувеличил поради  англичаните (театър) и германците (инженери, които бяха дошли... и той  трябваше да ги приема...).


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ